Είμαστε έτοιμοι για τα Windows 8;

Θα είναι εδώ σε ένα χρόνο περίπου - μήπως είναι κάπως... νωρίς;

Ουκ ολίγες ήταν οι ειδήσεις που προέκυψαν από την εκδήλωση Worldwide Partner Conference της Microsoft στις αρχές της εβδομάδας. Η μία, ωστόσο, από τις δύο που έχουν την περισσότερο ευδιάκριτη επιρροή στην αγορά των Η/Υ - η μία μεσοπρόθεσμα, η άλλη μακροπρόθεσμα - ήταν αυτή: τα Windows 8 δεν είναι πια "κάπου στο μέλλον". Βρίσκονται σε... συγκεκριμένο σημείο του ορίζοντα, μακριά μεν ακόμη, αλλά τα βλέπουμε. Θα εμφανιστούν πιθανότατα σε δοκιμαστική μορφή κάποια στιγμή ως το τέλος του χρόνου (η πρώτη έκδοση Beta τους δηλαδή) και είναι προγραμματισμένα για διάθεση στο πλατύ κοινό είτε στα τέλη της άνοιξης, είτε στα τέλη του καλοκαιριού του 2012. Το ενδεχόμενο να διατεθεί και μία δημόσια δοκιμαστική έκδοση πριν την τελική - όπως είχε επιτυχημένα γίνει με τα Windows 7 - είναι επίσης πιθανό. Έχουμε, με άλλα λόγια, δρόμο μπροστά μας ακόμη, αλλά ο δρόμος αυτός δεν είναι πια ασαφής. Είναι προδιαγεγραμμένος, χρονικά και εμπορικά.

Με τα παραπάνω η Microsoft αποδεικνύεται συνεπής στην υπόσχεση που έδωσε στην αγορά - συνεργάτες, προγραμματιστές και τελικούς χρήστες - μετά την... ταλαιπωρία που ακούει στο όνομα "Windows Vista". Ο αμερικανικός κολοσσός όντως μπορεί και προτίθενται να προσφέρει μία νέα έκδοση του κυρίαρχου λειτουργικού του συστήματος κάθε τρία χρόνια. Το ερώτημα είναι: είμαστε εμείς, ως αγορά, έτοιμοι... ψυχολογικά για μία επόμενη έκδοση των Windows; Ήδη;

Το ερώτημα δεν επικεντρώνεται στο αν είναι η Microsoft έτοιμη να προσφέρει μία νέα έκδοση των Windows. Εκείνη... είναι και παραείναι, για πολλούς λόγους. Τα Windows 7 είναι εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα για τα συνήθη PC, αλλά είναι ακατάλληλα - όπως διαπιστώσαμε και από την επαφή μας με το Acer Iconia Tab W500 - ως γραφικό περιβάλλον χρήσης που στηρίζεται στην αφή. Και τα tablet, όπως και άλλες συσκευές με οθόνη αφής, θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια ως κατηγορία. Η Microsoft το βλέπει και - σωστά - κρίνει πως δεν μπορεί να λείπει από εκεί. Άλλωστε, όπως πάντα, μια προσεγμένη νέα έκδοση των Windows έστω και για 3-6 μήνες "αναζοωγονεί" τις πωλήσεις νέων desktop και laptop H/Y, κάτι πάντα θετικό τόσο για την αμερικανική εταιρεία όσο και για την αγορά γενικότερα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ