Windows 10: τέλος υποστήριξης το 2025

Τί σημαίνει αυτό πρακτικά για 1.3 δισεκατομμύρια καταναλωτές παγκοσμίως;

Αν είχε κανείς οποιαδήποτε... αμφιβολία αναφορικά με το γεγονός ότι και οι μεγαλύτερες πολυεθνικές της τεχνολογίας μπορούν να αλλάξουν άρδην γνώμη σε θέματα σημαντικά, δεν έχει παρά να κοιτάξει τί συμβαίνει αυτές τις μέρες με την Microsoft. Ο αμερικανικός κολοσσός για χρόνια προωθούσε τα Windows 10 ως "την τελευταία έκδοση των Windows", υπό την έννοια πως αυτό το λειτουργικό σύστημα όχι μόνο θα αναβαθμιζόταν σε τακτική βάση - ως σταθερά προσφερόμενη υπηρεσία, τύπου - αλλά και θα εξελισσόταν στα βασικά δομικά στοιχεία του για πάρα, μα πάρα πολύ καιρό. Έτσι δεν θα υπήρχε λόγος, υποτίθεται, για επόμενη έκδοση Windows.

Τα... πράγματα μάλλον δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε η Microsoft, ωστόσο, καθώς βρίσκεται στον ορίζοντα ήδη επόμενη έκδοση των Windows - και επίσημα. Οποιοσδήποτε επισκεφθεί αυτήν την σελίδα που αναγράφει τις χρονικές περιόδοους υποστήριξης των διαφορετικών εκδόσεων Windows, θα διαπιστώσει πως για τα Windows 10 Home και Pro ως ημερομηνία λήξης της υποστήριξής τους αναγράφεται η 14η Οκτωβρίου 2025. Καθώς δεν μπορεί να φανταστεί κανείς εύκολα να... εξαφανίζονται από προσώπου Γης τα Windows μέσα σε 4 χρόνια, αυτό σημαίνει πως μία άλλη έκδοσή τους θα έχει εμφανιστεί και αντικαταστήσει ως τότε τα Windows 10.

Αυτή δεν μπορεί παρά να είναι μία σαφής ένδειξη του γεγονότος ότι τα Windows 11 βρίσκονται καθ' οδόν. Η ίδια η Microsoft έχει αφήσει, άλλωστε, πολλαπλά σχετικά... υπονοούμενα όσον αφορά στην εκδήλωσή της της 24ης Ιουνίου, κατά την διάρκεια της οποίας θα επιδειχθεί "τί μπορούμε να περιμένουμε στα επόμενα βήματα των Windows". Αρχικά ήταν μία φωτογραφία ειδικά διαμορφωμένη ώστε να "κρύβει" μέσα της τον αριθμό 11, μετά ένα video διάρκειας ακριβώς 11 λεπτών με... remix των ήχων εκκίνησης από παλαιότερα Windows, μετά η ανακοίνωση πως η εκδήλωση της 24ης Ιουνίου ξεκινά στις 11.00 το πρωί ακριβώς. Η ημερομηνία "συνταξιοδότησης" των Windows 10, ωστόσο, επισημοποιεί την πρόθεση του αμερικανικού κολοσσού να έχει παρουσιάσει νέο λειτουργικό σύστημα πολύ πριν από το... 2025.

Το πώς ακριβώς έχει να αποφασίσει να διαχειριστεί η Microsoft αυτήν την μετάβαση, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη. Με τα δεδομένα του 2021 φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο πλέον να χρεώσει κανείς την αναβάθμιση από μία έκδοση λειτουργικού συστήματος στην επόμενη. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι Google και Apple έχουν απομακρυνθεί από αυτό το μοντέλο εδώ και χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι η ίδια η Microsoft προσέφερε την αναβάθμιση των προηγούμενων Windows δωρεάν σε όλους, αυτό που διαμορφώνει αυτήν την εντύπωση. Από την άλλη ίσως ο κολοσσός του Redmond να έχει αποφασίσει πως αυτή η προσέγγιση δεν λειτούργησε σωστά την περασμένη φορά και σκοπεύει να χρεώσει ένα συμβολικό ποσό για την αναβάθμιση στα Windows 11 (το οποίο βεβαίως ελπίζουμε να συνεπάγεται και υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο τεχνικής υποστήριξης από αυτό που προσέφερε η εταιρεία με τα Windows 10).

Σε κάθε περίπτωση άγνωστο παραμένει και το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να περιμένουμε τα Windows 11. Υποτίθεται πως περιμένουμε μία "γενναία" αναβάθμιση των Windows 10 τον Οκτώβριο, την 21H2 ή γνωστή με το κωδικό όνομα "Sun Valley", για την οποία πολλή από την δουλειά που χρειάζεται έχει ήδη γίνει από την Microsoft. Σε αυτήν την περίπτωση η ευρεία διάθεση των Windows 11 στο καταναλωτικό κοινό πιθανότατα θα τοποθετούνταν στον Ιούλιο ή Αύγουστο του 2022, λίγο πριν από την εμπορική περίοδο "Back to School" - εκτός αν οι Αμερικανοί ετοιμάζονταν μυστικά για μεγάλη έκπληξη και η αναβάθμιση "Sun Valley" των Windows 10... είναι τα Windows 11 (έστω κι αν φαντάζει νωρίς αυτήν την στιγμή η διάθεσή τους τον Οκτώβριο). Λίγες ημέρες έχουν μείνει ακόμη για να μάθουμε, οπότε... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ