Gigabyte Ζ97Χ-Gaming 5

Όλα όσα χρειάζονται οι παίκτες, τίποτε περιττό

Δύο άλλα πράγματα, αντιθέτως, που χρειάζονται οι PC gamers τα προσφέρει και μάλιστα άκρως ικανοποιητικά. Το ένα είναι το υπερπλήρες σε επιλογές, σύγχρονο BIOS που ενσωματώνει όλες τις λεπτομερείς ρυθμίσεις που απαιτούνται για υπερχρονισμό του επεξεργαστή και των μνημών. Ο σχεδιασμός του BIOS, μάλιστα, είναι "διπλός", με την έννοια πως προσφέρει... δύο διαφορετικούς: έναν που μοιάζει με τους παλαιότερους (της AMI) και έναν της ίδιας της Gigabyte, με γραφικό περιβάλλον κατανοητό στους χρήστες με λιγότερη εμπειρία. Με τη βοήθειά του BIOS αυτού και μίας καλής ψύκτρας σταθεροποιήσαμε τον Core i7 4770Κ από τα 3.5 GHz της εξ ορισμού ταχύτητάς του, στα 4.5 χωρίς πολύ κόπο. Το άλλο στοιχείο είναι το συνοδευτικό software της Gigabyte για τα Windows, το οποίο προσφέρει πολλές δυνατότητες και ρυθμίσεις του BIOS - καθώς και αναβάθμιση λογισμικού - κυριολεκτικά "με δύο κλικ" (άντε με τρία). Οι PC gamers τα χρειάζονται και τα δύο, τόσο για να ωθήσουν τον Η/Υ τους στο όριό του, όσο και να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή τη θερμική του κατάσταση - η Gigabyte τούς καλύπτει, λοιπόν, και στους δύο τομείς.

Στο πλαίσιο του... crash test στο οποίο υποβάλλαμε το Killbox του Αθηνόραμα Digital κατά τη σύνθεσή του, εκτελέσαμε για το Ζ97Χ-Gaming 5 τυπικά μετροπρογράμματα - από το Cinebench R15 και το WPrime έως το Sisoft Sandra και το AIDA64 - αλλά τα αποτελέσματα που λάβαμε δεν διέφεραν ιδιαίτερα από αυτά μητρικών άλλων κατασκευαστών, με το ίδιο chipset (Ζ97), που έχουμε δει. Αυτό είναι το σύνηθες. Αυτά που έχει νόημα να υπογραμμιστούν είναι άλλα πράγματα, όπως (α) η... επική σταθερότητα του Ζ97Χ-Gaming 5, ακόμη κι όταν το "ζορίσαμε" πολύ με υπερχρονισμένες μνήμες και υψηλότερη ταχύτητα διαύλου, όπως (β) η εξαιρετική ποιότητα που λάβαμε στο home cinema του Αθηνόραμα Digital από την ενσωματωμένη κάρτα ήχου, πρακτικά εφάμιλλη της πρόσθετης Creative Soundblaster Z που έχουμε εγκαταστήσει στο Killbox, καθώς και (γ) οι υψηλότατες, προβλέψιμες, σταθερές, στο όριο του προτύπου τους ταχύτητες που λάβαμε στη μεταφορά δεδομένων τόσο με τον νέο δίσκο SSD της Kingston, τον HyperX Savage, από τον δίαυλο SATA3, όσο και από τη θύρα Ethernet που ελέγχεται από το chip Killer E2201 της Qualcomm.

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν την πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει η Gigabyte στο Ζ97Χ-Gaming 5 όχι μόνο στην επιλογή των υλικών (από τους βασικούς πυκνωτές μέχρι την απομόνωση του υποσυστήματος ήχου για καταστολή των παρεμβολών και την μικροενίσχυση) αλλά και στον γενικότερο σχεδιασμό και διαμόρφωσή του. Αν συνυπολογίσει κανείς την πολύ καλή ψύξη του chipset, καθώς και το "καθαρό", καλαίσθητο design του συγκεκριμένου motherboard (που "προκαλεί" να το αναδείξει κανείς σε case με διάφανο παράθυρο), γρήγορα αντιλαμβάνεται πως η προσοχή που έχει δοθεί στη συνολική του εικόνα είναι μεγάλη. Το καλύτερο απ' όλα, δε; Το Ζ97Χ-Gaming 5 πωλείται για λιγότερα από €200, το "όριο" πάνω από το οποίο κοστίζουν συνήθως οι ποιοτικές, πάνοπλες σύγχρονες μητρικές για τους επεξεργαστές Intel βάσης 1150. Για την ακρίβεια μπορεί να βρεθεί και με λιγότερα από €150, αν και στα δημοφιλέστερα e-shops πωλείται ανάμεσα στα €170-€180. Είναι, κατά τη γνώμη μας, ένα απολύτως λογικό έως εξαιρετικά συμφέρον αντίτιμο για ένα προσεγμένο, πλήρως εξοπλισμένο motherboard που θα στηρίξει ένα ικανότατο gaming PC σήμερα, χωρίς να στερεί επιλογές αναβάθμισής του αύριο. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ