News Snacks 28-04-10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Να, αυτά είναι τα είδη των νέων που θέλουμε να αναφέρουμε μέσα στο 2010, με την οικονομική δυστοκία να συνεχίζει να επηρεάζει την ψυχολογία και τις επιλογές των καταναλωτών: η AMD είναι επιτέλους έτοιμη όχι μόνο να προσφέρει ανταγωνισμό στην Intel, αλλά και να το κάνει σε τιμές... χώμα! Η πρώτη διαθέτει αυτές τις μέρες στην αμερικανική αγορά - ελπίζουμε σύντομα και στην ευρωπαϊκή - τους πρώτους Phenom II X6, επεξεργαστές με έξι πυρήνες. Αυτό το προσέφερε και η Intel πριν από λίγες εβδομάδες με τον κορυφαίο της επεξεργαστή, τον Core i7 980X, με μία... μικρή διαφορά: αυτός κοστίζει 1000 δολάρια/ευρώ, ενώ ο Phenom II X6 μόλις 300 (!!!). Οι πρώτες μετρήσεις τοποθετούν τους δύο επεξεργαστές σε απόσταση σχετικά μικρή από πλευράς επιδόσεων, ο Χ6 μάλιστα παραμένει συμβατός με την πλειοψηφία των μητρικών για επεξεργαστές της AMD. Πυρήνες για το λαό, λοιπόν - ειδικά αν μπορούμε να τους έχουμε στο... ένα τρίτο της τιμής!

Μιλώντας, δε, για την AMD, είχαν σιγάσει αλλά πριν από μερικές μέρες ήλθαν και πάλι στο προσκήνιο οι φήμες που την θέλουν σε συζητήσεις με την... Apple! Όντως, πηγές "γύρω και μέσα" από το Cuppertino θέλουν την αμερικανική εταιρεία είτε σε κάποια πράγματα δυσαρεστημένη από την μέχρι σήμερα αποκλειστική της συνεργάτιδα, την Intel, είτε σε... δεύτερες σκέψεις όσον αφορά στο σχεδιασμό και κυκλοφορία περισσότερο προσιτών Mac. Η AMD, δε, θα είναι σε θέση μέσα στον επόμενο χρόνο να προσφέρει και τον πρώτο επεξεργαστή που ενσωματώνει ο ίδιος κάρτα γραφικών αξιώσεων, οπότε ανοίγεται ο δρόμος για νέου τύπου προσωπικούς υπολογιστές. Έχει στο μυαλό του ο Jobs κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει τις ισορροπίες στις τυπικές, συνηθισμένες κατηγορίες υπολογιστών για το σπίτι; Δεν θα το μάθουμε... αύριο, ίσως, αλλά στον ορίζοντα του 2011 δεν αποκλείεται τίποτε.

Αυτό που μπορούμε μάλλον... εύκολα να αποκλείσουμε, είναι η επιστροφή στο προσκήνιο της δισκέτας 3.5 ιντσών! Είναι ένα μέσο αποθήκευσης που μάς φάνηκε πάρα πολύ χρήσιμο για δεκαετίες, όμως η έλευση του Internet, τα εγγράψιμα CD, τα flash drives και - κατά βάση - η διόγκωση των αρχείων που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχει προ πολλού καταστήσει ανούσια τη χρήση τους. Η Sony, λοιπόν, εφευρέτιδα του μέσου αυτού, προχωρά στη σταδιακή... ευθανασία του και τυπικά πλέον, κλείνοντας μία μία τις εγκαταστάσεις όπου ακόμη κατασκευάζεται. Το Μάρτιο του 2011 δεν θα μπορεί να βρει κανείς δισκέτες 3.5 ιντσών στην παγκόσμια αγορά, ακόμη και να τις... ήθελε. Εμείς πάντως έχουμε κρατήσει μερικές στο συρτάρι - ποιός ξέρει, μουσειακή αξία απέκτησαν μετά από χρόνια ακόμη πιο ασήμαντα πράγματα!

Καθόλου ασήμαντη, ωστόσο, κρίνεται η πρόθεση της nVidia να κάνει - επιτέλους - κάτι που όλοι ζητούσαμε εδώ και χρόνια: να ευθυγραμμίσει την κυκλοφορία νέων drivers για τις κάρτες γραφικών των desktop και των laptop PC που χρησιμοποιούν chipset της. Μέχρι σήμερα, στηριζόμασταν στον κατασκευαστή του κάθε laptop για να διαθέτει drivers νεότερους από αυτούς με τους οποίους μάς παραδόθηκε... κάτι που αυτός είτε έκανε αραιά και που, είτε ποτέ. Τώρα η nVidia θα διαθέτει τόσο drivers κανονικά εγκαταστάσιμους για laptop συγκεκριμένα, όσο και ενοποιημένους drivers που θα αναγνωρίζουν οι ίδιοι τί chipset περιέχει το εκάστοτε laptop και θα εγκαθιστούν τις κατάλληλες ανανεώσεις. Η διαδικασία της ευθυγράμμισης θα ξεκινήσει σταδιακά και η nVidia ελπίζει ότι μέχρι την διάθεση των drivers υπ' αριθμόν 256 (σήμερα βρισκόμαστε στους 197) θα έχουμε πλήρη σύγκλιση ανάμεσα σε desktop και laptop συστήματα. Άντε να δούμε, γιατί έχουμε βαρεθεί πια να ψάχνουμε τους γνωστούς "πειραγμένους" drivers για τον φορητό μας υπολογιστή κάθε τρεις και λίγο...

Το... πλήρωμα του χρόνου, ωστόσο, ήλθε και για τους κατόχους Mac, αφού η ανασχεδιασμένη υπηρεσία διάθεσης games της Valve, η Steam, είναι πλέον συμβατή και με τα δικά τους συστήματα. Όχι σε όλα τα games, ναι, αλλά είναι μια καλή αρχή οι σημαντικότεροι τίτλοι της ίδιας της Valve. Οι PC gamers, άλλωστε, που απολαμβάνουν τα οφέλη της Steam εδώ και χρόνια, έχουν από χθες στη διάθεσή τους και το ολοκαίνουργιο Web site και γενικότερο περιβάλλον χρήσης της Steam. To επισκεφθήκαμε, χρησιμοποιήσαμε και το νέο πρόγραμμα σύνδεσης με την υπηρεσία και διαχείρισης των games μας και... we like. Αξίζει να έχει κανείς account στην Steam και μόνο για τις απίθανες προσφορές που κάνει για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, άλλωστε: άλλο να μαθαίνεις π.χ. ότι το Street Fighter IV πωλείται αντί 10 ευρώ και να σκέφτεσαι "που να κάνω τώρα λογαριασμό καινούργιο κλπ κλπ... ", κι άλλο να το αποκτάς με... δύο κλικ μόλις. Θέλει και ρώτημα;

Και κάτι τελευταίο κι επίσης πολύ σημαντικό κι ενδιαφέρον: η Microsoft έκανε διαθέσιμη στο ευρύ κοινό την πρώτη δοκιμαστική εκδοχή της πολυσυζητημένης, πολυαναμενόμενης επόμενης έκδοσης των Windows Home Server. Πρόκειται για το λειτουργικό εκείνο που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για να στηρίζει PC τα οποία διανέμουν σε όλο το σπίτι φωτογραφίες, ταινίες και μουσική. Κατά γενική ομολογία είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος κεντρικής διαχείρισης ψυχαγωγικού περιεχομένου σε ένα οικιακό τοπικό δίκτυο και η καινούργια έκδοση, με το κωδικό όνομα Vail, φέρνει στο προσκήνιο μια μεγάλη σειρά από προσθήκες και βελτιώσεις. Τα Windows Home Server 2.0 είναι βέβαια σε πρώιμη ακόμη μορφή - η Microsoft τα διαθέτει ελεύθερα και για να συλλέξει από τους... δωρεάν beta testers, δηλαδή όλους εμάς, τα απαραίτητα στοιχεία για την διόρθωση και τελειοποίησή τους - αναμένεται όμως να κυκλοφορήσουν επίσημα ως το τέλος του χρόνου. Περιμένουμε μ' ενδιαφέρον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ