nVidia: νέες εκδόσεις των καρτών γραφικών RTX

Με το προσωνύμιο "Super" και κατά τι καλύτερες επιδόσεις, στην πράξη ωστόσο... κίνηση marketing

To... χειρότερα κρατημένο μυστικό των τελευταίων ετών όσον αφορά στις κάρτες γραφικών για PC - η σχετική φημολογία είχε ξεκινήσει από το Πάσχα κι έκτοτε επιβεβαιωθεί από πολλαπλές πηγές, με πολλαπλούς τρόπους - είναι πλέον επίσημα ανακοινώσιμο: η nVidia διαθέτει μέσα στον Ιούλιο νέες εκδόσεις σχεδόν όλων των καρτών γραφικών της σειράς GeForce RTX, με το προσωνύμιο "Super" (ή "SUPER" σύμφωνα με την... πρακτική των άνευ λόγου κεφαλαίων) και επιδόσεις κατά τι υψηλότερες από εκείνες των προϊόντων που διαδέχονται. Έτσι έχουμε τις GeForce RTX 2060 Super, 2070 Super και 2080 Super (η RTX 2080 Ti παραμένει στην κορυφή ως η ισχυρότερη), με τις δύο πρώτες να διατίθενται στις 6/7 και την τρίτη στις 23/7.

Οι nVidia GeForce RTX 2060 Super, 2070 Super και 2080 Super προσφέρουν αύξηση των επιδόσεων ανάμεσα στο 12% και το 20% - ανάλογα με τον τίτλο και το υπόλοιπο PC που τις φιλοξενεί - κυρίως λόγω υψηλότερων χρονισμών και βελτιώσεων "στα σημεία" σε σχέση με τους προκατόχους τους. Πρόκειται ωστόσο για ακριβώς την ίδια αρχιτεκτονική (Turing) στην οποία στηριζόταν ούτως ή άλλως ως τώρα η σειρά RTX, οπότε είναι μάλλον δίκαιη η επιλογή της nVidia να τιμολογήσει τις εκδόσεις "Super" των 2060, 2070 και 2080 ακριβώς στο ίδιο επίπεδο απ' όπου εκείνες ξεκίνησαν. Οι δύο "γενιές" αυτών των καρτών RTX θα συνυπάρξουν στην αγορά (η παλαιότερη σε μειωμένη φυσικά τιμή) μέχρις ότου η αρχική εξαντληθεί, οπότε οι εκδόσεις "Super" θα είναι οι μόνες διαθέσιμες.

Φυσικά το... βασικό πρόβλημα και των νέων αυτών καρτών RTX είναι το γεγονός ότι πανελάχιστα PC games υποστηρίζουν την τεχνολογία που τις χαρακτηρίζει, δηλαδή την απόδοση γραφικών με την μέθοδο φωτορεαλισμού που ονομάζουμε raytracing. Αυτήν την στιγμή είναι μόνο τέσσερις οι τίτλοι που αξιοποιούν αυτήν την δυνατότητα, η nVidia ωστόσο υπενθυμίζει πως μέσα στους επόμενους 6-9 μήνες θα γίνουν διαθέσιμα ακόμη 13 τέτοια games, κάποιοι πολυαναμενόμενα από το κοινό. Πρόκειται για τα Cyberpunk 2077, Doom Eternal, Call of Duty Modern Warfare, Watch Dogs Legion, Wolfenstein Youngblood και Vampire: The Masquerade Bloodlines 2.

Την μέθοδο φωτορεαλισμού raytracing θα προσφέρουν σε κάποια μορφή επίσης τα PlayStation5 και Xbox Scarlett των Sony και Microsoft, οπότε ίσως θα είναι το 2020 η χρονιά που αυτή η τεχνολογία θα αρχίσει να κάνει την παρουσία της αισθητή στην αγορά. Η AMD, ενδεικτικά, δεν θα την υποστηρίζει στις νέες της κάρτες γραφικών που θα γίνουν διαθέσιμες επίσης μέσα στον Ιούλιο. Όχι και τόσο... Super βήμα μπροστά οι συγκεκριμένες κάρτες γραφικών, λοιπόν, αφού όταν πια θα έχει ωριμάσει το τοπίο της απόδοσης γραφικών μέσω raytracing θα είναι πρακτικά ώρα για επόμενη σειρά καρτών γραφικών RTX, την 3000 δηλαδή - η οποία πιθανώς θα είναι η... αληθινή αναβάθμιση που έχει νόημα να κάνουν οι PC gamers ώστε να απολαύσουν αυτήν την μέθοδο απεικόνισης. Αλοίμονο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ