PlayStation Portal

Games του PS5 παντού μέσα στο σπίτι... υπό όρους

Είδος: Hardware
Φορμά: PlayStation5
Τιμή: €219,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Ομολογουμένως σπάνια συναντά κανείς σήμερα συσκευή τεχνολογίας που άλλοι πιστεύουν πως χρειάζεται πολλές προτάσεις ή και παραγράφους για να περιγραφεί με ακρίβεια, άλλοι πιστεύουν πως χρειάζεται ελάχιστες λέξεις και... εν τέλει αποδεικνύεται πως και οι δύο έχουν δίκιο! Αυτό ακριβώς ισχύει για το PlayStation Portal, το περιφερειακό της Sony για το PS5 που η ίδια η εταιρεία χαρακτηρίζει απλώς ως "remote player" - γιατί, αν ήδη ξέρει κανείς για τί ακριβώς μιλά ο ιαπωνικός κολοσσός, όντως δύο λέξεις αρκούν - στην πράξη όμως πολλοί καταναλωτές θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες για να κατανοήσουν τί κάνει (και τί δεν κάνει). Το PS Portal κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά σήμερα, 12 Ιανουαρίου, και είχαμε στην διάθεσή μας την τελική της, εμπορική έκδοση μερικές ημέρες νωρίτερα ώστε να καταθέσουμε τις εντυπώσεις μας. Ποιές είναι αυτές, λοιπόν;

Αν και "απλώς" ένα περιφερειακό συστήματος ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, το PlayStation Portal αποπνέει την εντύπωση προϊόντος της Sony αμέσως: είναι όμορφα σχεδιασμένο, φροντισμένα κατασκευασμένο, σχεδόν... απρόσμενα εντυπωσιακό ως τεχνολογικό προϊόν. Αν σκεφτεί κανείς πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα χειριστήριο DualSense "κομμένο στα δύο" με... μία οθόνη τοποθετημένη στη μέση, θα έπρεπε να δείχνει κάπως παράξενο, αν όχι άσχημο. Η σημασία όμως που δόθηκε στις σχεδιαστικές του γραμμές - ακολουθούν άψογα την σειρά προϊόντων PS5 συνολικά - και το φουτουριστικό σχήμα του "χαρίζουν" στο PS Portal χαρακτήρα ξεχωριστό και καλαίσθητο. Το σκληρό πλαστικό του περιβλήματος των χειριστηρίων DualSense καλύπτει όλη του την επιφάνεια πλην της οθόνης - χωρίς κενά συναρμογής ή βίδες να φαίνονται πουθενά - δίνοντας την αίσθηση του στιβαρού ακόμη και πριν το κρατήσει στα χέρια του κανείς.

Για συσκευή αυτού του μεγέθους, το PS Portal είναι επίσης εκπληκτικά ελαφρύ, γεγονός στο οποίο βοηθά και το γεγονός ότι είναι άψογα "ζυγισμένο": στην ουσία κρατώντας το... δεν αισθάνεται κανείς και μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό και ένα σύνηθες χειριστήριο DualSense, κάτι φυσικά εξαιρετικά θετικό για κάτι που, ασχέτως τρόπου λειτουργίας, παραμένει φορητό σύστημα gaming από πολλές απόψεις. Ορισμένες αλλαγές φυσικά έχουν αναγκαστικά γίνει σε σχέση με το DualSense - π.χ. οι μοχλοί είναι πανελάχιστα μικρότεροι, κάποια πλήκτρα έχουν μετακινηθεί λόγω της οθόνης ενώ στις στις δύο πλευρές της εξομειώνεται μέσω software και η επιφάνεια αφής που προφανώς εδώ δεν υφίσταται - όμως είναι εν τέλει μικρές. Οι μηχανικοί της Sony είχαν μελετήσει εκτενώς το ποιά ακριβώς θα έπρεπε να είναι η αίσθηση ενός προϊόντος όπως το PS Portal από πλευράς εργονομίας... και φαίνεται.

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό βέβαια του PlayStation Portal δεν είναι άλλο από την οθόνη του: η ανάλυση 1080p στις 8 ίντσες είναι ακριβώς όσο υψηλή χρειάζεται - ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο - και η ποιότητα απεικόνισης είναι πολύ καλή για συσκευή αυτού του είδους. Η οθόνη δεν είναι βέβαια τεχνολογίας OLED (η αντίθεση και τα επίπεδα μαύρου δεν είναι λοιπόν κορυφαία), όμως είναι φωτεινή, με λαμπερά χρώματα και εξαιρετικό επίπεδο λεπτομέρειας. Η σάρωση των 60 Hz που προσφέρει είναι η ανώτατη δυνατή που παρέχει η λειτουργία Remote Play του PS5 ούτως ή άλλως, οπότε και η κίνηση είναι τόσο καλή όσο μπορεί να αποδοθεί με αυτόν τον τρόπο.

H Sony έχει φροντίσει ώστε οι αναλογίες οθόνης του PS Portal να είναι ακριβώς αυτές μίας τηλεόρασης HD/4K, οπότε δεν υπάρχουν ποτέ μαύρα περιθώρια στην εικόνα (αυτό δηλαδή που συναντά κανείς στις πιο πολλές περιπτώσεις όταν αξιοποιεί την λειτουργία Remote Play σε κινητά ή tablet).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ