News Snacks 17-01-11

Τί νέο στο iPad και... νέο PSP;

Καλώς ήλθατε στα News Snacks: τη στήλη του Αθηνόραμα Digital που συγκεντρώνει επιγραμματικά τις ειδήσεις της ημέρας που αξίζουν αναφοράς και σίγουρα σχολιασμού. Ώρα για snack!

Ο Φεβρουάριος πλησιάζει και, όπως είναι αναμενόμενο, στο αποκορύφωμά της σχεδόν έχει φτάσει η φημολογία για το νέο iPad της Apple. Θα έχει τον νέο επεξεργαστή Α5 ή όχι; Θα έχει οθόνη ανάλυσης 2048x1536 ή όχι; Θα έχει υποδοχή καρτών μνήμης SD ή όχι; Θα έχει νέα επικάλυψη στην οθόνη του για μείωση των αντανακλάσεων ή όχι; Ουδείς εκτός... στρατηγείου της αμερικανικής εταιρείας στο Cuppertino γνωρίζει με ακρίβεια 100% όλα τα χαρακτηριστικά του καινούργιου iPad, τα λεγόμενα... "σιγουράκια" πάντως μέχρι στιγμής είναι τα εξής: το λιγότερο μία κάμερα (το πιθανότερο μία μπροστά και μία πίσω), περισσότερη μνήμη λειτουργίας και λεπτότερο περίβλημα. Περισσότερο τολμηρές φήμες θέλουν την κατάργηση του πλήκτρου Home, την ανακοίνωση μιας δεύτερης εκδοχής iPad με οθόνη 7 ιντσών, καθώς και θύρα USB στο σώμα της νέας έκδοσης. Τόσο πιθανά όσο τη συμβατότητα με Flash τα βλέπουμε αυτά τα τελευταία... αλλά λέμε τώρα.

Πριν από το Φεβρουάριο όμως είναι ακόμη ο Ιανουάριος και όλοι περιμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τί θα ανακοινώσει η Sony στη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει για τις 27 στο Τόκυο. Η συγκεκριμένη δεν είναι για τόσο για τους δημοσιογράφους του gaming αλλά τους περίφημους... αναλυτές και τους συντάκτες οικονομικού ρεπορτάζ, λόγος για τον οποίο πάρα πολλοί θεωρούν πως η όποια ανακοίνωση γίνει εκεί θα είναι μεγάλη. Και σε αυτό το χρονικό σημείο - λίγο πριν την περίοδο κυκλοφορίας του Nintendo 3DS - η μόνη μεγάλη ανακοίνωση που μπορεί να γίνει, θα πρέπει να αφορά στο επόμενης γενιάς PSP. Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι όντως μεγάλες, ειδικά αν η Sony σκοπεύει να το κυκλοφορήσει το καλοκαίρι ή το Σεπτέμβριο. Αναμονή ολίγων ημερών, λοιπόν!

Αναμονή λίγων ημερών και για το πρώτο Service Pack των Windows 7, απ' ότι φαίνεται. Η Microsoft ολοκλήρωσε πριν από λίγα 24ωρα την εν λόγω ανανέωση λογισμικού και την έχει αποστείλει σε όλους τους μεγάλους κατασκευαστές PC για χρήση σε Η/Υ όπου τα Windows 7 έρχονται προεγκατεστημένα. Κατά συνέπεια, το Service Pack 1 θα πρέπει να εμφανιστεί και στο Windows Update των χρηστών μέσα στις επόμενες ημέρες. Για την ιστορία, πάντως, δεν προσφέρει κάτι πραγματικά καινούργιο πέρα από τις διορθώσεις και τις ανανεώσεις ασφαλείας που έχουν διατεθεί για τα Windows 7 τους τελευταίους 18 μήνες. Περισσότερη σημασία, εν τέλει, έχει στα μάτια των υπεύθυνων μηχανοργάνωσης, πολλοί εκ των οποίων... πεισματικά δεν αναβαθμίζουν εταιρικά PC σε νέα έκδοση Windows αν δεν κυκλοφορήσει το SP1 της. Για μας, λοιπόν... κανένα άγχος. Καλώς να έλθει, όποτε έλθει.

Άγχος, ωστόσο, έχει αρχίσει ομολογουμένως να μας πιάνει με την... ελευθεριάζουσα να την πούμε... ανεύθυνη να την πούμε... συμφεροντολογική να την πούμε... στάση του Facebook απέναντι στα προσωπικά μας δεδομένα. Προχθες αποκαλύφθηκε πως το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο διεύρυνε τα δικαιώματα που έχουν τρίτες εφαρμογές στην πρόσβαση των δεδομένων μας, ώστε αυτή να περιλαμβάνει και τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα που έχουμε καταχωρήσει στο προφίλ μας (!). Με άλλα λόγια... θέλεις να παίξεις λίγο Farmville; Για να κάνεις login πρέπει να επιτρέψεις στην δημιουργό εταιρεία του, τη Zynga, να έχει πρόσβαση και σε αυτές τις πληροφορίες. Το πρόβλημα είναι πως όλο αυτό έγινε χωρίς καμία πρότερη ανακοίνωση, αλλά και καμία δυνατότητα του χρήστη να αρνηθεί τη νέα ρύθμιση. Κρίμα τις τόσες Χρυσές Σφαίρες που κέρδισε το The Social Network χθες, Mark... καλά στα έλεγε φοβόμαστε η κοπελίτσα στην αρχική σκηνή της ταινίας...

Και, ολοκληρώνοντας για σήμερα, το... ανέκδοτο των ημερών, διά στόματος Satoru Iwata, προέδρου της Nintendo. "Το Gamecube μπορούσε, με την προσθήκη μιας ειδικής εξωτερικής οθόνης LCD, να προβάλλει εικόνα 3D" (!). Αυτή η... αγωνία πολλών εταιρειών, όταν μία τεχνολογία γίνεται trendy, να μας πείσουν ότι εκείνες είχαν πολυυυυυυύ πριν ασχοληθεί με αυτήν, μας κουράζει. Εδώ το PS3 και το Xbox 360, με υπερδεκαπλάσια ισχύ από το Gamecube, και χρειάζεται να προγραμματιστούν προσεκτικά ώστε να προβάλλουν σωστά εικόνα 3D στα games τους. Κι ένα σύστημα που ήταν μακριά από την ισχύ του πρώτου Xbox, μπορούσε να το κάνει; Εκτός αν μιλάμε για 3D σε ανάλυση... 320x240 pixel, δηλαδή. Πάντως, φίλε Satoru, σε καταλαβαίνουμε. Κι ο Spectrum μας μπορούσε να αναπαράγει ταινίες σε 1080p. Απλά δεν είχαμε την κατάλληλη τηλεόραση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ