Δίσκοι SSD και Windows 8

Έρωτας... από το πρώτο boot!

Το γεγονός ότι οι δίσκοι SSD επιταχύνουν κάθε πλευρά και τρόπο χρήσης ενός λειτουργικού, ανεξαρτήτως ποιο είναι αυτό, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη... επεξήγηση - ειδικά στο πλαίσιο της Αθηνόραμα Digital Week, όπου έχουμε ήδη εξηγήσει γιατί οι δίσκοι SSD είναι σε όλα ανώτεροι των τυπικών μηχανικών σκληρών δίσκων (χωρίς να κοστίζουν πλέον δυσανάλογα περισσότερο για τα όσα προσφέρουν) και έχουμε ήδη δώσει παραδείγματα πρακτικά, με τις παρουσιάσεις του εισαγωγικού και ανώτερου μοντέλου SSD της Kingston. Στα Windows 7 η διαφορά στην ταχύτητα σε όλα είναι πολύ μεγάλη και (χωρίς να έχουμε ίδια εμπειρία ομολογούμε) το ίδιο υποψιαζόμαστε μπορεί να περιμένει κάποιος και από το λειτουργικό των Mac, το OS-X, καθώς και από τις δημοφιλέστερες διανομές Linux (πάντα με την προϋπόθεση να διαχειρίζονται σωστά τον εκάστοτε SSD).

Άλλο είναι όμως το... hot θέμα αυτές τις μέρες στα λειτουργικά συστήματα: τα Windows 8. Και, ε, τυχαίο το γεγονός ότι αυτό ακριβώς είναι το προϊόν της Microsoft που εκμεταλλεύεται καλύτερα από ποτέ τους δίσκους SSD; Δε νομίζουμε!

Το Αθηνόραμα Digital έχει εγκαταστήσει τα Windows 8 Pro σε δύο PC από τα τέλη Αυγούστου: σε ένα laptop, το αγαπημένο του Sony Vaio X (ως παράδειγμα παλαιότερου και θεωρητικά περισσότερο αδύναμου PC) και σε ένα desktop, αυτό που χρησιμοποιεί για τις παρουσιάσεις PC games (ως παράδειγμα μοντέρνου και πολύ δυνατού συστήματος). Και τα δύο μέχρι πρότινος στηρίζονταν σε Windows 7 Ultimate 64-bit, και τα δύο σε δίσκο SSD: το Vaio X στον ενσωματωμένο του, το δεύτερο σε έναν Kingston HyperX 3K των 240 GB. Εντυπώσεις, λοιπόν; Επαληθεύονται πρακτικά οι ισχυρισμοί της Microsoft πως τα Windows 8 αξιοποιούν το νεότερο hardware των δίσκων SSD εποικοδομητικά;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ