Δίσκοι SSD και Windows 8

Έρωτας... από το πρώτο boot!

Με μία λέξη, ναι. Ο ισχυρισμός της Microsoft σχετικά με την εκμετάλλευση των δίσκων SSD στα Windows 8 δείχνει να ευσταθεί. Όπως πιθανώς γνωρίζουν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που τρέφουν ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες του hardware H/Y, και τα Windows 7 "έπαιζαν μπάλα" με τους SSD, όμως τα 8 έχουν φανερά πάει "ένα βήμα παραπέρα". Ανιχνεύουν, για παράδειγμα, πότε είναι κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνουν το αόρατο "ξεκαθάρισμα" στον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο των SSD (trim), ώστε να μην υπάρχει καμία διένεξη με προγράμματα ή λειτουργίες των Windows. Δεν επιτρέπουν εξ ορισμού την ανασυγκρότηση του δίσκου (defrag), καθώς ως γνωστόν αυτό και δεν βοηθά και βλάπτει τους SSD. Και εκμεταλλεύονται την νέα γενιά βασικού λογισμικού λειτουργίας κάθε PC - του λεγόμενου BIOS, που σε νέα συστήματα έχει εξελιχθεί στο UEFI που αξιοποιεί εδώ και καιρό η Apple - ώστε οι SSD να "αναλαμβάνουν δράση" σχεδόν ακαριαία μετά την εκκίνηση του εκάστοτε συστήματος.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως η Microsoft έχει κάνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο τα Windows ξεκινούν, επανέρχονται από αδρανή κατάσταση και "κλείνουν". Οι αλλαγές αυτές ως στόχο έχουν τα απαραίτητα σχετικά αρχεία να είναι λιγότερα, να διαβάζονται με σειρά που υποβοηθά την ταχύτερη εκτέλεσή τους και να καλούνται μόνο όταν χρειάζεται. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο Sony Vaio X η εκκίνηση μειώθηκε από τα 42 δευτερόλεπτα των Windows 7 στα 19 των Windows 8, ενώ στο gaming PC - με τον ίδιο πάντοτε SSD της Kingston - ο ίδιος χρόνος μειώθηκε στα 12 δευτερόλεπτα (!) από τα 21. Οι τακτικοί έλεγχοι της κατάστασης του συστήματος άλλωστε (που γίνεται "στο παρασκήνιο"), επιτρέπουν στα Windows 8 να "καθοδηγούν" τους SSD όσον αφορά στο τί χρειάζεται να μεταφέρουν στη μνήμη σε κάθε δεδομένη στιγμή: αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο π.χ. στην επανεκκίνηση ή στην αποκατάσταση του desktop μετά από κατάσταση "χειμερίας νάρκης" είναι επίσης θεαματικά ταχύτερα από τα Windows 7.

Φυσικά, το Αθηνόραμα Digital θα υπογραμμίσει πως οι σημαντικές αυτές βελτιώσεις αρχικά δεν έγιναν για τον... "παραδοσιακό" χρήστη PC. Έγιναν για το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, στο οποίο τα Windows 8 στοχεύουν με νέα tablets, υβριδικές συσκευές (συνδυασμό laptop και tablet) και Ultrabooks επόμενης γενιάς. Από αυτά τα προϊόντα ο κόσμος περιμένει συμπεριφορά ηλεκτρικών συσκευών: άμεση ή πάρα πολύ γρήγορη εκκίνηση, ακαριαία απενεργοποίηση και ταχύτατη επαναφορά στην κατάσταση που είχαν αφήσει τη συσκευή την τελευταία φορά. Όπως έχουμε συνηθίσει με τα iPad. Η προσεκτική διαχείριση του εκάστοτε δίσκου SSD, δε, σε αυτές τις συσκευές (που προφανώς δεν περιέχουν μηχανικούς σκληρούς δίσκους), είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την αυτονομία τους, δηλαδή την αντοχή της ενσωματωμένης μπαταρίας. Όσο εξυπνότερη η λειτουργία του SSD, τόσο λιγότερη η ανάγκη για τη χρήση του και τόσο περισσότερη η εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν πειράζει, ωστόσο, κανέναν μας που και τα τυπικά laptop ή τα καθιερωμένα μηχανήματα desktop με δίσκους SSD θα επωφεληθούν από τις νέες αυτές βελτιώσεις των Windows 8, σωστά...; Αυτό πιστεύουμε κι εμείς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ