Η/Υ της HP με Windows 8: Envy X2

Και tablet, και laptop, και... sexy!

Είδος: Laptop
Τιμή: €999,00

Εταιρία: Hewlett Packard
Διανομή: Hewlett-Packard Greece

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι τα Windows 8, με το νέο τους γραφικό περιβάλλον να έχει σχεδιαστεί για χρήση με οθόνες αφής, "ζητούν" από τις κατασκευάστριες εταιρείες υπολογιστών νέους τύπους συστημάτων. Ναι, τα PC γραφείου με οθόνες αφής έχουν να προσφέρουν κάποια πράγματα, τα laptop με οθόνες αφής ίσως κάποια παραπάνω, αλλά είναι τα tablet και τα "υβριδικά" PC αυτά που καλούνται να επιδείξουν τί μπορεί να προσφέρει (ειδικά εν κινήσει) το νέο λειτουργικό της Microsoft. Η Hewlett Packard έχει όλων των ειδών τις νέες προτάσεις σε Η/Υ που αξιοποιούν τα Windows 8, όμως ανάμεσά τους - όπως είχαμε διαπιστώσει και στη σχετική αποστολή στο Παρίσι - ξεχωρίζει αυτή ακριβώς η υβριδική πρόταση που ενθαρρύνει τη χρήση των καινούργιων Windows και με τους δύο τρόπους που αυτά προσφέρουν: το Envy X2. Είχαμε την ευκαιρία συμβίωσης μαζί του για λίγες μέρες και οι εντυπώσεις μας ακολουθούν.

To Envy X2 είναι τρία πράγματα: ένα tablet, ένα laptop και... μία συσκευή "δύο σε ένα". Αυτό διαπιστώνει κανείς από την πρώτη μέρα χρήσης κιόλας, καθώς ξεκινά να το χρησιμοποιεί πρώτα ως tablet, στη συνέχεια συνειδητοποιεί ότι με "μία κίνηση" μ' αυτό το tablet μπορεί επιτέλους να πληκτρολογήσει κιόλας, για να καταλήξει στο προφανές: αν πρόκειται να το αξιοποιήσει κανείς πλήρως, καλύτερα να το έχει μαζί του στην πλήρη του μορφή, ως laptop με αποσπώμενη οθόνη. Έτσι αφήνει στην άκρη το πληκτρολόγιο όταν θέλει να παραμείνει στο νέο γραφικό περιβάλλον των Windows 8 ή το επαναφέρει όταν χρειάζεται το καθιερωμένο περιβάλλον του desktop: το "κούμπωμα" της οθόνης στο πληκτρολόγιο είναι τόσο εύκολο, που μετά από κάποιες ώρες χρήσης είναι η συσκευή "δύο σε ένα" που αναδεικνύεται - ούτε το "tablet" ούτε το "laptop" ξεχωριστά. Γεγονός σαφέστατα θετικό για το συγκεκριμένο προϊόν.

Έχοντας διαβάσει πολλά πράγματα για το X2 πριν το χειριστούμε, αυτό για το οποίο είμασταν περισσότερο περίεργοι - ή και... ανήσυχοι σε ένα βαθμό - ήταν το θέμα των επιδόσεων: το υβριδικό σύστημα της HP δεν χρησιμοποιεί επεξεργαστές Intel SandyBridge ή IvyBridge Core i3/i5/i7 αλλά τους ολοκαίνουργιους CloverTrail, οι οποίοι είναι μετεξέλιξη των Atom που είχαμε... μισήσει στα netbooks. Ευτυχώς, καμία σχέση: ο διπύρηνος Z2760 των 1.8 GHz του Χ2, υποβοηθούμενος και από 2 GB μνήμης, είναι υπεραρκετός για την ομαλή λειτουργία των Windows 8. Δεν παρατηρήσαμε καθυστέρηση ή "δισταγμό" πουθενά σε καθημερινή χρήση και για τις συνήθεις "αποστολές" ενός tablet/laptop. Εντάξει, δεν θα παίξει και.... 3D games άνετα κάποιος με τα υποσυστήματα του X2, αλλά έτσι κι αλλιώς η πιθανότητα να ζητήσει κανείς κάτι τέτοιο από υβριδικό σύστημα είναι (σε αυτή τη φάση) μικρή. Το σημαντικό είναι πως το X2 λειτουργεί ομαλά και προβλέψιμα, διατηρώντας την συμβατότητά του με την απέραντη βιβλιοθήκη προγραμμάτων των Windows - και μάλιστα σε περίβλημα ελκυστικού tablet.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ