Devolo dLAN 1200+ Starter Kit

Internet σε κάθε γωνιά του σπιτιού, γρήγορα κι αξιόπιστα

Δεύτερο πλεονέκτημα: τα δύο τμήματα του dLAN 1200+ Starter kit της Devolo αξιοποιούν και τα τρία καλώδια που συνήθως βρίσκονται μέσα στο συνολικό καλώδιο ηλεκτροδότησης ανάμεσα στις πρίζες, έτσι ώστε να προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, μικρότερες απώλειες ταχύτητας σε μεγαλύτερες αποστάσεις και γενικώς μεγαλύτερη αξιοπιστία. Τρίτο, εξίσου σημαντικό, πλεονέκτημα: το δεύτερο τμήμα του kit ενσωματώνει και δύο θύρες ενσύρματης δικτύωσης Ethernet. Αυτές αποδεικνύονται χρήσιμες στην περίπτωση που σε άλλο δωμάτιο βρίσκονται συσκευές οι οποίες λειτουργούν περισσότερο αποδοτικά με ενσύρματη Δικτυακή σύνδεση παρά μέσω Wi-Fi, όπως π.χ. οι Smart TV, τα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας ή τα desktop PC. Τόσο αυτές οι θύρες Ethernet όσο και αυτή στο πρώτο τμήμα του kit είναι επιπέδου Gigabit, κάτι που σημαίνει πως η ταχύτητα της μεταξύ τους επικοινωνίας περιορίζεται μόνο από την ποιότητα ή/και ηλικία των καλωδίων ρεύματος που μεσολαβεί ανάμεσά τους.

Μιλώντας για ταχύτητα, η πρόταση της Devolo δεν μάς απογοήτευσε: η υλοποίησή της όντως δείχνει να ξεπερνά τους περιορισμούς που διέκριναν κάποτε αυτήν την κατηγορία προϊόντων. Με ενσύρματη επικοινωνία ανάμεσα σε PC συνδεδεμένο στον κεντρικό router και PC συνδεδεμένο στο δεύτερο τμήμα του dLAN 1200+ κάναμε μεταφορές αρχείων σε ταχύτητες της τάξης των 30 MB το δευτερόλεπτο: το οικιακό δίκτυο που μπορεί να στηρίξει κανείς στο προϊόν της Devolo ξεπερνά λοιπόν με άνεση τα πιο πολλά εταιρικά (συνήθως βασισμένα σε Fast Ethernet των 100 Mbps), μην περιορίζοντας ακόμη και την ταχύτερη Δικτυακή σύνδεση που προσφέρεται ως τώρα από Έλληνα πάροχο (VDSL/50 Mbps). Σημειώνεται πως τα δύο δωμάτια όπου πραγματοποιήσαμε την σχετική δοκιμή βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους. Όσον αφορά στην ασύρματη σύνδεση που προσφέρει σε συσκευές το δεύτερο τμήμα του dLAN 1200+, δε, από τα iPad Pro και Dell XPS 15 είδαμε ταχύτητες σύνδεσης της τάξης των 22-24 MB το δευτερόλεπτο (κοντά στα 200 Mbps), και πάλι σε διαφορετικούς ορόφους. Μέσα στον ίδιο χώρο η ταχύτητα σύνδεσης ξεπέρασε τα 35 MB ανά δευτερόλεπτο (κοντά στα 300 Mbps).

Αν συνυπολογίσει κανείς την ευκολία της εγκατάστασης του dLAN 1200+ Starter Kit, καθώς και το εύχρηστο συνοδευτικό λογισμικό του - τόσο αυτό που εγκαθίσταται σε PC όσο και τα apps ελέγχου για συσκευές iOS ή Android - καταλήγει σε συμπέρασμα μάλλον... ασφαλές: η συγκεκριμένη πρόταση της Devolo "δίνει λύση" στο πρόβλημα της οικιακής δικτύωσης σχεδόν ακριβώς όπως υπόσχεται. Το "σχεδόν" αναφέρεται φυσικά στην πάντοτε... θεωρητική ταχύτητα των 1200 Mbps που υποννοεί, η οποία όμως είναι εφικτή μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες προφανώς (και αν). Είναι αλήθεια πως το κόστος του στα €199 δεν είναι μικρό - το δεύτερο τμήμα του πωλείται και ξεχωριστά στα €129 για χρήστες με σπίτι μεγάλο σε έκταση ή/και αριθμό συσκευών που απαιτούν σύνδεση με το Internet - όμως είναι το είδος της επένδυσης που μακροπρόθεσμα... ευχαριστεί κανείς τον εαυτό του που έκανε. Κακά τα ψέματα, ελάχιστα πράγματα είναι εν έτει 2016 περισσότερο εκνευριστικά από μία αργή ή αναξιόπιστη ή... αργή και αναξιόπιστη Δικτυακή σύνδεση. Αρκετούς λόγους εκνευρισμού δεν έχουμε στην καθημερινή μας ζωή ήδη; Ε, ας μην ανήκει κι αυτός σ' εκείνους!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ