Microsoft, τί ακριβώς κάνεις με τα Windows 10;

Μία ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή, μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο

Ας μιλήσουμε για μία μεγάλη Εταιρεία Τεχνολογίας. Αυτή έχει δημιουργήσει στο παρελθόν προϊόντα Λογισμικού εξαιρετικά επιτυχημένα, ένα από αυτά μάλιστα τής είχε χαρίσει ηγετική θέση... κάποτε. Η Εταιρεία θέλει ν' αλλάξει κατεύθυνση πια: τα Στελέχη θέλουν να επικεντρωθούν στις Δικτυακές υπηρεσίες. Το πιο γνωστό της αυτό Λογισμικό όμως συνεχίζει να χρησιμοποιείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο - η Αγορά, δε, ζητά μία νέα έκδοση του Λογισμικού αυτού. Τί κάνουν λοιπόν τα Στελέχη; Φυσικά δίνουν εντολή ν' αναπτυχθεί μία τέτοια.

Η νέα αυτή έκδοση δεν είναι σε καμία περίπτωση επαναστατική, μα τουλάχιστον είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Τα Στελέχη, δε, θέλουν να προωθήσουν τις Δικτυακές υπηρεσίες τους τόσο πολύ, που προσφέρουν στους πάντες δωρεάν την αναβάθμιση από την προηγούμενη έκδοση. Δημιουργούν ακόμη και διαφορετικές εκδόσεις του Λογισμικού για διαφορετικές συσκευές (ώστε να προωθήσουν υπηρεσίες σε όλες αργότερα). Αξιοποιούν, δε, και ορισμένες τακτικές εξαιρετικά συζητήσιμες για να "προωθήσουν" το Λογισμικό... αλλά τα Στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας ιστορικά δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με τέτοιες επιλογές.

Περνά κάποιος καιρός και το Λογισμικό δεν δείχνει να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για μία σειρά από λόγους. Τα Στελέχη δεν περιμένουν άλλο και στρέφουν την προσοχή τους αποκλειστικά πια στις Δικτυακές υπηρεσίες. Στο τέλος της δεύτερης χρονιάς του Λογισμικού στην αγορά δεν έχει απομείνει παρά ένα πάρα πολύ μικρό τμήμα της Εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη του πρώτου, ενώ όλα τα άλλα της τμήματα στρέφονται σε άλλες δραστηριότητες.

Τί κάνει, λοιπόν, αυτό το πάρα πολύ μικρό τμήμα; Εξελίσσει το Λογισμικό με οποιονδήποτε τρόπο που να γίνεται αντιληπτός από το κοινό; Όχι. Εντάξει, αλλά μήπως καταβάλλει προσπάθεια να εκμεταλλευτεί νέες τεχνολογίες και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των νέων PC; Επίσης όχι. Χμ, καλά, αλλά προσφέρει τουλάχιστον μικρές αναβαθμίσεις και ενημερώσεις στο Λογισμικό με τρόπο προβλέψιμο κι απροβλημάτιστο; Ούτε καν. Για την ακρίβεια το ακριβώς αντίθετο: πολλές ενημερώσεις προκαλούν πάμπολλα προβλήματα, ενίοτε πάρα πολύ σοβαρά, σε αμέτρητους καταναλωτές.

Έχουμε πια, λοιπόν, πάνω από 1.3 δισεκατομμύρια ανθρώπους που στηρίζονται καθημερινά στο Λογισμικό - έχοντας πληρώσει γι' αυτό με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - ενώ η Εταιρεία έχει πλέον αλλάξει εντελώς προτεραιότητες. Οι πιο πολλοί νέοι Η/Υ πωλούνται με αυτό το Λογισμικό προεγκατεστημένο, οπότε όλο και περισσότεροι καταναλωτές καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν προβληματικές ενημερώσεις και ατελή υποστήριξη. Το πάρα πολύ μικρό τμήμα της εταιρείας που ασχολείται με το Λογισμικό ίσως κάνει ό,τι μπορεί, μα αυτό ολοφάνερα δεν είναι αρκετό.

Ποιά είναι η γνώμη σου για τα Στελέχη τώρα;

Σε περίπτωση που η παραπάνω μεταφορά δεν ήταν... επώδυνα προφανής, το Λογισμικό είναι τα Windows 10, η Εταιρεία είναι η Microsoft και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο φέρεται στο καταναλωτικό κοινό. Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να έρχονται στο μυαλό κάποιου που παρακολουθεί την πορεία του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος από το 2015 και μόλις εγκατέστησε την "αναβάθμιση" υπ' αριθμόν "21H1" που έγινε διαθέσιμη πριν από λίγα εικοσιτετράωρα (η λέξη "αναβάθμιση" σε εισαγωγικά καθώς δεν φέρνει απολύτως τίποτε νέο άξιο λόγου στο προσκήνιο). Ασχέτως του τί ισχυρίζεται το τμήμα PR της Microsoft, τα Windows 10 βρίσκονται σε κατάσταση συντήρησης για τρία χρόνια περίπου: αυτή ήταν η πέμπτη ουσιαστικά "αναβάθμιση" που επικεντρώνεται "στην ασφάλεια, την σταθερότητα και τις επιδόσεις του συστήματος".

Αυτό είναι, ωστόσο, ακριβώς το θέμα. Αφήνοντας στην άκρη για λίγο τις ενημερώσεις ασφαλείας (είναι ξεχωριστό ζήτημα πρακτικά), τα Windows 10 ούτε ταχύτερα λειτουργούν, ούτε περισσότερο σταθερά και αξιόπιστα είναι για πάρα, μα πάρα πολλούς χρήστες εδώ και πάρα, μα πάρα πολύ καιρό. Αντιθέτως έχει καθιερωθεί μια... στάνταρ ακολουθία ενεργειών πια: περιμένουμε μία νέα "αναβάθμιση" των Windows 10, έρχεται, γράφουμε για όλες τις συνέπειες που έχει στα PC των χρηστών, αρχίζουν σταδιακά να εμφανίζονται οι διορθώσεις, τις αναφέρουμε επί μήνες... και μετά περιμένουμε ξανά για την επόμενη "αναβάθμιση" και το επόμενο "κύμα" προβλημάτων και διορθώσεων.

Το ζήτημα των αναξιόπιστων ενημερώσεων και αναβαθμίσεων των Windows 10 είναι πλέον τόσο σοβαρό, ώστε πολλοί χρήστες δεν εμπιστεύονται πια ούτε τις τακτικές ενημερώσεις ασφαλείας (αυτές της λεγόμενης "Patch Tuesday"), με ό,τι αυτό σημαίνει σε ευρύτερο πλαίσιο. Είναι μία κατάσταση που μπορεί "απλώς" να εκθέτει την Microsoft, αλλά έχει εξαγριώσει κυριολεκτικά πολλούς χρήστες του λειτουργικού της συστήματος σε ολόκληρο τον κόσμο την τελευταία τριετία (αρκεί να ρωτήσει κανείς όσους έχασαν πολύτιμα δεδομένα όταν η δεύτερη ετήσια "αναβάθμιση" του 2018 και η ενημέρωση Φεβρουαρίου του 2020 απλώς... αποφάσισαν να διαγράψουν ο,τιδήποτε βρισκόταν στον φάκελο Documents της υπάρχουσας εγκατάστασης Windows 10!).

Είναι να αναρωτιέται λοιπόν κανείς: αν η Microsoft δεν προσθέτει τίποτε νέο στο λειτουργικό της σύστημα και δεν καινοτομεί με κανέναν τρόπο εκεί, και αν δεν προσφέρει τις αναβαθμίσεις ή ενημερώσεις του με τρόπο αξιόπιστο και απροβλημάτιστο, τότε... τί ακριβώς κάνει με τα Windows 10 δηλαδή; Γιατί, καλώς ή κακώς, συζητάμε για το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο αυτήν την στιγμή!

Οποιοσδήποτε παρακολουθεί την εξέλιξη (ή "εξέλιξη") των Windows 10 από κοντά, γνωρίζει πως κάποια πράγματα έχουν γίνει. Πέρα από τον τομέα των ενημερώσεων ασφαλείας, η Microsoft έκανε π.χ. αλλαγές στον πυρήνα του λειτουργικού ώστε οι αναβαθμίσεις να γίνονται ταχύτερα και με τρόπο που να μειώνει την πιθανότητα σοβαρού προβλήματος (ο μηχανισμός απλά δεν αφήνει την εγκατάσταση να γίνει καθόλου σε συγκεκριμένες διαμορφώσεις PC). Έχουν γίνει ορισμένες αισθητικές βελτιώσεις σε κάποια apps, καθώς και μικροαλλαγές στο γενικό γραφικό περιβάλλον των Windows 10 ώστε να αρχίσει να υιοθετείται αυτό που η Microsoft αποκαλεί "Fluent Design". Kαι... αυτά. Δεν μπορεί να δηλώσει ακριβώς εντυπωσιασμένος κανείς.

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει σχέδια για τα Windows 10 που - "στα χαρτιά" τουλάχιστον - ακούγονται περισσότερο ενδιαφέροντα. Η πλήρης μετάβαση σε ανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον της φιλοσοφίας Fluent Design υποτίθεται πως θα γίνει με την επόμενη μεγάλη "αναβάθμιση" τον χειμώνα. Υπό κατασκευή είναι μία νέα λειτουργία διαχείρισης δεδομένων 3D που θα επιτρέψει σε κάρτες γραφικών να λαμβάνουν υλικό απευθείας από δίσκους SSD (όπως μπορεί να κάνει ένα Xbox Series X). Υπάρχει επίσης η συζήτηση για την "Δικτυακής λειτουργίας" (cloud) έκδοση των Windows 10.

Καλά όλα αυτά - έστω και κάπως ασαφή για την ώρα - μα αυτό που θα προτιμούσαν 1.3 δισεκατομμύρια χρήστες PC να δουν είναι τα στελέχη της Microsoft να επιδεικνύουν ξανά ενδιαφέρον για τα Windows 10. Σήμερα. Τώρα. Θα προτιμούσαν να ανακοίνωνε η εταιρεία πως κάνει υπολογίσιμη επένδυση για την πρόσληψη beta testers, προγραμματιστών, υπευθύνων ποιοτικού ελέγχου και άλλων επαγγελματιών των οποίων η δουλειά θα είναι να εξασφαλίσουν πως ένα προϊόν τόσο ευρείας χρήσης όσο τα Windows 10 θα εμπλουτίζεται με τρόπο ουσιαστικό, θα υποστηρίζεται όπως πρέπει και θα ενημερώνεται τακτικά αλλά χωρίς επιπλοκές.

Τότε, δεν θα χρειαζόταν να... ρωτάμε, γιατί θα γνωρίζαμε τί ακριβώς κάνει η Microsoft με τα Windows 10: αναλαμβάνει την ευθύνη τους με τρόπο που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Και, τότε, δεν θα χρειαζόταν να γράφονται άρθρα όπως αυτό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ