Microsoft Explorer Mouse

Νέα τεχνολογία, ντυμένη στα... μπλε

Είδος: Mouse
Τιμή: €74,99

Εταιρία: Microsoft
Διανομή: Microsoft Hellas

Κατά γενική ομολογία, οι κάτοχοι προσωπικών υπολογιστών κάθε είδους έχουν... "κατασταλάξει" στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα desktop ή τα laptop τους - έχουν, εν πολλοίς, συμφιλιωθεί με τους περιορισμούς του εκάστοτε hardware και προσαρμόζουν τη δουλειά τους σε αυτούς. Για παράδειγμα: τα mouse, τα καθιερωμένα περιφερειακά που χρησιμοποιούνται σε όλες σχεδόν τις δουλειές που μπορούμε να σκεφτούμε σε ένα σύγχρονο παραθυρικό σύστημα και τα προγράμματά του, είναι ελαφρώς... "ιδιότροπα". Δεν λειτουργούν σε ανώμαλες, μη επίπεδες επιφάνειες, δεν μπορούν να διατηρήσουν σταθερή τροχιά πάνω σε εύκαμπτα υλικά, δεν λειτουργούν σωστά σε επιφάνειες πολυσκονισμένες... όλοι έχουμε να αναφέρουμε παραδείγματα τέτοια. Η Microsoft, με εμπειρία δύο δεκαετιών στην κατασκευή mouse για PC, μπορεί να μην έφευρε ακόμη έναν αντιπρόσωπο του είδους σε θέση να λειτουργεί... με ακριβώς τον ίδιο τρόπο οπουδήποτε, σημείωσε πρόσφατα όμως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με την τεχνολογία BlueTrack, την οποία αξιοποιούν τα δύο νέα της mouse για υπολογιστές, γραφείου και φορητούς.

Η τεχνολογία BlueTrack χρησιμοποιεί - όπως προδίδει το όνομά της - διαφορετικού είδους laser για να "σαρώσει" την εκάστοτε επιφάνεια, απ' ότι τα άλλα mouse που κυκλοφορούν στην αγορά: η μπλε ακτίνα, αντί για κόκκινη, "διαβάζει" τις λεπτομέρειες κάθε επιφάνειας περισσότερο αποτελεσματικά, γιατί τις "φωτίζει" με τρόπο που αυξάνει την αντίθεση της εικόνας που "αναλύει" τελικά η συσκευή για να κινήσει τον δείκτη στην οθόνη. Η ακτίνα αυτή έχει επίσης διαμορφωθεί ώστε είναι μεγαλύτερη σε πλάτος, προκειμένου να συλλέγει περισσότερη πληροφορία από επιφάνειες με μη... "προβλέψιμη" υφή. Η Microsoft χρησιμοποιεί τα δύο αυτά στοιχεία σε συνδυασμό με δικής της σχεδίασης αισθητήρα, ώστε να δίνει στα δύο καινούργια της mouse τη δυνατότητα να λειτουργούν ομαλότερα από προϊόντα του ανταγωνισμού κάτω από "αντίξοες συνθήκες" - χωρίς αυτό να σημαίνει, φυσικά, ότι επικεντρώνονται εκεί και όχι σε πολύ καλή λειτουργία κάτω από... φυσιολογικές συνθήκες επίσης!

Αποδίδει πραγματικά, ωστόσο, η τεχνολογία BlueTrack ή είναι απλώς μια άλλη προσέγγιση που δεν φέρνει στο προσκήνιο όφελος πρακτικό και ευδιάκριτο; Οι δοκιμές μας οδήγησαν σε θετικότατα, αλλά όχι "απόλυτα" αποτελέσματα: και τα δύο mouse που δοκιμάσαμε λειτούργησαν με πραγματικά μεγάλη άνεση σε χαλί, σε μάρμαρο, σε ύφασμα, σε τραχύ πλαστικό, σε λεπτό χαρτί και σε μέταλλο. Λειτούργησαν επίσης και σε επιφάνειες όχι επίπεδες (για παράδειγμα πάνω σε μαξιλάρι ή πάνω στο... πόδι μας). Από την άλλη, ούτε η τεχνολογία BlueTrack μπορεί να ξεπεράσει όλους τους δυνατούς περιορισμούς, όπως π.χ. τη λειτουργία πάνω σε γυαλί και γενικώς επιφάνειες με αντανακλαστικές ιδιότητες (από την στιγμή που και πάλι laser χρησιμοποιείται, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό εξ αρχής). Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός, πάντως, ότι και τα δύο ήταν "συνεργάσιμα" σε φανερά μεγαλύτερο βαθμό από όλα σχεδόν τα mouse που μπορούμε να σκεφτούμε.

Για να δοθεί και μία εικόνα των δύο νέων mouse της Microsoft ως προϊόντων αυτών καθ' αυτών - και όχι μόνο ως εφαρμογών μιας νέας τεχνολογίας - αναφέρουμε επιγραμματικά τις διαφορές τους. Το Explorer Mouse είναι η έκδοση για τους desktop υπολογιστές: λίγο μεγαλύτερη σε μέγεθος, ασύρματη, με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και ειδική θέση στο σώμα της συσκευής ώστε να ενσωματώνει με ευκολία τον απαραίτητο δέκτη. Το Explorer Mini Mouse, από την άλλη πλευρά, είναι η έκδοση για laptop, όντας μικρότερων διαστάσεων, χρησιμοποιώντας τον ίδιο ασύρματο δέκτη αλλά στερούμενο την επαναφορτιζόμενη μπαταρία (αρκείται ωστόσο σε μία αλκαλική ΑΑ για τρεις μήνες το λιγότερο). Τα δύο mouse είναι παρόμοιου σχεδιασμού - όχι ο ομορφότερος που υπάρχει αλλά εργονομικός - και κατά τη λειτουργία τους υποφωτίζονται από ένα διακριτικό μπλε που φυσικά "παραπέμπει" στην τεχνολογία που ενσωματώνουν. Και τα δύο συνοδεύονται από λογισμικό της Microsoft που επιτρέπει τον επαναπρογραμματισμό των πλήκτρων τους και γενικώς επεκτείνει τις δυνατότητές τους.

Το μόνο ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι: με δεδομένο το γεγονός ότι η desktop έκδοση κοστίζει 75 ευρώ και η laptop 55, αξίζει η αγορά κάποιου εκ των δύο νέων BlueTrack mouse της Microsoft; Η απάντηση είναι θετική, αλλά μόνο αν ο χρήστης όντως συνηθίζει να χρησιμοποιεί υπολογιστές σε εξωτερικούς χώρους, συχνά σε μετακινήσεις, εκτός τυπικού περιβάλλοντος γραφείου γενικά. Σε αντίθετη περίπτωση - όταν δηλαδή είναι διαθέσιμη κατάλληλη επίπεδη επιφάνεια - και τα δύο Explorer δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από όσα μπορεί να περιμένει οποιοσδήποτε από ένα ποιοτικό mouse. Με άλλα λόγια, όσοι και όσες χρειάζονται ένα BlueTrack, πιθανώς το ξέρουν ήδη. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ