News Snacks: 21/01/10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Βιαστήκαμε ίσως να γκρινιάξουμε για το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί αρκετές ταινίες, τηλεοπτικά προγράμματα και games που να εκμεταλλεύονται τις τηλεοράσεις 3D: σιγά-σιγά, δειλά-δειλά αρχίζουν να ακούγονται τίτλοι και... προθέσεις για την κυκλοφορία τους. Η Sony είχε ήδη επιβεβαιώσει μία 3D έκδοση του Gran Turismo και του Wipeout, σε αυτές όμως έρχεται να προστεθεί και μία του Little Big Planet. Ο εξαιρετικά πρωτότυπος, ακόμη μοναδικός στο είδος του platform/puzzle τίτλος της ιαπωνικής εταιρείας όχι μόνο προσφέρεται για στερεοσκοπική αναπαράσταση, αλλά είναι κι ένας από τους λίγους που μπορούμε να σκεφτούμε o οποίος ίσως είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει στο ίδιο το gameplay του την τρίτη διάσταση. Για να δούμε!

Φοβού τους οικονομικούς αναλυτές και δώρα φέροντες. Ο λόγος για τον διάσημο Michael Pachter του οίκου Wedbush Morgan, ο οποίος για κάποιο λόγο θεωρείται σοβαρότερος από τους άλλους, αν κρίνει κανείς από το ειδικό βάρος που δίνουν στις "προβλέψεις" του τα μέσα ενημέρωσης (για τους επενδυτές δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά... λέμε τώρα). Ο Pachter σήμερα "προέβλεψε" για πολλοστή φορά ότι βρίσκεται στον ορίζοντα ένα Wii HD, μία έκδοση δηλαδή του συστήματος της Nintendo που λειτουργεί σε υψηλή ευκρίνεια. Ο εν λόγω αναλυτής κάνει αυτήν την πρόβλεψη από... πέρυσι τον Ιούνιο, την επανέλαβε όμως αμέσως μετά από μία συνέντευξη με τον Satoru Iwata, τον πρόεδρο της Nintendo - ήταν δε για πρώτη φορά... "σαφής": θα συμβεί μέσα στο 2010! Έτσι, έτσι Michael. Αν δεν πετύχει η μέθοδος των... κατά συρροή προβλέψεων ("το επαναλαμβάνω μέχρι να ανακοινωθεί επιτέλους και να δικαιωθώ"), θα πετύχει η άλλη, της Πυθίας ("το λέω εγώ αόριστα και αν γίνει τελικά... μέσα είμαι"). Το κινητό αυτού που σε πληρώνει να είχαμε...

Εκπληκτική στο θράσος και την... ειλικρίνειά της η πρόσφατη δήλωση του Jen-Hsun Huang, προέδρου της nVidia. Ναι, ναι, της εταιρείας με το θεαματικά μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις κάρτες γραφικών, το υποσύστημα δηλαδή των Η/Υ που έχει τη μεγαλύτερη δυναμική να εντυπωσιάσει τους κατόχους του. Η δήλωση; "Τα PC δεν συναρπάζουν πια τους χρήστες και αυτό είναι το πρόβλημα". Έλα! Εννοείς πως δεν πετάμε πια τη σκούφια μας στον αέρα για να δώσουμε 300, 400, 500 ή περισσότερα ευρώ σε κάρτες γραφικών που δεν προσφέρουν κάτι ευδιάκριτα καλύτερο από τις προηγούμενες, επειδή οι εταιρείες παραγωγής PC games δεν τις εκμεταλλεύονται; Ή ότι κάθε μία από αυτές τις κάρτες είναι στη ουσία ένα υπερ-εργοστάσιο επεξεργαστικής δύναμης, που σε μεγάλο ποσοστό του χρόνου λειτουργίας ενός PC μένει απλώς αναξιοποίητο; Παράξενο, βρε! Αλλά έτσι είναι παιδί μου οι κάτοχοι PC. Αχάριστοι. Τί να πεις.

Εφαρμογές για το iPhone οι οποίες το μετατρέπουν σε τηλεχειριστήριο δεν υπάρχουν λίγες, οι περισσότερες ωστόσο είτε είναι εξαιρετικά περιορισμένες είτε... παρα-εξειδικευμένες για το πλατύ κοινό. Υπάρχει λόγος γι' αυτό: σχεδόν όλες οι συσκευές που απαρτίζουν τα σύγχρονα home cinema (από τηλεοράσεις και player μέχρι ενισχυτές και προβολείς) χρησιμοποιούν τηλεκοντρόλ υπερύθρων. Όχι Bluetooth ή Wi-Fi. Ε, πόση σκέψη χρειαζόταν για να γεφυρωθεί το χάσμα; Η εταιρεία ThinkFlood επέδειξε στην πρόσφατη CES το RedEye, ένα περιφερειακό που κάνει το εξής απλό: δέχεται τις εντολές από το iPhone ή iPod Touch μέσω Wi-Fi, τις "μεταφράζει" σε σήματα υπερύθρων και τις στέλνει στις προαναφερθείσες και άλλες συσκευές σαν να ήταν το δικό τους τυπικό τηλεκοντρόλ. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν, το περιφερειακό κοστίζει περί τα 200 δολάρια και μπορεί να το αποκτήσει κανείς από εδώ. Voila!

Το είδαμε κι αυτό: από εκεί που την υψηλή ευκρίνεια (αναφερόμαστε παγιωμένα στις 1080p γραμμές πια) τη θεωρούσαμε προνόμιο των μεγάλων διαγωνίων, ήλθε στις 32 ίντσες των τηλεοράσεων, στις 22 των οθονών desktop, καθώς και στις 18, 17 και 16.4 ίντσες των laptop. Ε, μετά το pop, δεν έχει stop όπως φαίνεται! Η Sony ανακοίνωσε νέους φορητούς υπολογιστές της σειράς Z, οι οποίοι προσφέρουν τα μαγικά 1920x1080 pixel στις... 13.1 ίντσες (!!!), οδηγούμενα από το ολοκαίνουργιο chipset γραφικών GeForce GT 330 της nVidia και 1 GB μνήμης αφιερωμένο σ' αυτά. Αμφιβάλλουμε αν θα είναι ικανός κάποιος να διακρίνει έστω και με... μεγεθυντικό φακό τα pixel που απαρτίζουν αυτήν την οθόνη! Εννοείται πως τα Vaio Z είναι κορυφαία και σ' όλους τους άλλους τομείς (τέσσερις σκληροί δίσκοι SSD στο ίδιο laptop...;!;!), αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, αυτήν την οθόνη είμαστε περισσότερο περίεργοι απ' όλα να δούμε. Εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ