Microsoft Sidewinder X6

Ισχυρό "όπλο", κορυφαία πρόταση

Α, και... για τους συμπαθείς λογιστές που χλευάσαμε: οι αριστερόχειρες ανάμεσά τους μόλις βρήκαν, φυσικά, το πληκτρολόγιο των ονείρων τους στο X6, αφού είναι προφανώς το μοναδικό στον κόσμο με το numpad στα αριστερά!

Φυσικά η δυνατότητα να τοποθετεί κανείς στα αριστερά το numpad ως βοηθητικό πληκτρολόγιο για αξιοποίηση σε games δεν θα είχε κανένα νόημα χωρίς τη δυνατότητα παραμετροποίησης, κάτι που η Microsoft γνωρίζει. Το συνοδευτικό λογισμικό μπορεί να αποδώσει ξεχωριστές εντολές σε καθένα από τα πλήκτρα του βοηθητικού πληκτρολογίου, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του παίκτη. Αυτές οι εντολές μπορούν να είναι και μία σειρά ενεργειών (macros), κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο σε συνδυασμό με τη δυνατότητα του X6 να "εγγράψει" μία σειρά κινήσεων του παίκτη ως τέτοια ακολουθεία ενεργειών και να την αποθηκεύσει. Τα macros είναι ακόμη ευκολότερο να συνδεθούν με τα έξι πλήκτρα που βρίσκονται γι' αυτό το σκοπό στα αριστερά του κυρίως πληκτρολογίου (πρακτικά δώδεκα αφού "διπλασιάζονται" με ένα πλήκτρο οι λειτουργίες του καθενός). Δικαιολογώντας, δε, τον ισχυρισμό της αμερικανικής εταιρείας σχετικά με το γεγονός ότι το X6 μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για δουλειά και για διασκέδαση, το βοηθητικό πληκτρολόγιο όχι μόνο έχει μοχλό επιλογής ανάμεσα σε "κανονική" και "gaming" λειτουργία, αλλά προσαρμόζεται από την μία στην άλλη και... μόνο του, όταν ο χρήστης το τοποθετήσει στα αριστερά.

Ιδιαίτερο βάρος στις δυνατότητες και τη λειτουργικότητα για το X6, λοιπόν, κι αυτό για μία μερίδα χρηστών είναι σαφώς σημαντικότερο από το αξιοπρόσεκτο design. Υπάρχουν πάντως πράγματα που απ' την κορυφαία πρόταση της Microsoft σε μία κατηγορία περιμέναμε να υπάρχουν και δεν προσφέρονται, όπως για παράδειγμα οι θύρες USB (πάντα χρήσιμες) και η ενσωματωμένη μνήμη (που θα έδινε τη δυνατότητα αποθήκευσης των macros και χρήσης του X6 π.χ. σε LAN parties). Όσοι και όσες, επίσης, σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν εκτενώς για πληκτρολόγηση, θα πρέπει να έχουν στα υπόψιν ότι το X6 δεν διαθέτει τα γνωστά στηρικτικά στην κάτω του επιφάνεια, που ανασηκώνουν το πάνω μέρος του πληκτρολογίου για μερικές μοίρες: για κάποιους χρήστες αυτό είναι αδιάφορο, για κάποιους άλλους όχι. Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός, ωστόσο, ότι δικαίως το X6 διεκδικεί περίοπτη θέση στο γραφείο των PC gamers: η ευχρηστία του είναι μεγάλη, η ποιότητα κατασκευής του υψηλή και το χαρακτηριστικό του αποσπώμενου βοηθητικού πληκτρολογίου απλώς μοναδικό στο είδος του. Σε τιμή, δε, σημαντικά χαμηλότερη του ανταγωνιστικού G15 (55 ευρώ vs 70 ευρώ σε τιμές αγοράς) δεν θα δυσκολευτεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Από κει και πέρα, είναι θέμα προσωπικό: ενσωματωμένη οθόνη και καλύτερο design (G15) ή αποσπώμενο numpad και ρυθμίσιμος υποφωτισμός; Ο καθένας με τις προτιμήσεις του!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ