Epson EcoTank ITS L3070

Ικανός, πρακτικός, έξυπνα οικονομικός

Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι ο Epson L3070 προβάλλει ως σημαντικότερό του επιχείρημα τον υψηλό δείκτη αξίας/κόστους - έστω κι αν χρειάζεται φυσικά πιο πολύς καιρός από μία εβδομάδα για να διαπιστωθεί κατά πόσο ανταποκρίνονται οι ισχυρισμοί του κατασκευαστή στην πραγματικότητα αναφορικά με τα χαμηλά κόστη εκτύπωσης - τί είδους εικόνα που σχηματίσαμε γι' αυτόν σε πρακτικό επίπεδο; Συνολικά πολύ καλή, είναι η απάντηση. Ως προϊόν τεχνολογίας αυτό καθ' αυτό τις εντυπώσεις τις κερδίζει: και σχετικά μικρός είναι ο L3070 σε όγκο και βάρος (για συσκευή "3-σε-1" πάντοτε), και αξιοπρεπέστατης ποιότητας κατασκευής. Η αναγνώρισή του από PC βασισμένο σε Windows 10 έγινε ταχύτατα κι αυτόματα - δίχως εγκατάσταση drivers αρχικά - και, σε βασικό επίπεδο, μπορεί να ξεκινήσει να τον χρησιμοποιεί κανείς κυριολεκτικά σε 15 λεπτά από την στιγμή που θα τον παραλάβει και κάνει την αρχική διαδικασία τοποθέτησης των μικροδοχείων και των δοκιμαστικών εκτυπώσεων. Για να γίνουν διαθέσιμες όλες ανεξαιρέτως οι δυνατότητες της συσκευής, πάντως, χρειάζεται και η εγκατάσταση των επίσημων drivers και βοηθητικών εφαρμογών της Epson.

Στις δοκιμές μας τα αποτελέσματα που λάβαμε από εκτύπωση στον L3070 ήταν αυτά που κατά βάση περιμέναμε: πολύ γρήγορη και καθαρή σε ασπρόμαυρη σελίδα και απλό κείμενο, καλή για γραμμικό σχέδιο και απλώς ικανοποιητική για φωτογραφίες σε τυπικής ποιότητας χαρτί Α4, πολύ καλή έως εξαιρετική συχνά σε φωτογραφίες με ειδικό, παχύτερο και ιλλουστρασιόν, χαρτί (το οποίο απαιτεί και διαφορετικές ρυθμίσεις). O L3070 μπορεί να καλύψει με άνεση τις καθημερινές σχετικές απαιτήσεις σε ένα σύνηθες οικιακό περιβάλλον - με μίγμα διαφορετικών εκτυπώσεων όπως οι προαναφερθείσες - και να το κάνει χωρίς κοπιαστική εμπλοκή του χρήστη: ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις, για παράδειγμα, στις οποίες χρειάστηκε να παρέμβουμε χρωματικά σε φωτογραφίες ώστε να λάβουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το πολυμηχάνημα της Epson απέδωσε τα αρχικά χρώματα υπέροχα, πάντοτε βέβαια στο φωτογραφικό χαρτί - του οποίου το κόστος δεν είναι ευκαταφρόνητο, μα αξίζει.

Στο πλαίσιο της ευέλικτης χρήσης του L3070 σε οικιακό περιβάλλον, δε, η Epson έχει εξοπλίσει το πολυμηχάνημά της με extras πολύτιμα ενίοτε. Την υποδοχή για κάρτες μνήμης SD από ψηφιακές φωτογραφικές ή άλλες συσκευές την φέρουν κι άλλα τέτοια προϊόντα, όμως ήταν κυριολεκτικά θέμα πατήματος μερικών πλήκτρων στην πρόσοψη της συσκευής η εκτύπωση απευθείας από μία τέτοια. Η διασύνδεση Wi-Fi θ' αξιοποιηθεί ακόμη πιο πολύ από τα μέλη της οικογένειας που χρησιμοποιούν smartphones ή tablets (δηλαδή... όλα πια) για απευθείας εκτύπωση από εκεί μέσω των σχετικών δωρεάν apps για συσκευές Android/iOS - ή ακόμη και PC αν δεν υπάρχει καλώδιο σύνδεσης USB διαθέσιμο (δεν περιλαμβάνεται στην συσκευασία). Η λειτουργία της συσκευής ως φωτοτυπικού είναι επίσης πανεύκολη, ενώ το λογισμικό Epson Scan αναλαμβάνει την σάρωση εγγράφων A4 για ηλεκτρονική αποθήκευση... απρόσμενα γρήγορα (θα θέλαμε να προσέφερε και λειτουργία μετατροπής σε κείμενο). Αληθινό "κερασάκι στην τούρτα" η... εκτύπωση απ' οπουδήποτε στον κόσμο Δικτυακά, αφού ο L3070 μπορεί να έχει δική του διεύθυνση e-mail στην οποία μπορούν να σταλούν έγγραφα.

Στο "διά ταύτα", λοιπόν: αξίζει το νέο πολυμηχάνημα της Epson την προσοχή όσων αναζητούν ποιοτική λύση εκτύπωσης, σάρωσης κι αντιγραφής "όλα σε ένα" με τα δεδομένα του 2018; Αναμφίβολα ναι, ειδικά αν συμπεριληφθεί στην εξίσωση και το κόστος απόκτησης: με προτεινόμενη λιανική τιμή τα €299 (βρίσκεται και σημαντικά φθηνότερα στην αγορά) και τα συνοδευτικά μικροδοχεία μελάνης αρκετά για περίπου 6 ή 9 μήνες (τους υπολογίσαμε με αυστηρότητα και συμπεριλαμβάνοντας πολλές φωτογραφικές ολοσέλιδες εκτυπώσεις), ο L3070 δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παράπονα. Προϋποθέτει, πάντως, πως θα γίνεται ίσως όχι καθημερινή, μα σε γενικές γραμμές τακτική χρήση του, διαφορετικά το όλο πλεονέκτημα της οικονομίας σε βάθος χρόνου λόγω του συστήματος EcoTank αποδυναμώνεται σε έναν βαθμό. Για όσους και όσες, ωστόσο, ξέρουν πως θα έχουν συχνές και πολλαπλές χρήσεις στο σπίτι για μία συσκευή όπως αυτή, σαφώς αξιοπρόσεκτη επιλογή. Και κάτι παραπάνω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ