Samsung: δικός της ο μεγαλύτερος δίσκος SSD στον κόσμο

Τριάντα ολόκληρα TB αποθηκευτικού χώρου, τεχνολογία που θ' αξιοποιηθεί και σε λιγότερα

Ο,τιδήποτε κι αν θέλει να πει κανείς για την Samsung και την ανικανότητά της να καινοτομήσει στα κινητά χωρίς να αντιγράψει την Apple, τις παραπλανητικές της πρακτικές προώθησης τηλεοράσεων ή τις αδυναμίες στην δημιουργία και διαχείριση ποιοτικού λογισμικού και αξιόπιστων Δικτυακών υπηρεσιών, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ένα γεγονός: ο κορεατικός κολοσσός βρίσκεται "στην πρώτη γραμμή" όσον αφορά στην εξέλιξη των δίσκων αποθήκευσης τεχνολογίας δεδομένων SSD, τόσο συνεισφέροντας στα επόμενα βήματα προόδου της συγκεκριμένης κατηγορίας, όσο και προσφέροντας πολύ καλά καταναλωτικά προϊόντα σε αυτήν. Η Samsung υπενθύμισε εμφατικά, δε, την ξεχωριστή της αυτή θέση στην αγορά παρουσιάζοντας πριν από μερικές ημέρες τον πρώτο δίσκο SSD όχι 4, 8 ή 16 αλλά... 30 ολόκληρων TB αποθηκευτικού χώρου, σε μέγεθος μάλιστα 2.5 ιντσών!

Ο PM1643, όπως είναι το προϊοντικό του όνομα, αξιοποιεί την τεχνολογία υλοποίησης V-NAND για τα τσιπ αποθήκευσης μνήμης flash έτσι ώστε να "χωρέσει" 16 "στρώσεις" από αυτά (έκαστο 512GB) επί 32 φορές μέσα στο περίβλημα ενός δίσκου μεγέθους 2.5 ιντσών (αλλά παχύτερου φυσικά από τους αντίστοιχους τυπικούς των σημερινών desktop ή laptop). Ο αποθηκευτικός χώρος που προκύπτει είναι αρκετός για σχεδόν... 5700 ταινίες HD ή 500 ημέρες non-stop εγγραφής video σε HD, κυριολεκτικά άπλετος για κάθε είδους εφαρμογή, όσο μεγάλος κι αν είναι ο όγκος δεδομένων που η εκάστοτε διαχειρίζεται. Η Samsung μάλιστα κατόρθωσε να "προικίσει" τον PM1643 και με εξαιρετικές επιδόσεις της τάξης των 2100 ΜΒ/sec στην ανάγνωση και 1700 MB/sec στην εγγραφή δεδομένων (μέσω του προτύπου διασύνδεσης SAS), ταχύτητες που συναντάμε αυτή τη στιγμή στους πολύ καλούς καταναλωτικούς SSD για οικιακή χρήση (διασύνδεσης M2 και πρωτοκόλλου NVME).

Φυσικά ένας δίσκος τόσο μεγάλος σε αποθηκευτικό χώρο - τον μεγαλύτερο που υπάρχει αυτήν την στιγμή στον κόσμο - δεν απευθύνεται σε τυπικούς οικιακούς χρήστες, αλλά στο επιχειρηματικό περιβάλλον και ειδικά σε αυτό που επιθυμεί όλες του οι εφαρμογές (τοπικές και δικτυακές) να εκτελούνται πλέον από SSD και καμία από μηχανικούς σκληρούς δίσκους. Το κόστος του PM1643, με άλλα λόγια, είναι... ακατανόμαστα υψηλό. Όμως η Samsung, έχοντας τελειοποιήσει πλέον αυτήν την μέθοδο "σύνθεσης" τόσο μεγάλων δίσκων SSD, αργότερα μέσα στη χρονιά προτίθεται να κάνει διαθέσιμα και αντίστοιχα μοντέλα των 16, 8, 4 ή και λιγότερων TB αποθηκευτικού χώρου, προφανώς σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες. Θα αρχίσουμε, από φέτος ή του χρόνου, να... "μετράμε αντίστροφα" για τους σκληρούς δίσκους και στην τελευταία εφαρμογή που τούς είχε απομείνει, αυτή της αποθήκευσης πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων φθηνά; Καθόλου δεν αποκλείεται πια!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ