FunTwist Ion 330 Bundle

Και προσιτό, και ευέλικτο, και PC

Όπως μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς, για τα 300 ευρώ που ζητά το FunTwist, προσφέρει όλο σχεδόν τον εξοπλισμό που περιμένει κανείς από ένα σύγχρονο PC (το οποίο όμως συνήθως κοστίζει περισσότερο). Μόνο ένα είναι το στοιχείο που λείπει: το FunTwist δεν πωλείται με λειτουργικό σύστημα προεγκατεστημένο. Αυτό σημαίνει πως για να εγκαταστήσουν σε αυτό τα Windows 7 οι καταναλωτές θα πρέπει είτε να αγοράσουν πρόσθετο USB DVD drive εξωτερικό, είτε να περάσουν σε USB stick τα απαραίτητα αρχεία και να γίνει εγκατάσταση από κει (όπως προτιμήσαμε να κάνουμε κι εμείς). Αν φυσικά ο χρήστης δεν προτίθεται να πληρώσει ούτε ευρώ για λειτουργικό - τα 7 σε έκδοση Home Premium DSP κοστίζουν λιγότερα από 100 - υπάρχει πάντοτε και η επιλογή μιας μοντέρνας διανομής του Linux π.χ. Ubuntu 9.10, σε συνεργασία με κάποιο περιβάλλον Media Center όπως π.χ. το XBMC. Εννοείται πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ενασχόλησης στη δεύτερη περίπτωση, αλλά τα αποτελέσματα είναι και πάλι εξαιρετικά ικανοποιητικά.

Η ερώτηση, ωστόσο, που είναι στο μυαλό όλων όσων έχουν χρησιμοποιήσει - και - είναι η εξής: μπορεί το FunTwist, με επεξεργαστή Atom, έστω και διπύρηνο, να προβάλλει ταινίες υψηλής ευκρίνειας χωρίς "σπασίματα" στην κίνηση ή απώλειες στην ποιότητα εικόνας; Ναι, μπορεί... γιατί τη σκληρή δουλειά την κάνει το Ion, το οποίο (ας μην ξεχνάμε) ενσωματώνει για την αποκωδικοποίηση του video το ίδιο chip γραφικών που αξιοποιούν πολλά σύγχρονα laptop, το GeForce9400M. O Αtom 330 και τα 2 GB μνήμης είναι λοιπόν αρκετά για απλή αναπαραγωγή ταινιών (αρχείων .mkv και .wmv) σε ανάλυση 1080p, όταν υποστηρίζονται από το Ion. Εκεί που δεν μπορεί να περιμένει κανείς τίποτε από το FunTwist είναι στο gaming, αφού δεν υπάρχει αρκετή ισχύς για σύγχρονα 3D games, ούτε καν σε χαμηλές αναλύσεις. Από την άλλη, αυτός δεν ήταν ποτέ ο σκοπός ύπαρξης του συγκεκριμένου chipset, οπότε...

Στο διά ταύτα, όμως: το FunTwist είναι ένα μικρό, επαρκέστατα εξοπλισμένο PC που μπορεί να αναπαράγει ταινίες υψηλής ευκρίνειας σε μορφή αρχείων έξοχα. Κοστίζει όμως 300 ευρώ ή 400 με λειτουργικό τα νέα Windows. Αξίζει αγοράς από την πλειοψηφία του κοινού, όταν τα εισαγωγικά Blu-ray player κινούνται πια κάτω από τα 200 ευρώ και τα "δικτυακά player" τύπου PopCornHour (όπως το WD TV της Western Digital) κοστίζουν λιγότερο από 100 ευρώ; Με το χέρι στην καρδιά, ναι. Μπορεί οι προαναφερθείσες καταναλωτικές συσκευές να προσφέρουν εξ ορισμού το χειρισμό με τηλεκοντρόλ που αρέσει στους αρχάριους, το FunTwist Bundle όμως είναι σαφώς πιο ευέλικτο, έστω κι αν απαιτεί λίγη εξοικείωση κι ενασχόληση παραπάνω για να αποδώσει στο μέγιστο. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι δεν παύει να είναι ένας κανονικός, κανονικότατος Η/Υ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες τυπικές εργασίες όπως το Web, οι εφαρμογές γραφείου ή η απλή επεξεργασία εικόνας. Με αυτά ως δεδομένα, είναι ένα προσιτό πολυεργαλείο, όχι ένα απλό player, κι ως τέτοιο έχει νόημα ν' αντιμετωπιστεί - και να προταθεί ανεπιφύλακτα.

To FunTwist Ion 330 Bundle μας διέθεσε το SolidShop.gr, απ' όπου οι φίλοι και οι φίλες του αθηνόραμαdigital.gr μπορούν να προμηθευτούν τη συγκεκριμένη σύνθεση που παρουσιάσαμε (η σχετική σελίδα βρίσκεται εδώ). Κατά παραγγελία μπορούν να αγοραστούν και καλύτερες συνθέσεις - περισσότερη μνήμη, μεγαλύτερος σκληρός δίσκος - κατόπιν συννενόησης.

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ