Και... επεξεργαστές 3D από την Intel

Το επόμενο βήμα εξέλιξης είναι... άλμα - και σύντομα!

Πώς μεταφράζονται όλα αυτά σε πρακτικό πλαίσιο; Σε ωφέλη. Πολλά. Οι πρώτοι επεξεργαστές σχεδιασμού 3D Tri-Gate θα είναι, σύμφωνα με την Intel, κατά 20%-40% ισχυρότεροι από τους σημερινούς (με την ίδια τροφοδοσία σε ρεύμα), χάρις και στη μετάβαση από την κατασκευή των 32nm, στα 22. Από την άλλη, χαμηλώνοντας τα βολτάζ της τροφοδοσίας, η Intel μπορεί επίσης να πετύχει με τους 3D Tri-Gate στα 22nm επιδόσεις παρόμοιες με αυτές των σημερινών 32nm, αλλά... με 50% (!) χαμηλότερη κατανάλωση σε ρεύμα. Και οι δύο επιλογές είναι απαραίτητες στην Intel, καθώς θα επιδιώξει και υψηλών επιδόσεων επεξεργαστές να προσφέρει, και πολύ χαμηλής κατανάλωσης: ας μην ξεχνάμε, τα tablet και τα smartphones είναι κατηγορίες με μέλλον λαμπρό.

Στα σχέδια της Intel από δω και στο εξής, λοιπόν: οι πρώτοι επεξεργαστές 3D Tri-Gate, με το κωδικό όνομα Ivy Bridge κατ' αναλογία των σημερινών Sandy Bridge, θα συνοδευτούν προφανώς από καινούργιο chipset υποστήριξης, το λεγόμενο Panther Point - οπότε CPU και motherboard γι' αυτά δεν θα είναι (με αισιοδοξία) διαθέσιμα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2012. Αυτά για τους υπολογιστές γραφείου και τα laptop υψηλών επιδόσεων κατά κύριο λόγο. Για μικρότερα laptop, tablet και άλλες συσκευές η Intel βεβαίως έχει στο ίδιο πλαίσιο σχέδια και το παραδέχεται, αλλά δεν προτίθεται ακόμη ν' ανακοινώσει πότε οι 3D Tri-Gate θα αποκτήσουν και αντίστοιχα αδελφάκια... "Atom" συλλογιστικής. Θα γνωρίζουμε ως το τέλος του έτους, πιαθνώς, δεν αναμένουμε κάτι σε λειτουργία όμως πριν το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Σε κάθε περίπτωση, οι 3D Tri-Gate είναι ολοφάνερα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά: επιτέλους όχι εξελικτικό... βηματάκι, αλλά άλμα. Η Intel θεωρεί πως με αυτήν την τεχνολογία θα αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τουλάχιστον 3 ετών (!) απέναντι στην AMD και την ARM, κάτι ναι μεν δύσκολο αλλά όχι και απίθανο. Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον είναι δύο: πόσο σύντομα θα δούμε εφαρμογές ή/και games που αληθινά θα αξιοποιούν το πλεόνασμα επεξεργαστικής δύναμης των Ivy Bridge, αλλά και πόσο σύντομα η Intel θα μπορέσει να αξιοποιήσει την τεχνολογία των 3D Tri-Gate για να αποκτήσει ικανό μερίδιο αγοράς στις φορητές συσκευές, όπου αυτή τη στιγμή υπολείπεται. Το επόμενο δωδεκάμηνο ή δεκαοκτάμηνο θα αποδειχθεί σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρον, δεν μπορούμε λοιπόν παρά να υποσχεθούμε πως θα... παραμείνουμε συντονισμένοι για τις εξελίξεις που σηματοδοτούνται. Έτσι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ