nVidia GTX 1650/1660 Super: για το ευρύ κοινό

Κάρτες γραφικών μέσης κατηγορίας βελτιωμένες "στα σημεία", οι Αμερικανοί δημιουργούν μικρή... σύγχυση

Οποιοσδήποτε ασχολείται με την αγορά των υποσυστημάτων PC για αρκετό καιρό γνωρίζει πως η στρατηγική και ο τρόπος προώθησης που επιλέγουν πολλές από τις κατασκευάστριες εταιρείες αυτού του χώρου δεν έχουν... απαραιτήτως νόημα - και για του λόγου το αληθές δεν έχει κανείς παρά να αξιολογήσει τί ακριβώς κάνει η nVidia αυτές τις ημέρες με τις δύο καινούργιες της κάρτες γραφικών, τις GTX 1650 Super και GTX 1660 Super. Αυτές έχουν σχεδιαστεί στο πνεύμα των άλλων μοντέλων "Super" που διέθεσε ο αμερικανικός κολοσσός νωρίτερα στην χρονιά και ως κύριο στόχο έχουν την προσφορά ανταγωνισμού στην σειρά καρτών γραφικών RΧ 5500 της AMD. Το πρόβλημα: για τον καταναλωτή που επιθυμεί συνειδητά να επιλέξει κάρτα γραφικών της nVidia και όχι της AMD, η πρώτη έχει καταστήσει αυτήν την επιλογή... δυσκολότερη τώρα από ποτέ.

Γινόμαστε συγκεκριμένοι: βάσει τεχνικών χαρακτηριστικών - τα οποία δεν έχει νόημα να αναλύσουμε λεπτομερειακά στην ουσία - οι GTX 1650 Super και 1660 Super θεωρητικά αντικαθιστούν "απευθείας" τις GTX 1650/1660 που κυκλοφορούσαν ως τώρα στην αγορά, όπως έγινε το καλοκαίρι με τις RTX 2070/2080. Το ένα πρόβλημα: οι 1650 Super απέχουν σημαντικά από τις "απλές" 1650 που αντικαθιστούν και βάσει επιδόσεων είναι περισσότερο κάτι σαν... 1660 Super Lite παρά κάτι άλλο, ενώ οι 1660 Super ναι μεν αντικαθιστούν ευδιάκριτα τις "απλές" 1660 αλλά οι επιδόσεις τους τις καθιστούν σχεδόν ισοδύναμες με τις... 1660 Ti, που θεωρητικά βρίσκονται υψηλότερα στην "κλίμακα ισχύος" της nVidia και θα συνεχίσουν να πωλούνται στην αγορά!

Είναι προφανές πως εν τέλει θα χρειαστεί να αποσυρθούν κάποια μοντέλα από την συγκεχυμένη αυτή σειρά 16xx των καρτών γραφικών της nVidia, στο μεσοδιάστημα και σίγουρα μέχρι τις αρχές του 2020 όμως η όλη κατάσταση θα συνεχίσει να δημιουργεί σύγχυση. Σε κάθε περίπτωση οι κάρτες γραφικών GTX 1660 Super, που κυκλοφορούν άμεσα, τοποθετούνται στην προτεινόμενη τιμή λιανικής των $229 (υποθέτουμε θα "μεταφραστεί" σε €249 στην Ελλάδα) ενώ οι GTX 1650 Super, που θα κυκλοφορήσουν στις 22 Νοεμβρίου, αναμένεται να συνοδεύονται από προτεινόμενη λιανική τιμή της τάξης των $179-$199. Και όποιος "βρει άκρη" με όλα αυτά εν όψει εορταστικής περιόδου και Black Friday - στο πλαίσιο των οποίων θα γίνουν σίγουρα και προσφορές "εκκαθάρισης στοκ" αν μη τί άλλο, περιπλέκοντας τα πράγματα - στα μάτια μας τυχερός!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ