Windows 10 έκδοση 2004: αναμενόμενα "στον πάγο"

Λόγω πληθώρας προβλημάτων μη διαθέσιμη η νέα αναβάθμιση στην πλειοψηφία του κοινού

Θα θέλαμε πάρα πολύ να γράψουμε πως ήταν κάτι το... αναπάντεχο, μα όλα δείχνουν πως ούτε με αυτήν την αναβάθμισή της των Windows 10, την υπ' αριθμόν 2004 που έγινε διαθέσιμη πριν από λίγες μέρες, κράτησε εν τέλει η Microsoft την υπόσχεσή της για απροβλημάτιστες ενημερώσεις στο λειτουργικό της σύστημα. Τρία εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση διάθεσης του May 2020 Update αυτό "μπήκε στον πάγο" από την αμερικανική εταιρεία, η οποία αποτρέπει πλέον την εμφάνισή του στον μηχανισμό ενημέρωσης των Windows 10 για την πλειοψηφία των ενεργών PC αυτήν την στιγμή. Η αιτία δεν είναι άλλη από την πληθώρα προβλημάτων που εντοπίστηκαν από τους καταναλωτές, δέκα από τα οποία - ο κατάλογός τους εδώ - έχει αναγνωρίσει επίσημα και η εταιρεία ως σοβαρά και χαρακτηρίσει ως "εμπόδια" (blocks) που αν δεν ξεπεραστούν, δεν συνιστάται η εγκατάσταση της νέας αναβάθμισης.

Βεβαίως μία ολιγόλεπτη επίσκεψη σε δημοφιλή sites ή fora με θέμα το hardware Η/Υ επιβεβαιώνει πως τα νέα προβλήματα με τα οποία έχουν έλθει αντιμέτωποι οι χρήστες των Windows 10 δεν είναι... δέκα μόνο. Είναι ωστόσο απορίας άξιο το γεγονός ότι, ενώ η συγκεκριμένη αναβάθμιση είχε "διαδρομή" ανάπτυξης πολλών μηνών, αρκετά από τα προβλήματα συνδέονται με ζητήματα απλά κι επιλύσιμα, όπως οι μη συμβατοί drivers για υποσυστήματα ήχου και γραφικών ή η λειτουργία διαφόρων ενσύρματων κι ασύρματων περιφερειακών. Άλλοτε κυκλοφορούσαν τέτοιες ενημερώσεις π.χ. σε drivers πριν από την διάθεση μιας επερχόμενης αναβάθμισης των Windows - ενώ τώρα η Microsoft δείχνει να μην έρχεται σε επαφή με τους διάφορους κατασκευαστές για να συνεργαστεί μαζί τους σε αυτό το απλό σχετικά θέμα, περιμένοντας τους χρήστες να κάνουν ουσιαστικά... οι ίδιοι την δοκιμή λειτουργίας με τα δικά τους PC, να συναντήσουν το εκάστοτε πρόβλημα και να το αναφέρουν!

Ακόμη και η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Microsoft στην ειδοποίηση της αποτροπής εγκατάστασης κινείται στο όριο του εξοργιστικού και τραγελαφικού μαζί: "η αναβάθμιση May 2020 των Windows 10 έρχεται, αλλά το PC σας δεν είναι έτοιμο γι' αυτήν". Το PC μας, όχι η ίδια η αναβάθμιση (!), γιατί είναι φυσικά ευκολότερο να μεταφέρει ο αμερικανικός κολοσσός το... φταίξιμο στον εκάστοτε Η/Υ και τον κάτοχό του, παρά στην δική του αναπαρκή προσπάθεια και ελλιπή φροντίδα. Θα σχολιάζαμε πως αυτού του είδους η συμπεριφορά μάς θυμίζει... την Apple και ιδιαίτερα τον εκλιπόντα Steve Jobs σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά εκείνη κι εκείνος το έκαναν πάντοτε από αλαζονεία εν πολλοίς, ενώ η Microsoft από ευθυνοφοβία.

Αλλά έτσι είναι: όταν η Microsoft απολύει την πλειοψηφία των επαγγελματιών beta testers για να κάνει εξοικονόμηση κεφαλαίων και περιορισμό εξόδων κρατώντας ελάχιστους, χρησιμοποιώντας ως beta testers όσους συμμετέχουν εθελοντικά στην εξέλιξη των Windows 10 (τους Insiders του Slow/Fast Ring) και ποσοστό των ίδιων των καταναλωτών εν αγνοία τους (!), αυτά συμβαίνουν. Τώρα, έτσι όπως το σκέφτεται η Microsoft, η... de facto προσέγγιση δείχνει να είναι αυτή: ερασιτεχνισμός κι εθελοντισμός κι εκμετάλλευση ποσοστού του κοινού στα κρυφά για μήνες κάθε φορά, μετά διάθεση της νέας αναβάθμισης για... διεύρυνση του κύκλου των beta testers (σε PC εν χρήσει βέβαια!), συγκέντρωση των προβλημάτων κατόπιν εορτής και επίλυσή τους στον ρυθμό που η αμερικανική εταιρεία κρίνει συμφέροντα γι' αυτήν.

Από την πλευρά μας, πάντως, οφείλουμε να σημειώσουμε πως έχουμε πλέον εγκαταστήσει το May 2020 Update σε επτά διαφορετικά PC (τρία laptop και τέσσερα desktop) με την μέθοδο "φορσέ" του Media Creation Tool, χωρίς να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην λειτουργία τους. Ίσως σταθήκαμε εξαιρετικά τυχεροί, όμως θα συνιστούσαμε στους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital να μην εγκαταστήσουν αυτήν την αναβάθμιση των Windows 10 για την ώρα - δεν φέρνει στο προσκήνιο και κάτι το... συνταρακτικό ούτως ή άλλως όσον αφορά νέες δυνατότητες ή λειτουργίες - και να περιμένουν μέχρις ότου όλα τα αρχικά προβλήματα αντιμετωπιστούν. Και εμείς θα... "παραμείνουμε στο ακουστικό μας" όσον αφορά στην Microsoft κι εκείνη την πολλές φορές δοσμένη, αλλά μάλλον ουτοπική υπόσχεση των απροβλημάτιστων αναβαθμίσεων στα Windows 10. Χωρίς, ομολογουμένως, να περιμένουμε και πολλά από αυτήν πλέον.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ