Windows 10: τα προβλήματα καλά κρατούν

Πολλές αρνητικές αναφορές για την πρόσφατη ενημέρωση λογισμικού τους, κωφεύει η αμερικανική εταιρεία

Έχει καταντήσει πια όχι απλώς κουραστικό, αλλά κυριολεκτικά εκνευριστικό να επανερχόμαστε σε ένα θέμα-πρόβλημα με τόσο αδικαιολόγητα... τακτικό ρυθμό, όμως αν είναι η δημοσιογραφική μας ενόχληση τόση, τότε μπορούμε να φανταστούμε πόσος είναι ο αντίστοιχος θυμός του κοινού, το οποίο εδώ και 4 χρόνια υπόκειται τις συνέπειες του προβλήματος. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην αναξιοπιστία των ενημερώσεων ασφαλείας και "επίλυσης προβλημάτων" που δέχονται τα Windows 10 σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση: αυτές άλλοτε είναι ανώδυνες, άλλοτε δημιουργούν πιο πολλά προβλήματα απ' όσα λύνουν - και η αβεβαιότητα του τί θα συμβεί αν εγκαταστήσει ο χρήστης τους την εκάστοτε νεότερη ενημέρωση είναι αυτή που δείχνει να μην μπορεί, παρά τις δηλώσεις που κάνει και υποσχέσεις που δίνει, να εξαλείψει η Microsoft από το μυαλό της πελατειακής βάσης των Windows 10.

Νεότερο "κρούσμα" της "ασθένειας" των αναξιόπιστων ενημερώσεων που ταλανίζει τα Windows 10 από τον 3ο κυρίως χρόνο διαδρομής τους στην αγορά και μετά είναι το υπ' αριθμόν KB4535996 που έγινε διαθέσιμο πριν από μερικές ημέρες. Οι αναφορές για τις συνέπειές του ποικίλλουν: σε άλλες η εγκατάστασή του ξεκινά μα δεν ολοκληρώνεται ποτέ, σε άλλες ολοκληρώνεται μα στην συνέχεια ο χρήστης δεν μπορεί να εισέλθει στα Windows (ο γνωστός "κύκλος" διαδοχικών επανεκκινήσεων που "σπάει" μόνο με είσοδο στο Safe Mode), σε άλλες η είσοδος γίνεται μα αργεί πάρα πολύ. Άλλοι χρήστες που εγκατέστησαν την ενημέρωση αυτή επιτυχώς αναφέρουν άλλα προβλήματα, όπως την αδικαιολόγητη μείωση των επιδόσεων σε πολλά PC games ή την αδυναμία χρήσης της εφαρμογής Sign για ψηφιακή "υπογραφή" εγγράφων και άλλων αρχείων.

Στα διάφορα forum αυτό που οι πιο πολλοί καταλήγουν να κάνουν είναι ν' απεγκαθιστούν το KB4535996 μέσα από την λίστα-ιστορικό των ενημερώσεων των Windows 10 και να περιμένουν από την Microsoft να... διαθέσει μία λύση για την λύση που προσέφερε. Παραμένει ενδεικτικό, ωστόσο, το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός στην σελίδα της συγκεκριμένης ενημέρωσης που διατηρεί στην Knowledge Base των Windows 10 θεωρεί πως... δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτήν ("Microsoft is not currently aware of any issues with this update") και δεν έχει επίσης κάνει οποιουδήποτε είδους ανακοίνωση για το ζήτημα. Μιλάμε βεβαίως για την εταιρεία της οποίας αναβάθμιση των Windows 10... διέγραφε ολόκληρο τον φάκελο My Documents των χρηστών και η ίδια παραδέχθηκε το πρόβλημα τέσσερις ημέρες μετά, οπότε η παρούσα στάση της δεν μάς εκπλήσσει ακριβώς.

Με αυτά και μ' εκείνα, πάντως, το... σήριαλ των προβλημάτων που οι ενημερώσεις των Windows 10 προκαλούν στην εγκατεστημένη βάση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft δεν δείχνει να τελειώνει σύντομα. Ας ελπίσουμε πως η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο γίνονται αυτές οι ενημερώσεις - θα έλθει στην επερχόμενη αναβάθμιση υπ' αριθμόν 2004 έως τον Μάιο - θα βελτιώσει την όλη κατάσταση. Ευελπιστούμε, επίσης, από την έκδοση αυτή και μετά η Microsoft όντως να τηρήσει την υπόσχεσή της για προσήλωση στην ποιότητα των ενημερώσεων και όχι τόσο στην προσθήκη νέων λειτουργιών ή χαρακτηριστικών: τα τελευταία είχαν αρχίσει να σπανίζουν ούτως ή άλλως από χρονιά σε χρονιά, αλλά προτιμάμε ένα λειτουργικό σύστημα που... λειτουργεί (!) ως έχει, παρά ένα που δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε σε καθημερινό πλαίσιο χρήσης. Θα είναι αυτό το "κρούσμα" του KB4535996 ένα από τα τελευταία τέτοια; Μακάρι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ