Δίσκοι SSD: o... μύθος του ακριβού

Για ποιούς λόγους δεν ισχύει σήμερα - είτε σχετικά, είτε ανεξάρτητα!

Πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του κόστους των SSD, ωστόσο, ήλθε στο προσκήνιο μετά από ανεξάρτητη έρευνα των βρετανικών Dennis Technology Labs, στα οποία καταφεύγουν πολλές τεχνολογικές εταιρείες για αξιολόγηση των προϊόντων τους πριν τα κυκλοφορήσουν στην αγορά. Τα Dennis Labs σε μία σειρά από εξαντλητικά τεστ (αναλυτικά στοιχεία των μετρήσεων βρίσκονται σε αυτό το αρχείο PDF) έκαναν, στο ίδιο PC, αναβαθμίσεις με διαφορετικό κεντρικό επεξεργαστή, πιο πολλή κεντρική μνήμη, τυπικό μηχανικό σκληρό δίσκο και δίσκο τεχνολογίας SSD. Και τους συνδυασμούς τους. Επεδίωξαν έτσι να κάνουν το εξής απλό, αλλά σημαντικό: να αναδείξουν ποιό υποσύστημα βοηθά περισσότερο τις επιδόσεις του ίδιου PC αν αναβαθμιστεί, αναλογικά με το ζητούμενο κόστος. Να υποδείξει έναν δείκτη "κόστους ανά βαθμό αύξησης των επιδόσεων", αν έπρεπε να τον χαρακτηρίσουμε έτσι, τον οποίο ίσως δεν σκέφτεται συχνά ο κόσμος.

Και... έκπληξη - αν και όχι τόσο μεγάλη για όσους χρησιμοποιούσαμε ήδη δίσκο SSD: η έρευνα απέδειξε πως είναι οι SSD αυτοί που "κάνουν περισσότερο τη διαφορά" στις επιδόσεις ενός PC, αναλογικά με τα ευρώ που ξοδεύονται για κάθε είδος αναβάθμισης. Συγκεκριμένα, το κόστος ανά μονάδα βελτίωσης της απόδοσης ενός PC για έναν SSD δεν ξεπερνά τα €2.5, τη στιγμή που το αντίστοιχο ανά μονάδα βελτίωσης για έναν πολύ ταχύτερο επεξεργαστή - στο ίδιο PC - είναι...σχεδόν €70 (!). Περισσότερες λεπτομέρειες βρίσκονται στην παραπομπή που αναφέραμε νωρίτερα, τα αποτελέσματα ωστόσο είναι αδιαμφισβήτητα: ένας δίσκος SSD είναι, αναλογικά με άλλες αναβαθμίσεις και εν τέλει πρακτικά, ο φθηνότερος τρόπος στον οποίο μπορεί να καταφύγει κανείς για να κάνει μία σημαντική, καθημερινά αντιληπτή "τονωτική ένεση" επιδόσεων στο PC του.

Η έρευνα των Dennis Labs απέδειξε, ουσιαστικά, πράγματα που και πρακτικά είχαμε διαπιστώσει εδώ και καιρό: ένα, ότι οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι "κρατούν πίσω" ένα σύγχρονο PC όσο τίποτε άλλο. Δύο: ότι αν σκέφτεται να κάνει κάποιος μία μόνο αναβάθμιση στο υπάρχον PC του, ώστε να μην αγοράσει καινούργιο, αυτή πρέπει να είναι ένας δίσκος SSD. Τρία: ότι π.χ. 1000 ΜΗz ταχύτητας επεξεργαστή παραπάνω και, στην πλειοψηφία των περίπτωσεων, κεντρική μνήμη άνω των 4GB, δεν "κάνει διαφορά" στην καθημερινή χρήση ενός PC όση κάνει ένας δίσκος SSD, ακόμη και μικρής χωρητικότητας.

Τέσσερα: ο αποδοτικότερος τρόπος να "αναστήσει" κανείς ένα παλαιότερο PC - που πλέον φαίνεται μην ανταποκρίνεται στις αποστολές του άνετα - αλλά δεν θέλει να ξοδέψει πολλά χρήματα γι' αυτό, είναι απλά να τοποθετήσει σε έναν δίσκο SSD το λειτουργικό σύστημα και τις πιο σημαντικές εφαρμογές του. Και πέντε: αν σκοπεύει να αγοράσει κανείς νέο PC, είτε desktop είτε laptop, αξίζει να το ζητήσει από την αρχή με δίσκο SSD. Η διαφορά είναι... "η μέρα με τη νύχτα", όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ακόμη και με το Sony Vaio X, των 2GB μνήμης κι επεξεργαστή Atom, το Νοέμβρη του 2009!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ