Windows 10: διαθέσιμη η νέα αναβάθμιση 2004

Με ελάχιστα νέα στοιχεία, ευελπιστούμε και δίχως... συνοδευτικά προβλήματα για το κοινό

Με μικρότερη καθυστέρηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή - χωρίς αυτό να έχει ουσιαστική σημασία - η Microsoft μόλις διέθεσε στο ευρύ κοινό την νεότερη ενημέρωση των Windows 10, την υπ' αριθμόν 2004 που η ίδια αποκαλεί "May 2020 Update". Χαρακτηρίζουμε αυτήν την αναβάθμιση "ενημέρωση" γιατί αυτό είναι ουσιαστικά: δεν φέρνει σημαντικές προσθήκες ή αλλαγές στο προσκήνιο, αλλά υπόσχεται "βελτιώσεις στα σημεία", με έμφαση - θέλουμε να ελπίζουμε - στην σταθερότητα και στην ταχύτητα λειτουργίας του συστήματος. Η "αποδέσμευση"  της εικονικής βοηθού Cortana από τον πυρήνα λειτουργίας των Windows 10 ή η πρώτη υλοποίηση της DirectX 12 Ultimate δεν είναι το είδος των νέων στοιχείων που στην πραγματικότητα ενδιαφέρουν μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, εξ ου και ο όρος "ενημέρωση".

Απείρως σημαντικότερο, αντίθετα, θ' αποδειχθεί το αν και κατά πόσο η Microsoft μπορεί αυτήν την φορά να κρατήσει την υπόσχεσή της για προσήλωση στην ποιότητα των αναβαθμίσεων που προσφέρει για τα Windows 10. Με την εταιρεία να εστιάζει σε άλλα πλέον πράγματα και όχι στο λειτουργικό της σύστημα, ο έλεγχος ποιότητας των τελευταίων τεσσάρων τέτοιων αναβαθμίσεων δεν κινήθηκε σε επίπεδα αποδεκτά και η πληθώρα μικρών και μεγάλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν δημιούργησε εύλογα κλίμα δυσαρέσκειας τόσο στα μέσα ενημέρωσης που την καλύπτουν, όσο και στην πελατειακή βάση της Microsoft. Το πλέον... αξιοσημείωτο με την έκδοση 2004 των Windows 10 θα θέλαμε να είναι το εξής απλό: να μην χρειαστεί να ξανασχοληθούμε με αυτήν, με άλλα λόγια να μην δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Οι χρήστες που επιθυμούν να αναβαθμίσουν την έκδοση Windows 10 που χρησιμοποιούν στην νεότερη έκδοση 2004 δεν έχουν παρά να μεταβούν στην περιοχή Update & Security των Settings και να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό Windows Update. Η Microsoft υπογραμμίζει πως θα διοχετεύσει την σχετική αναβάθμιση από τους servers της σταδιακά (και για να προλάβει την εξάπλωση πιθανών προβλημάτων που ενδέχεται να ανακαλύψει το κοινό τις πρώτες μέρες) ξεκινώντας με τα PC που στηρίζονται ήδη στην τελευταία έκδοση Windows 10 (1909). Αν ο μηχανισμός Windows Update δεν εμφανίζεται ως επιλογή εγκατάστασης η αναβάθμιση 2004, τότε είτε "δεν έχει έλθει η σειρά του PC αυτού" ακόμη, είτε στο συγκεκριμένο PC υπάρχει αναγνωρισμένο από την Microsoft στοιχείο που θα προκαλέσει πρόβλημα στην αναβάθμιση (block) και θα πρέπει να γίνει διαθέσιμη πρώτα κάποια άλλη ενημέρωση λογισμικού πριν είναι σε θέση η νέα αναβάθμιση των Windows 10 να εγκατασταθεί.

Για όσους και όσες... εννοούν για κάποιο λόγο να αναβαθμίσουν άμεσα τα Windows 10 τους στην έκδοση 2004 υπάρχει πάντοτε η επιλογή "φορσέ" του Media Creation Tool (η τυπική επιλογή "φορσέ" με το αρχείο εγκατάστασης δεν είχε ακόμη διατεθεί από την Microsoft όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές). Μπορεί δηλαδή να μεταβεί κανείς σε αυτήν την σελίδα, να λάβει κι εκτελέσει το Media Creation Tool που συνήθως αξιοποιείται για να δημιουργήσει εξωτερικό μέσο αποθήκευσης με Windows 10 σε εγκαταστάσιμη μορφή και, αντί να κάνει αυτό, να επιλέξει στην αρχή "Upgrade this PC now" κρατώντας εφαρμογές και ρυθμίσεις ανέπαφες. Η ρουτίνα εγκατάστασης θα αντλήσει από τους servers της Microsoft τόσο την νέα έκδοση Windows 10 όσο και τις όποιες ενημερώσεις απαιτούνται για το εκάστοτε σύστημα - την ευθύνη ωστόσο για οποιοδήποτε πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση φέρει ο χρήστης και όχι η εταιρεία.

Μέχρι στιγμής έχουμε ήδη αναβαθμίσει με αυτόν τον τρόπο τρία PC (δύο desktop και ένα laptop) στην έκδοση 2004 των Windows 10 σχετικά γρήγορα, με μία επανεκκίνηση και δίχως προβλήματα. Ίσως είναι ενδεικτικό, ίσως όχι - σίγουρα ωστόσο παραμένει απειροελάχιστο δείγμα για τα εκατοντάδες εκατομμύρια PC που στηρίζονται σε οποιαδήποτε από τις προηγούμενες εκδόσεις των λειυουργικού συστήματος της Microsoft. Αν λοιπόν αισθάνεται κανείς... δισταγμό να εγκαταστήσει την ενημέρωση αυτή άμεσα και προτιμά να περιμένει για να διαπιστώσει αν θα αναφερθούν τις πρώτες ημέρες σημαντικά προβλήματα από το κοινό, δεν θα μπορούσαμε να τον παρεξηγήσουμε. Από την πλευρά μας αναμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα αναφερθούν συγκεκριμένα προβλήματα από πολλούς χρήστες ή όχι, καθώς βέβαια και το κατά πόσο η σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Microsoft θα κάνει τις ενημερώσεις των Windows 10 από δω και πέρα λειτουργεί όπως αυτή υπόσχεται κι εμείς θα θέλαμε. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ