Windows 10: διαθέσιμη η αναβάθμιση 20Η2

Χωρίς νέα χαρακτηριστικά ή δυνατότητες άξιες λόγου, κανένας λόγος... βιασύνης για το κοινό

Με μία εξαιρετικά λιτή - ευθυγραμμισμένη με την σημασία της - ανακοίνωση η Microsoft γνωστοποίησε την διάθεση της αναβάθμισης 20H2 για τα Windows 10 στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για την δεύτερη "μεγάλη" του 2020 (οι Αμερικανοί ακολουθούν πια το μοντέλο των δύο αναβαθμίσεων και μηνιαίων ενημερώσεων ετησίως) μετά από την... επεισοδιακή αναβάθμιση υπ' αριθμόν 2004 του Μαΐου, της οποίας ορισμένα προβλήματα ακόμη (!) δεν έχουν επιλυθεί, εμποδίζοντας την εγκατάστασή της σε όλα τα PC.

Ακριβώς επειδή, ωστόσο, η χρήση των "τεχνητών εμποδίων" (holds) που επέβαλλε η Microsoft σε πολλές χιλιάδες H/Y ώστε να μην εγκαταστήσουν την αναβάθμιση 2004 αν υπήρχε γνωστό πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν, εν τέλει απέδωσε, την χρησιμοποιεί ξανά: μεταβαίνοντας στην περιοχή Update των Windows 10 και κάνοντας σχετικό έλεγχο δεν θα δουν όλοι οι χρήστες την αναβάθμιση 20Η2 διαθέσιμη σήμερα. Αυτό σημαίνει πως είτε υπάρχει κάποιο γνωστό ζήτημα συμβατότητας σχετικό με το hardware του PC τους, είτε πως αυτό δεν περιλαμβάνεται στο "πρώτο κύμα" διάθεσης της αναβάθμισης, καθώς η Microsoft αποφάσισε να την διαθέσει σταδιακά.

Για την συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, πάντως, μικρό ή και ανύπαρκτο το... κακό αν δεν τούς είναι διαθέσιμη σήμερα η αναβάθμιση 20Η2 των Windows 10, καθώς δεν φέρνει στο προσκήνιο απολύτως τίποτε σημαντικό γι' αυτούς. Περισσότερο φέρνει, θα έλεγε κανείς, για την... ίδια την Microsoft, καθώς με αυτήν την αναβάθμιση εγκαθίσταται υποχρεωτικά στα Windows 10 ο δικός της browser, o Edge, χωρίς μάλιστα την επιλογή απεγκατάστασης από δω και στο εξής. Τον Edge τον θεωρούμε πολύ καλό στην κατηγορία του και τον χρησιμοποιούμε καθημερινά για μία σειρά από πράγματα παράλληλα με τον καθιερωμένο Chrome, όμως η "φορσέ" επιβολή του στα PC με Windows 10 ενδέχεται να μην αρέσει καθόλου στους χρήστες τους - και, βάσει της απαράδεκτης προϊστορίας της Microsoft σε τέτοια θέματα, δικαιολογημένα.

Ένα σημαντικό στοιχείο που οφείλουν να γνωρίζουν όλοι οι χρήστες Windows 10, πάντως, εγκαθιστώντας την αναβάθμιση 20Η2: είναι η πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft που εξ ορισμού αποτρέπει (block) την εγκατάσταση drivers συσκευών αν αυτοί δεν περιέχουν αναγνωριστικά στοιχεία και πιστοποίηση (unsigned). Τα Windows 10 σε αυτήν την περίπτωση δεν προχωρούν με την εγκατάσταση και παρακινούν τον χρήστη να... έλθει σε επαφή με τον κατασκευαστή της συσκευής ζητώντας του να ενημερώσει τους σχετικούς drivers (είναι συχνά ξεκαρδιστικό να διαπιστώνει κανείς πόση επαφή έχουν πολλά στελέχη της Microsoft με την πραγματικότητα). Οι έμπειροι χρήστες με ιδιότητα administrator μπορούν φυσικά πάντοτε να απενεργοποιήσουν τον έλεγχο των drivers ως signed ή unsigned, για το ευρύ κοινό όμως η εγκατάσταση συσκευών π.χ. παλαιότερων ή πειραματικών μόλις έγινε κατά τι δυσκολότερη, πάντοτε στο όνομα της ασφάλειας συστήματος.

Έχοντας εγκαταστήσει την αναβάθμιση 20H2 των Windows 10 σε τρία PC ήδη, όπου ήταν εγκατεστημένη η έκδοση 2004 του Μαΐου, έχουμε να παρατηρήσουμε πως η 20H2 ήταν η ταχύτερη κι ευκολότερη που έχουμε κάνει ποτέ - αν και, φυσικά, θα... δείξει το αν και κατά πόσο είναι και στερούμενη προβλημάτων για όλους, καθώς τα πρώτα τέτοια αρχίζουν να εμφανίζονται σε αναφορές στο Web λίγα 24ωρα μετά από την διάθεση κάθε αναβάθμισης των Windows 10. Στο κοινό πάντως που δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία του Η/Υ του και ειδικά σε PC παραγωγής, που χρησιμοποιούνται επαγγελματικά και καθημερινά δηλαδή, ακόμη και να εμφανίζεται διαθέσιμη η αναβάθμιση 20Η2 θα συνιστούσαμε να περιμένει μερικές ημέρες το λιγότερο αφού αυτή δεν προσφέρει τίποτε το σημαντικό στην ουσία. Ο νοών, νοείτω!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ