Και... επεξεργαστές 3D από την Intel

Το επόμενο βήμα εξέλιξης είναι... άλμα - και σύντομα!

Λίγος είναι ο κόσμος που ασχολείται με τα PC για καιρό και δεν έχει ακούσει έστω και μία φορά τον περίφημο νόμο του Moore: αυτόν που υποστηρίζει πως η επεξεργαστική δύναμη των προσωπικών υπολογιστών διπλασιάζεται κάθε 18 μήνες. Αυτός είχε ισχύ για πολλά χρόνια, με τις παρούσες τεχνικές σχεδιασμού και λειτουργίας των επεξεργαστών όμως είχαμε αρχίσει να πλησιάζουμε επικίνδυνα στο όριο που επιβάλλουν οι κατασκευαστικοί περιορισμοί πλέον. Η Intel έχει προφανώς κάθε συμφέρον να συνεχίσει την εξέλιξη των επεξεργαστών, γι' αυτό και από το 2002 είχε αρχίσει να ερευνά κατευθύνσεις για το επόμενο βήμα στα chip που βρίσκονται παντού πλέον: PC, laptop, tablet, κινητά και όλων των ειδών τις συσκευές, από τις οικιακές ως τα αυτοκίνητα. Χθες, λοιπόν, ανακοίνωσε το πώς σκοπεύει να προχωρήσει από το 2012 και μετά: θα φέρει τους επεξεργαστές κατασκευαστικά στις... 3 διαστάσεις!

Τη νέα προσέγγιση στο σχεδιασμό chip η Intel την ονομάζει 3D Tri-Gate και όχι, δεν είναι επινόηση του... marketing για να εκμεταλλευτεί το θόρυβο γύρω από την εικόνα 3D που συνεχίζει να επικρατεί. Η Intel σκοπεύει να "χτίζει στις 3 διαστάσεις" πλέον τους επεξεργαστές της με την έννοια ότι αυτοί αντί να λειτουργούν με κυκλώματα που κατασκευάζονται σε "στρώσεις", τα κυκλώματα θα επιτρέπουν την κυκλοφορία του ρεύματος και την μετάδοση των δεδομένων μέσα τους και... "καθ' ύψος" (για να το θέσουμε απλοϊκά).

Με αυτόν τον τρόπο η ωφέλιμη επιφάνεια των κυκλωμάτων αυξάνεται σημαντικά, υπάρχει πολύ μικρότερη διαρροή ρεύματος και αντίστοιχα μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και έκλυση θερμότητας. Είναι πιθανώς η σημαντικότερη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επεξεργαστές για την τελευταία 20ετία τουλάχιστον - και δικαίως η Intel την προωθεί ως τέτοια, καθώς έχει τη δυναμική να αλλάξει άρδην την αγορά της τεχνολογίας.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ