TEDx Athens 2012: Από τα λόγια, στις πράξεις

Επιτυχημένη η φετινή εκδήλωση, προσβλέπουμε σε ακόμη καλύτερη το 2013

Με απόλυτη επιτυχία - τόσο όσον αφορά στην προσέλευση όσο και στην συνολική εντύπωση που αποκόμισε το παρευρισκόμενο κοινό - πραγματοποιήθηκε και φέτος η εκδήλωση του TEDx Athens, ενός από τους πλέον ενδιαφέροντες και σημαντικούς θεσμούς πλέον στο χώρο της επικοινωνίας, της τεχνολογίας και της κοινωνικής δράσης. Κεντρικό θέμα του φέτος ήταν «Αυτοί Που Πράττουν» (“TheOnesWhoDo”) και στη διάρκειά της η ημερίδα φιλοξένησε 27 ομιλητές, μεταξύ των όποιων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Google Creative Lab Steve Vranakis, η επαγγελματίας οδηγός αγώνων Motocross Ashley Fiolek, η ταλαντούχα σχεδιάστρια μόδας Mary Katrantzou και ο Director of Engineering του Facebook Lars Rasmussen.

Το φετινό TEDxAthens εστίασε σε πρόσωπα που έκαναν τις ιδέες τους πράξεις, «διεκδίκησαν» δημιουργικά και πέτυχαν την παγκόσμια καταξίωση. Ανάμεσά τους άνθρωποι που, υπερβαίνοντας σημαντικά εμπόδια, κατόρθωσαν να γίνουν πρωταθλητές σε αυτό που αγαπούν, αλλά και ηγετικές προσωπικότητες που, μέσα από την ομαδική δουλειά και το πείσμα, κατέκτησαν κάτι σημαντικό για την επιστήμη, την τέχνη και την κοινωνία. Πίσω από όλα αυτά αποδεικνύεται πως υπάρχουν πάντοτε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν - ενώ αυτό που οι συνθήκες επιβάλλουν, και σίγουρα αυτό που αξίζει να διερευνηθεί, είναι η δημιουργία γέφυρας από τις ιδέες στην πράξη. Στις ομιλίες του TEDxAthens παρακολουθήσαμε μία σειρά από απτά παραδείγματα του πώς άνθρωποι "πέρασαν" από την αρχική ιδέα στην υλοποίησή της, ξεπερνώντας τα προβλήματα και ανακαλύπτοντας στην πορεία πράγματα που μοιράστηκαν μαζί μας. Πράγματα που, ιδανικά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να εμπνεύσουν άλλους ανθρώπους να κυνηγήσουν την υλοποίηση της δικής τους ιδέας, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αρχικά.

Η αλήθεια είναι πως, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις αντίστοιχες εκδηλώσεις TEDx του εξωτερικού, οι 12-14 ώρες ομιλιών με μικρά διαλλείματα μπορούν να αποδειχθούν κουραστικές για το κοινό. Είναι δε 100% βέβαιο πως δεν ενδιαφέρουν όλες οι ομιλίες όλους τους παρισταμένους, οπότε η όλη εκδήλωση αναπόφευκτα ""κάνει κοιλιές" ενίοτε. Η φετινή, κρίνοντας από τις αντιδράσεις του μεγάλου κοινού που παρευρέθηκε, είχε καλό ρυθμό και κράτησε το ενδιαφέρον των πιο πολλών αμείωτο μέχρι αργά το βράδυ. Βοήθησαν σε αυτό τόσο τα μουσικά διαλλείματα, όσο και οι "στακάτες", γεμάτες ενέργεια παρουσιάσεις ουκ ολίγων ομιλητών. Ενδεχομένως, ωστόσο, να έχει ένα νόημα η προσεκτικότερη εξέταση του τί έχει να πει και να προσφέρει κάθε ομιλητής που συμμετέχει σε μελλοντικά TEDx, καθώς το γνωστό του όνομα ολοφάνερα δεν εγγυάται πως έχει απαραίτητα κάτι ουσιαστικό να συνεισφέρει στη συζήτηση περί ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Μερικές ομιλίες ήταν, απλά κι ωμά, υπερβολικά γενικόλογες για κάτι τέτοιο, άρα και ανούσιες ή και αδιάφορες στο πλαίσιο που εξ ορισμού θέτουν τα TEDx.

Προσβλέπουμε, πάντως, στο TEDx 2013 με τον ίδιο ενθουσιασμό κι ανυπομονησία: είναι ένας θεσμός όχι απλά ενδιαφέρων, όχι απλά σημαντικός, αλλά πρακτικά απαραίτητος στο δύσκολο επιχειρηματικό και κοινωνικό/οικονομικό κλίμα που επικρατεί πλέον. Λίγη έμπνευση κι ενθάρρυνση, άλλωστε, για να "κυνηγήσει" κάποιος μια καλή ιδέα και να την δει να υλοποιείται, δεν αρνήθηκε ποτέ κανείς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ