News Snacks 17/2/2010

Τί αξίζει να γνωρίζει κανείς σήμερα, στα... γρήγορα!

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του αθηνόραμαdigital.gr που συγκεντρώνει επιγραμματικά ενδιαφέρουσες μικρές ειδήσεις της ημέρας οι οποίες αξίζουν αναφοράς, αλλά όχι πλήρους άρθρου. Οι περισσότερες, πάντως, χρίζουν σχολιασμού. Πάμε!

Πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα συμβαίνουν στο Mobile Worldwide Conference 2010 στη Βαρκελώνη, απ' όπου η απουσία της Apple είναι βέβαια αισθητή αλλά... δίνει περιθώριο στον ανταγωνισμό να δείξει τα δικά του πράγματα. Ανταγωνισμό όπως η Nokia, η οποία επιτέλους επέδειξε το Symbian^3, την επόμενη έκδοση του λειτουργικού που χρησιμοποιεί στα πιο πολλά κινητά της. Το νέο λειτουργικό προσφέρει (επιτέλους) επιλογή πολλαπλών σημείων στις οθόνες αφής, πολλαπλές οθόνες-σελίδες με εφαρμογίδια (widgets) που ορίζονται από το χρήστη, αλλά και γραφική αναπαράσταση πολλαπλών εφαρμογών ταυτόχρονα ενεργών. Υποστηρίζει έξοδο HDMI και προβολή video έως και σε ανάλυση 1080p, ενώ χαρακτηρίζεται από πολύ καλύτερη διαχείριση μνήμης. Το καλύτερο όλων; Θα είναι διαθέσιμο στη Nokia και άλλους κατασκευαστές από τα τέλη Μαρτίου. Για να δούμε πότε θα εμφανιστούν τα πρώτα κινητά...^3!

Στο πλαίσιο του MWC 2010, όμως, επισημοποιήθηκε και μια πρόθεση της Sony πεφρασμένη από καιρό για ενοποίηση και σύγκλιση υπηρεσιών σε διαφορετικές συσκευές (όχι διαφορετική από αυτήν που ήδη ανακοίνωσε η Microsoft με τα Windows Phone 7 Series). Διά στόματος Sir Howard Stringer, μέσα στο 2010 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα κινητά Sony-Ericsson τα οποία θα αξιοποιούν το... PlayStation Network! Για αρχή βέβαια δεν περιμένουμε κάτι θεαματικότερο από απλά status updates στο προφίλ των gamers, ίσως και αναγραφή των Trophies κλπ. στα κινητά, όμως σε βάθος χρόνου αυτή η συνέργεια θα μπορούσε να πάει πολύ μακριά. Internet: η ψηφιακή "κόλλα" του 21ου αιώνα που νομοτελειακά θα "συνδέσει" μεταξύ τους τα πάντα. Όχι, παίζουμε!

Μιλώντας πάντως για το PlayStation Network, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι φήμες που θέλουν τη Sony να φέρνει στη Δικτυακή της υπηρεσία νέα χαρακτηριστικά, αλλά να καταστήσει κάποια από αυτά συνδρομητικά. Το πιθανότερο σενάριο είναι η υπηρεσία συνολικά να παραμείνει δωρεάν - συμπεριλαμβανομένου του online gaming - αλλά δυνατότητες π.χ. όπως η φωνητική επικοινωνία σε όλα τα games του PS3 να προσφέρεται μόνο στους χρήστες εκείνους που καταβάλλουν κάποιο ποσό σε τριμηνιαία, εξαμηνιαία ή ετήσια βάση. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε πώς "θα το παίξει" το συγκεκριμένο χαρτί η Sony, καθώς το γεγονός ότι το PSN διατίθεται μέχρι στιγμής χωρίς κανένα χρηματικό αντίτιμο σε όλους είναι και το μεγάλο συγκριτικό του πλεονέκτημα απέναντι στο Xbox Live. Round 2, fight!

Όσοι φίλοι και φίλες αναγνώρισαν το επιφώνημα από τα Street Fighter, φυσικά, θα υποδεχθούν σίγουρα με ενθουσιασμό την σημερινή αποκάλυψη του ιαπωνικού περιοδικού Famitsu: όπως ήθελαν οι φήμες εδώ και πολύ καιρό, οι 3 από τους 4 χαρακτήρες του Super Street Fighter IV που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από την Capcom είναι όντως οι Makoto, Ibuki και Dudley - μαχητές από το Street Fighter III. Η πρώτη και η δεύτερη χρησιμοποιούν τα μαχητικό στυλ του παραδοσιακού karate και του ninjutsu αντίστοιχα, ενώ ο τρίτος παλεύει με το βρετανικό στυλ πυγμαχίας. Τους υποδεχόμαστε με χαρά και... περιμένουμε να επιβεβαιωθεί και ο τέταρτος, τελευταίος χαρακτήρας, ονόματι Hakan, για να αναγνωρίσουμε και πάλι το Web ως το μέσο με το οποίο η έννοια "διαρροή πληροφοριών" θα πρέπει να είναι πια συνώνυμη!

Φυσικά, αυτές τις διαρροές πληροφοριών τις ονομάζουμε "φήμες" επειδή δεν έχουν την επίσημη "σφραγίδα" των εταιρειών που τις αφορούν - όχι επειδή δεν έχουν πολλές φορές λογική βάση. Όπως η φήμη, για παράδειγμα, ότι το φορητό σύστημα ηλεκτρονικής διασκέδασης που σήμερα ονομάζουμε "Nintendo DS 2" ενσωματώνει αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι αντιλαμβάνονται αλλαγές στην κλίση της συσκευής όπως κάνει το iPhone. Όχι άσχημα, μόνο όμως αν η συσκευή έχει τόσο καλή οθόνη ώστε να μην πρέπει να... μαντεύουμε τί δείχνει όταν τη στρίψουμε σε μεγάλη γωνία! Η... άλλη φήμη, δε, που θέλει την Τhe Pokemon Company να έχει ήδη στα χέρια της πρωτότυπο του DS2 και να αναπτύσσει τίτλο γι' αυτό, ε, ΟΚ. Μπορεί να ή να μην ισχύει, αλλά αμφιβάλλει κανείς για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι απλώς θέμα χρόνου; Αλοίμονο!

Για όσους και όσες παρακολουθούν την εξέλιξη των επεξεργαστών (των "κεντρικών" και αυτών για γραφικά), άλλωστε, το ότι είναι επίσης θέμα χρόνου να... έλθουν εις σάρκα μία κάποια στιγμή είναι γνωστό εδώ και καιρό. Ε, αφού η Intel με το Larabee αργεί πάρα πολύ ακόμη (πάντα για το συνδυασμό CPU/GPU... γιατί για GPU... τα γνωστά), η AMD φαίνεται πως θα είναι η πρώτη που μπορεί και έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει μέσα στο 2011 την πρώτη APU. Το νέο ακρωνύμιο σημαίνει Accelerated Processing Unit και δεν είναι τίποτε άλλο από έναν κεντρικό επεξεργαστή, ο οποίος εμπεριέχει μία κάρτα γραφικών (και το όλο "πακέτο" κλείνεται μέσα σε ένα και μοναδικό chip). Το κωδικό όνομα του πρώτου τέτοιου APU είναι Llano - ναι, με δύο "l" - και θα είναι επίσης η παρθενική παρουσία της AMD στη μεθοδολογία κατασκευής των 32nm. Όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, στόχος είναι να στηρίξει πανάλαφρα, πάνλεπτα αλλά ικανότατα laptop που καταναλώνουν σχετικά λίγη ενέργεια και - επιτέλους - μπορούν να παίξουν και games. Θα τα καταφέρει η AMD ή θα ακολουθήσει το... γνωστό χρονοδιάγραμμα καθυστερήσεων και θα χάσει την ευκαιρία; Υπομονή και θα μάθουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ