Είμαστε έτοιμοι για τα Windows 8;

Θα είναι εδώ σε ένα χρόνο περίπου - μήπως είναι κάπως... νωρίς;

Η Microsoft έχει, λοιπόν, κάθε συμφέρον να εμφανίσει του χρόνου τέτοιο καιρό στην αγορά νέα Windows. Όχι. Το ερώτημα ήταν άλλο: είμαστε εμείς έτοιμοι να τα δεχθούμε; Εξαρτάται πώς θα το δει κανείς, γιατί οι οπτικές γωνίες είναι περισσότερες από μία. Κατά μία έννοια... πάντα είμαστε έτοιμοι, αν "νέο λειτουργικό σύστημα" σημαίνει "περισσότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με το PC μας". Αυτό εννοείται. Υπάρχει όμως και η οπτική γωνία που πρεσβεύει ότι "νέο λειτουργικό σύστημα" σημαίνει "τα πράγματα που κάναμε πάντοτε με το PC μας, αλλά πιο άνετα και γρήγορα και έξυπνα και εποικοδομητικά και διασκεδαστικά". Και, είναι η γνώμη του γράφοντος, όλα όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής για τα Windows 8 δεν παραπέμπουν σε ένα λειτουργικό σύστημα που προσφέρει αυτά τα πράγματα.

Αντιθέτως, τα όσα έχουμε δει ως τώρα καταδεικνύουν μία έκδοση Windows φιλική στα tablet, ναι, μέσα από το όμορφο και χρηστικό γραφικό περιβάλλον Metro UI που έχουμε δει στα κινητά με Windows Phone 7. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδειχθεί καλή ιδέα για προσωπικούς υπολογιστές και ότι οι χρήστες θα αγκαλιάσουν αμέριστα το νέο περιβάλλον χρήσης. Καταδεικνύουν μία έκδοση με εμπορικές επεκτάσεις (όπως το Windows App Store), αλλά όχι με λειτουργίες που διευκολύνουν καθημερινές εργασίες. Ο πυρήνας των νέων Windows θα είναι ο ίδιος, η φιλοσοφία χρήσης τους η ίδια - δεν είναι π.χ. τα πρώτα Windows που συζητούσαμε επί χρόνια ως συμβιωτικά με "το σύννεφο", δηλαδή το Internet, α λα Chrome OS. Με βάσει τα τωρινά δεδομένα, τα Windows 8 φαίνονται να είναι ένα λειτουργικό εξελικτικό, όχι επαναστατικό. Και αυτό ήταν ήδη τα Windows 7, τα οποία εν πολλοίς διόρθωσαν τα κακώς κείμενα των Vista και όχι κάτι περισσότερο.

Φυσικά είναι ακόμη νωρίς κι αρκετά πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν στο διάστημα ενός χρόνου. Η γνώμη μας δεν είναι σε καμία περίπτωση παγιωμένη, προβληματιζόμαστε ωστόσο με το ενδεχόμενο να μεταβούμε σε 12 μήνες από σήμερα σε άλλη μία έκδοση των Windows καλύτερη "στα σημεία", όταν οι Apple και Google ολοφάνερα κάνουν περισσότερα για την εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων. Τα ήδη γνωστά θετικά, από την άλλη, δεν είναι ασήμαντα: η μετάβαση από τα Windows 7 στα Windows 8, για παράδειγμα, θα είναι ομαλή - σίγουρα ομαλότερη από αυτήν από XP σε Vista και από Vista σε 7. Επίσης, σχεδόν κάθε PC των τελευταίων 2 ετών θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα Windows 8 με άνεση, καθώς οι απαιτήσεις τους σε hardware είναι πρακτικά οι ίδιες με των 7. Όμως είναι ένας εναλλακτικός τρόπος παρουσίασης δεδομένων - όπως αυτός του Metro UI που εικονίζεται - αρκετός λόγος για την πώληση μιας νέας έκδοσης των Windows; Η Microsoft έχει 12 μήνες στη διάθεσή της να μάς πείσει. Θα έχει, αν μη τί άλλο, ενδιαφέρον!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ