Δίσκοι SSD: o... μύθος του ακριβού

Για ποιούς λόγους δεν ισχύει σήμερα - είτε σχετικά, είτε ανεξάρτητα!

Στο πλαίσιο της SSD Week και συνεχίζοντας τη σειρά άρθρων του με θέμα τους δίσκους αποθήκευσης δεδομένων της συγκεκριμένης τεχνολογίας, το Αθηνόραμα Digital κρίνει ενδιαφέρον να προσφέρει μια διαφορετική οπτική γωνία σε κάτι σημαντικό. Στο στοιχείο, για να μην... κρυβόμαστε, που είχε εμποδίσει μέχρι πρόσφατα την εμπορική τους επιτυχία στο ευρύτερο κοινό: το κόστος των δίσκων αυτών. Οι SSD μέχρι και πριν από κάποιους μήνες κόστιζαν όχι μόνο πολλαπλάσια χρήματα σε σχέση με τους αντίστοιχους μηχανικούς αν τους συνέκρινε κάποιος βάσει "κόστους ανά GB" αποθηκευτικού χώρου, αλλά και αρκετά χρήματα "σε απόλυτα νούμερα", ως μεμονωμένα προϊόντα δηλαδή. Έκτοτε, τί έχει αλλάξει, ώστε η εικόνα μας για τους δίσκους SSD να είναι πια διαφορετική;

Με μία λέξη: τα πάντα. Έχει αλλάξει και το αντικειμενικό, ανεξαρτήτως όλων των άλλων δηλαδή, κόστος τους, έχει αλλάξει και η γκάμα κόστους μέσα στην οποία κινούνται, έχει αλλάξει και κάτι άλλο: το πώς κρίνουμε μία αναβάθμιση σ' ένα σύγχρονο PC, φέρνοντας σε αναλογία το κόστος της και τον βαθμό στον οποίο αυτή βοηθά τις επιδόσεις του εκάστοτε PC. Αυτός ο τελευταίος τρόπος κρίσης του αν αξίζει ή όχι να επενδύσει κανείς σε έναν σκληρό δίσκο SSD, είναι αυτός στον οποίο θα σταθούμε περισσότερο.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, πως θα... "προσπεράσουμε" τους άλλους δύο. Όχι. Το αντικειμενικό κόστος των δίσκων SSD έχει μειωθεί αισθητά από τα τέλη του 2011 ή και τις αρχές του 2012. Μία μικρή έρευνα στην ελληνική αγορά μπορεί εύκολα να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές: κάνοντας την παραδοχή πως έναν δίσκο SSD τον θέλει κανείς στον Η/Υ του κυρίως για να επιταχύνεται κατά πολύ το λειτουργικό του και να εκτελούνται γρηγορότερα οι εφαρμογές, υπάρχουν προτάσεις στα ράφια που δεν ξεπερνούν σε κόστος τα... €50 για χωρητικότητες των 30 GB και τα €60 για χωρητικότητες των 60GB-80GB. Όλες θεωρούνται αρκετές για να φιλοξενήσουν Windows/OS-X και τις δημοφιλέστερες εφαρμογές τύπου π.χ. Office, Photoshop κλπ., επιταχύνοντας παράλληλα κατά πολύ τη χρήση οποιουδήποτε PC ή Mac σε όλα τα "συνήθη και καθημερινά".

Έπειτα, οι δίσκοι SSD προσφέρονται πλέον σε πολύ μεγαλύτερη γκάμα μοντέλων και επιπέδων κόστους: με άλλα λόγια, δεν είναι πια απαραίτητο να... "ξηλωθεί" κανείς για να αποκτήσει πρόσβαση σε δίσκους ταχυτήτων SSD. Με τα €50-€60 μπορεί να αγοράσει έναν "εισαγωγικό" για να επιταχύνει το PC/Mac του κατά πολύ. Με περισσότερα χρήματα π.χ. έως τα €120 μπορεί να παραμείνει στις "μικρές" χωρητικότητες (κάτω των 120GB) αλλά να αποκτήσει τους ταχύτερους δίσκους SSD για απίθανες επιδόσεις. Με ακόμη πιο πολλά χρήματα, έως π.χ. τα €200 αποκτά πρόσβαση σε πολύ γρήγορους SSD χωρητικοτήτων 128GB-240GB (οπότε μπορεί να έχει κανείς άνετα εκεί και όλα "τα αρχεία που δουλεύει"). Ε, και πάνω από τα €200 μπορεί κανείς να ζητά προοδευτικά SSD με 256GB χώρου "και πάνω", σε συνδυασμό με κορυφαίες επιδόσεις. Και όσο θέλει, ξοδεύει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ