News Snacks 20-04-10

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Για μυστικοπαθείς, νευρωσικές να διατηρήσουν μυστικό επτασφράγιστο τα σχέδιά τους εταιρείες μιλούσαμε τις προάλλες... και είχαμε αναφέρει την Apple ως χαρακτηριστικό παράδειγμα... και αυτή ακριβώς έμελλε να εμπλακεί στη μεγαλύτερη διαρροή βιομηχανικών μυστικών έχουμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια στην αγορά της τεχνολογίας! Το σήριαλ της αποκάλυψης από το Gizmodo του καινούργιου iPhone συνεχίστηκε αργά χθες τη νύχτα και σήμερα, αφού οι υπεύθυνοί του τελικά αποκάλυψαν ότι το αγόρασαν από κάποιον που όντως το βρήκε σε ένα μπαρ (μπυραρία ήταν), προσπάθησε να το επιστρέψει στην Apple (έπεσε σε... corporate τοίχο) και το πούλησε αντί 5000 δολαρίων στο Gizmodo (όλα έχουν την τιμή τους).

Το κινητό είναι πια πρακτικά βέβαιο ότι είναι αυθεντικό, αφού και ο αρχικός του κάτοχος βρέθηκε, και το παραδέχθηκε, και η Apple το ζήτησε επίσημα πίσω από το Gizmodo. Οι υπεύθυνοί του δεν αρνήθηκαν, φυσικά, όχι όμως πριν δημοσιεύσουν όλα όσα ανακάλυψαν "παίζοντας" μ' αυτό για μία εβδομάδα - η Apple το είχε μεν από την πρώτη μέρα απώλειάς του απενεργοποιήσει από απόσταση, αλλά η συσκευή υπέστη κανονικότατη... εγχείριση για να δούμε το εσωτερικό της. Το πιο περίεργο σε όλα αυτά; Ο απρόσεκτος αλλά εν τέλει άτυχος υπάλληλος της Apple που ξέχασε το πρωτότυπο iPhone 4G στη μπυραρία έχει ακόμη τη δουλειά του! Θείε Steve, ποιός θα το περίμενε; Είναι εντύπωσή μας ή... αρχίζεις να χάνεις το στυλ σου;

Θεωρώντας πάντως ότι αυτό το κινητό είναι είτε ακριβώς ό,τι θα παρουσιαζόταν τον Ιούνιο ως iPhone 4G είτε κάτι πολύ κοντά σε αυτό, τί μάθαμε από αυτήν την ομολογουμένως αναπάντεχη, κινηματογραφική διαρροή; Ουκ ολίγα. Η συσκευή έχει όντως μία κάμερα στο μπροστά και μία στο πίσω μέρος, οπότε υποστηρίζει βιντεοκλήσεις όπως περιμέναμε. Η κάμερα στο πίσω μέρος έχει μεγαλύτερο φακό, οπότε θα είναι σίγουρα και υψηλότερης ανάλυσης από αυτήν του iPhone 3G. Η οθόνη είναι υψηλότερης ανάλυσης - δεν ήταν σε θέση όμως το Gizmodo να πει με σιγουριά αν είναι η συζητημένη των 960x640 pixel... μακάρι όμως - και χρησιμοποιείται και εδώ microSIM όπως στο iPad. Με άλλα λόγια, αν θέλει να το αποκτήσει κανείς νόμιμα, πρέπει να περιμένει να έλθει στην Ελλάδα μέσω κάποιου παρόχου, που θα του δώσει και τη νέα SIM (έκτακτα, έκτακτα). Αξιοσημείωτη και η νέα, κατά τι μεγαλύτερη, μπαταρία.

Φυσικά είναι πολλά τα πράγματα που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί για το iPhone 4G, σίγουρα όχι σε βαθμό βεβαιότητας που θα μας... αρκούσε. Για παράδειγμα. Είναι αυτό το τελικό εξωτερικό design της συσκευής ή απλώς προσωρινό δοκιμαστικό; Πόσος θα είναι ο αποθηκευτικός του χώρος και η μνήμη του; Ποιός είναι τελικά ο επεξεργαστής του; Το κεραμικό ή γυάλινο πίσω μέρος θα παραμείνει, ώστε να διευκολύνει τον δέκτη Wi-Fi/3G; Και... πόσα εγκεφαλικά υπέστη ο Steve Jobs τη ημέρα που αυτό το iPhone 4G δηλώθηκε ως απωλεσθέν; Ήταν περισσότερα από αυτά που υπέστη όταν είδε το άρθρο αποκάλυψης του Gizmodo ή όχι; Και έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει το κείμενο της παρουσίασης που θα έκανε τον Ιούνιο; Γιατί αυτό το "Oh, and one more thing..." δεν το βλέπουμε να επαρκεί αυτή τη φορά, παρά τη... θεατρικότητά του!

Πέρα από αστεϊσμούς, πάντως, το όλο συμβάν είναι εξαιρετικά σοβαρό. Είναι η πρώτη φορά που όχι απλώς φήμες ή στοιχεία, αλλά... ολόκληρη συσκευή διαρρέει από το Cuppertino πριν την επίσημη αποκάλυψή του - και μάλιστα όχι οποιαδήποτε συσκευή, αλλά ίσως η σημαντικότερη για φέτος μετά το iPad για την Apple. Για να είμαστε ειλικρινείς, εντυπωσιασμένοι δηλώνουμε τόσο με το Gizmodo, όσο και με την Apple. Σε άλλες εποχές, η δεύτερη θα είχε σπεύσει να κινηθεί νομικά εναντίον του πρώτου δέκα λεπτά μετά τη δημοσίευση του άρθρου. To πρώτο, άλλωστε, δεν δίστασε στιγμή να αγοράσει μία συσκευή... "καυτή πατάτα" από πλευράς πιθανών επιπτώσεων και να τη "λύσει" για να αποκαλύψει ό,τι μπορούσε χωρίς αυτή να λειτουργεί. Εν κατακλείδι; Με χαρά διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ακόμη η... αλήτικη ερευνητική δημοσιογραφία που δεν φοβάται τις πολυεθνικές. Όχι ότι και τα 22 εκατομμύρια (!) pageviews που εισέπραξε το άρθρο αυτό μέσα σε 24 ώρες δεν αποδείχθηκαν επωφελή για το Gizmodo, λέμε τώρα!

Άκρως επωφελής, άλλωστε - ειδικά για μία συγκεκριμένη εταιρεία - αποδείχθηκε και ένας νόμος που... είχε γενέθλια χθες. Στον κόσμο της τεχνολογίας μόνο για δύο νόμους μιλάμε συνήθως: το νόμο του Moore και το νόμο του Murphy (χε). Κι επειδή δεν κρατούσαμε ημερολόγιο για τον δεύτερο, είναι ο πρώτος που μας ενδιαφέρει. Έχει καθιερωθεί να ονομάζεται έτσι επειδή τον εξέφρασε ο Gordon Moore, ο ιδρυτής της Intel, τον Απρίλιο του 1965, παρακαλούμε - και δεν είναι άλλος από τον γνωστό "ο αριθμός των κυκλωμάτων στους επεξεργαστές διπλασιάζεται κάθε 12 μήνες". Εδώ και 45 χρόνια (!!!), ο νόμος αυτός... καλά κρατεί, αφού όντως στους κεντρικούς επεξεργαστές των προσωπικών υπολογιστών από παλιά ή στα chip για κάρτες γραφικών πιο πρόσφατα, αυτός είναι μέσες-άκρες ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη δεκαετία θα "χτυπήσουμε τοίχο" με το νόμο αυτό και ότι, για να συνεχίσουν να εξελίσσονται οι ολοκληρωμένοι επεξεργαστές με αυτό το ρυθμό, θα πρέπει να καταφύγουμε σε νέα υλικά και μεθόδους κατασκευής. Αλλά μέχρι τότε... έχουμε καιρό, σωστά; Σωστά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ