Kingston HyperX Savage SSD

Πολύ... ταχύς για τα λεφτά του!

Πρώτα στο ισχυρό σύστημα, το Killbox - όπου έγιναν και οι καθιερωμένες, αναμενόμενες μετρήσεις, αλλά και επενδύθηκαν πολλές ώρες gaming (τίτλοι του 2014-2015 που αποκτήθηκαν μέσω Steam). Ο HyperX Savage, μετά την εγκατάσταση των Windows, την πλήρη ενημέρωσή τους και τη βελτιστοποίησή τους, εκκινεί το συγκεκριμένο λειτουργικό στο συγκεκριμένο PC από κατάσταση off σε λιγότερα από 10 (!) δευτερόλεπτα, νέο ρεκόρ για τους Η/Υ που χρησιμοποιούμε στο Αθηνόραμα Digital. To desktop είναι πλήρως χρησιμοποιήσιμο σε 2 δευτερόλεπτα ακόμη. Από κει και πέρα, στις μετρήσεις με τα δημοφιλέστερα μετροπρογράμματα του είδους, καθώς και με συγκεκριμένες "στάνταρ" μεθόδους μέτρησης, λαμβάνουμε τα παρακάτω αποτελέσματα:

ΑΤΤΟ Disk Benchmark: 366112/312590 (4KB), 561142/544190 (8MB) ανάγνωση/εγγραφή
Crystal DiskMark (Sequential): 544 MB/sec ανάγνωση, 529 MB/sec εγγραφή
AS SSD (Total Score): 1224 (484 ανάγνωση + 475 εγγραφή)
I/OMeter (4K Random QD32): 100.092 (ανάγνωση), 36.198 (εγγραφή)
Αντιγραφή Windows 8.1 ISO Folder to Folder (3.3 GB): 16.1''

Κατά τι χαμηλότερα, αλλά όχι σε βαθμό άξιο ανάλυσης, ήταν τα αποτελέσματα που εισπράξαμε τοποθετώντας αργότερα τον HyperX Savage στο Intel NUC. Από τα παραπάνω, πάντως, εύκολα διακρίνει κανείς τα εξής: o νέος SSD της Kingston μπορεί να πλησιάσει πάρα πολύ και πρακτικά τις ονομαστικές ταχύτητες που τον χαρακτηρίζουν (560ΜΒ/530ΜΒ ανά δευτερόλεπτο σε ανάγνωση κι εγγραφή αντίστοιχα), αν και οι επιδόσεις του στο I/OMeter είναι χαμηλότερες από αυτό που θα περίμενε κανείς (αλλά επειδή ο συγκεκριμένος SSD προορίζεται για την οικιακή αγορά και όχι των servers... μικρό το κακό). Σε μεταφορά μεγάλων αρχείων είναι πάρα πολύ καλός - η ταχύτητά του, δε, παραμένει σε υψηλά επίπεδα είτε μιλάμε για συμπιεσμένα, είτε για ασυμπίεστα δεδομένα, ενώ και στη διαχείριση πολλών μικρών αρχείων παραμένει ανταγωνιστικός με σημαντικά ακριβότερα μοντέλα.


Περισσότερο από τους "στεγνούς" αριθμούς, πάντως, στην περίπτωση του Savage "μιλά" η απολαυστικά άνετη λειτουργία των PC που το φιλοξένησαν και η σχεδόν... απόλυτη ανυπαρξία καθυστερήσεων. Σε σχέση με τον μηχανικό σκληρό δίσκο Seagate στο Intel NUC, προφανώς, η αίσθηση της χρήσης είναι "η μέρα με τη νύχτα" κι ας το περιμέναμε: το mini-PC των Αμερικανών από "λύση ανάγκης" (αν μιλάμε για σοβαρή δουλειά), μετατρέπεται... έτσι απλά σε αξιολογότατη εναλλακτική στα "κυρίως" PC μας. Αλλά και στο Killbox, το οποίο είχαμε αρχικά "στήσει" με ακριβώς τον SSD της Kingston που ο Savage αντικαθιστά, τον HyperX 3K, η διαφορά ήταν αμέσως αντιληπτή σε games που π.χ. διαχειρίζονται τα δεδομένα τους από αρχεία που αποσυμπιέζονται σε πραγματικό χρόνο ή καλούν π.χ. υψηλής ανάλυσης αρχεία υφής υλικών. Το Witcher 3 και το Grid Autosport ήταν δύο μόνο τέτοια παραδείγματα.

Με τιμή πώλησης στα €125 περίπου - για την "γυμνή" έκδοση, καθώς υπάρχει και η έκδοση αναβάθμισης με πολλά κι ενδιαφέροντα συνοδευτικά αντί €159 - o HyperX Savage προσφέρει κόστος ανά GB που μόλις και ξεπερνά το 0.5, ένα από τα χαμηλότερα που υπάρχουν στην αγορά. Είναι, δε, αντίτιμο που θεωρούμε από ακριβοδίκαιο έως εξαιρετικά συμφέρον αν συνυπολογίσει κανείς την ποιότητα κατασκευής, τον όμορφο σχεδιασμό και τις πάρα πολύ καλές επιδόσεις του νέου SSD της Kingston, πάντοτε για τα δεδομένα της οικιακής αγοράς και της "μέσης-ανώτερης" προϊοντικής ζώνης όπου ανήκει στην εν λόγω κατηγορία. Συνιστάται, λοιπόν, ανεπιφύλακτα - εκτός αν μπορεί να διαθέσει κανείς περισσότερα χρήματα, βέβαια, στην οποία περίπτωση η διπλάσια χωρητικότητα δεν κοστίζει τα διπλάσια χρήματα. O νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ