My name is Jobs. Steve Jobs.

Μια πορεία μοναδική στα χρονικά. Θυμόμαστε.

Η αποχώρηση του Steve Jobs, του συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Apple για πάρα πολλά χρόνια, από τη θέση του και το προσκήνιο, ήταν σαφέστατα θέμα χρόνου. Πολλά έχουν γραφεί ήδη και θα γραφούν τον επόμενο καιρό για την αμερικανική εταιρεία και την μετά-Jobs εποχή. Για την ώρα ωστόσο - και προκειμένου να γίνει σαφές σε όλους τους φίλους και φίλες του Αθηνόραμα Digital για ποιούς λόγους είναι όντως σημαντική η εξέλιξη αυτή για την αγορά της τεχνολογίας και της διασκέδασης - μάς αρκεί μία συνοπτική ματιά της πορείας του Jobs, με τα σημεία-σταθμούς που αξίζει να θυμόμαστε. Και μόνο το γεγονός ότι ξεκινά 35 χρόνια πριν και χρειάζεται, σε μορφή... one-liners σχεδόν, κάποιες σελίδες μόνο "για τα βασικά", είναι ενδεικτικό, δεν είναι; Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

1976. Ο Jobs ιδρύει με τον Steve Wozniak την Apple Computer, δουλεύοντας στο περίφημο πια... γκαράζ. Από τη συνεργασία τους προκύπτει την επόμενη χρονιά ο Η/Υ Apple II, του οποίου ο σχεδιασμός και ο τρόπος λειτουργίας κάθε άλλο παρά απαρατήρητα πέρασαν από εταιρείες όπως η IBM.

1984. H Αpple Computer διαθέτει στην αγορά τον Macintosh, τον πρώτο εμπορικά επιτυχημένο προσωπικό υπολογιστή που αξιοποίησε γραφικό περιβάλλον εργασίας και mouse. Αν και στη συνέχεια τα PC βασισμένα σε DOS και Windows ξεπέρασαν κατά πολύ σε πωλήσεις τους Macintosh όσον αφορά στο ευρύτερο κοινό, αυτοί κατέστησαν εξαιρετικά δημοφιλείς στην κοινότητα των γραφιστών, των σελιδοποιητών και των μουσικών, όπου η Apple έχει μεγάλο μερίδιο αγοράς ακόμη και σήμερα.

1985. Μέσα σε κακό κλίμα ο Jobs αποχωρεί από την Apple και ιδρύει την NeXT, εταιρεία που επεδίωξε ανεπιτυχώς να ωθήσει τους προσωπικούς υπολογιστές στο επόμενο εξελικτικό βήμα. Η δουλειά που έγινε στο λειτουργικό τους, όμως, αξιοποιήθηκε μετά από καιρό στο λειτουργικό OS-X των σύγχρονων Mac, όπως και στο iOS των iPhone και iPad.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ