Gigabyte Ζ97Χ-Gaming 5

Όλα όσα χρειάζονται οι παίκτες, τίποτε περιττό

Είδος: Κάρτες αναβάθμισης
Τιμή: €179,00

Εταιρία: Gigabyte
Διανομή: Gigabyte Greece

Τί καθιστά μία μητρική για Η/Υ "προσανατολισμένη" στην ενασχόληση με PC games; Θεωρητικά, τίποτε συγκεκριμένο: οποιοδήποτε πολύ καλό motherboard μπορεί να στηρίξει προσωπικούς υπολογιστές κατάλληλους, ανάμεσα στα άλλα, και για PC gaming. Υπάρχει, ωστόσο, το είδος συλλογιστικής που μπορεί να καταστήσει μία μητρική για σύγχρονο Η/Υ, "παιχνιδοκεντρική": είναι εκείνη που προσφέρει όλα όσα χρειάζονται οι - κατά τεκμήριο απαιτητικοί - PC gamers, χωρίς να επεκτείνεται σε χαρακτηριστικά που δεν είναι απαραίτητα σε αυτούς αλλά αυξάνουν το κόστος της εκάστοτε μητρικής. Με αυτόν τον τρόπο οι παίκτες εξοικονομούν κάποια χρήματα που θα επενδύσουν σε σημαντικότερα πράγματα, όπως π.χ. δίσκους SSD ή καλύτερες κάρτες γραφικών. Αυτή τη γνώμη έχει, πιθανώς, και η Gigabyte για το θέμα, αν κρίνουμε από τo Z97X-Gaming 5, το motherboard που η εταιρεία μάς προσέφερε για να "χτίσουμε" γύρω από αυτό το KillΒox του Αθηνόραμα Digital (το PC του σαλονιού που ειδικεύεται στα games σε ανάλυση 4K). Η μητρική αυτή... "γράφει ώρες πτήσης" καθημερινά εδώ και ενάμισι μήνα περίπου. Ποιές είναι οι εντυπώσεις μας από τη χρήση της;

To motherboard αυτό της Gigabyte υπάγεται στη σειρά προϊόντων G1 της εταιρείας ακριβώς επειδή εστιάζει στα στοιχεία εκείνα που έχουν περισσότερη σημασία για τους PC gamers. Υποστηρίζει, εννοείται, τις τεχνολογίες CrossFire και SLI των AMD και nVidia αντίστοιχα για χρήση πολλαπλών καρτών γραφικών. Προσφέρει υποδοχή σύνδεσης για δίσκους SSD τεχνολογίας M.2, ώστε το βασικό μέσο αποθήκευσης του εκάστοτε PC να είναι από τα ταχύτερα διαθέσιμα. Ενσωματώνει το κύκλωμα δικτύωσης Killer E2201, το οποίο βελτιστοποιεί την ενσύρματη σύνδεση στο Internet για την εξάλειψη καθυστερήσεων κατά τη συμμετοχή σε online games. Και ενσωματώνει προσεγμένο υποσύστημα ήχου, τόσο κατασκευαστικά όσο και σε δυνατότητες, ώστε οι παίκτες να μην χρειάζονται ξεχωριστή κάρτα ήχου για να απολαμβάνουν ποιοτικής ηχητικής απόδοσης (αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν έτσι και την θύρα PCΙ ή τις "μικρές" PCIx ανάμεσα στις κάρτες γραφικών).

Τί... δεν προσφέρει το Ζ97Χ-Gaming 5, ώστε να κρατήσει το κόστος χαμηλά μεν, αλλά και να μην κάνει συμβιβασμούς σε όσα έχουν σημασία για τους PC gamers; Δεν φέρει ασύρματη δικτύωση. Μικρό το κακό, διορθώνεται οποτεδήποτε με π.χ. έναν δέκτη USB ελάχιστου κόστους. Δεν στηρίζεται στο θεωρητικά ισχυρότερο chipset της Intel, το Χ99, και δεν προσφέρει οκτώ θέσεις για sticks μνήμης DDR3: επίσης μικρό το κακό και στις δύο περιπτώσεις, αφού οι "δίοδοι" (lanes) των καρτών γραφικών προς τον επεξεργαστή και το μέγιστο των 32 GB που προσφέρονται είναι υπεραρκετά για gaming. Δεν προσφέρει, τέλος, θύρα DisplayPort: θα ήταν ευπρόσδεκτη, μα έτσι κι αλλιώς στα gaming PC οι οθόνες είναι πάντοτε συνδεδεμένες στις κάρτες γραφικών τους. Με άλλα λόγια: η Ζ97Χ-Gaming 5 είναι έξυπνα σχεδιασμένη, ώστε να μην στερεί στο κοινό που "στοχεύει" τίποτε το σημαντικό - ακριβώς όπως περιμένει κανείς από μία έμπειρη κατασκευάστρια όπως η Gigabyte.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ