Νέα πανίσχυρα laptop, με... θέματα φόρτισης

Μοντέλα των Dell, Razer και Microsoft υπερβολικά ενεργοβόρα σε απαιτητική χρήση - δηλαδή;

Καθώς η πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να εξαναγκάζει πάρα πολλούς εργαζόμενους στον ευρύτερο τομέρα της πληροφορικής και των ψηφιακών τεχνολογιών να δουλέψουν από το σπίτι τους με φορητούς Η/Υ - και καθώς παράλληλα η κατηγορία αυτή των laptop γίνεται κάθε χρόνο όλο και ισχυρότερη σε επεξεργαστική δύναμη και προηγμένα χαρακτηριστικά - ίσως ήταν... αναπόφευκτο να υπάρξουν και μερικές απρόβλεπτες αρνητικές εξελίξεις στην όλη διαδικασία. Μία τέτοια αποκαλύφθηκε, ή τουλάχιστον ήλθε ξανά στιο προσκήνιο, με τις πρώτες αναλυτικές παρουσιάσεις του Dell XPS 17, του κορυφαίου πιθανώς laptop με Windows 10 για τους επαγγελματίες της επεξεργασίας εικόνας, ήχου και video αυτήν την στιγμή. Όλες οι παρουσιάσεις ήταν διθυραμβικές, πολλές από αυτές υπογράμμισαν όμως μία αδυναμία του XPS 17 που κανείς δεν θα είχε προβλέψει αν δεν είχε διαπιστώσει πρακτικά: το πανίσχυρο laptop της Dell έχει... προβλήματα αποτελεσματικής φόρτισης εν ώρα εργασίας και δη απαιτητικής!

Πράγματι: όπως επισημαίνουν τεχνικοί δημοσιογράφοι μετά από σχετικά τεστ, το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο το Dell XPS 17 φορτίζεται. Το νέο αυτό laptop χρησιμοποιεί, όπως και άλλα κορυφαία, θύρα USB-C για την σύνδεση ανάμεσα σε αυτό και το εξωτερικό τροφοδοτικό του. Το τροφοδοτικό αυτό είναι ονομαστικής ισχύος 130 Watt και, αν ελέγξει κανείς τις σχετικές πληροφορίες στο BIOS της συσκευής, θα διαπιστώσει πως εκεί αναφέρονται όντως ως τόσα τα Watt που αντλούνται από την πρίζα μέσω του τροφοδοτικού. Όμως η θύρα USB-C στην λειτουργία φόρτισης (power delivery) έχει ως όριο από τις προδιαγραφές του ίδιου του προτύπου διασύνδεσης τα 100 Watt, οπότε στην πραγματικότητα τα 130 Watt δεν "φτάνουν" ποτέ στο XPS 17, παρά το γεγονός ότι η Dell υποτίθεται πως αναβάθμισε τις θύρες του νέου της laptop ώστε να υποστηρίζουν 30 Watt περισσότερα στην τροφοδοσία τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όταν το Dell XPS 17 λειτουργεί στο maximum της απόδοσής του - χρειάζεται σύμφωνα με τις μετρήσεις περισσότερα από 125 Watt σε "πιεστικά" σενάρια χρήσης - το συνοδευτικό τροφοδοτικό δεν... προλαβαίνει να φορτίσει την μπαταρία αρκετά γρήγορα ώστε αυτή να μην εξαντλείται. Αυτό ισχύει κυρίως για τα μοντέλα με το ενσωματωμένο υποσύστημα γραφικών GeForce RTX 2060 MaxQ της nVidia: αυτό, όταν ο χρήστης ενός XPS 17 παίζει games ή όταν εκτελεί απαιτητικές εργασίες όπως π.χ. η δημιουργία τελικού video στο Adobe Premiere, μαζί με τον επεξεργαστή Core i7 δέκατης γενιάς της Intel ωθούν την κατανάλωση του XPS 17 πέρα από τα 135 Watt. Σε "νορμάλ" χρήση το νέο laptop της Dell προφανώς δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Αλλά το ζήτημα είναι πως για τον συγκεκριμένο Η/Υ οι επαγγελματίες θα κατέβαλλαν €2000+ ακριβώς για να τον... "καταπιέσουν ψυχολογικά" με απαιτητικές εργασίες, όχι για να τού φέρονται προσεκτικά!

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω του νέου XPS 17, όμως αυτό δεν είναι το μόνο laptop στο οποίο έχει παρατηρηθεί. Μοντέλα τόσο της Razer (Stealth) όσο και της Microsoft (Surface Book) έχουν την ίδια αδυναμία, αφού πρόκειται ουσιαστικά για θέμα της τροφοδοσίας που επιτρέπει ή δεν επιτρέπει η θύρα USB-C. Αποκαρδιωτική πάντως είναι η απάντηση της Dell στα σχετικά ερωτήματα των δημοσιογράφων: ο αμερικανικός κολοσσός θεωρεί πως "το σύστημα λειτουργεί στο πλαίσιο της κανονικής του συμπεριφοράς βάσει των προδιαγραφών του" και άρα κάποιου είδους ενημέρωση λογισμικού που "θα έδινε λύση" δυστυχώς δεν δείχνει ακριβώς... πιθανό να προσφερθεί. Ας ελπίσουμε πως οι κατασκευαστές laptop θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα επιτυχώς σε μελλοντικά μοντέλα γιατί, καθώς οι θύρες USB-C καθιερώνονται με γοργούς ρυθμούς, το 2021 ή το 2022 το αργότερο αυτός μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα φορτίζονται οι φορητοί Η/Υ υψηλών επιδόσεων. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ