Dell: διαθέσιμο το πρώτο monitor OLED 4Κ στον κόσμο

Εξωπραγματική απεικόνιση, αλλά και... εκτός λογικής κόστος από τους Αμερικανούς

Οι τεχνολογίες προβολής για τις οθόνες προσωπικών υπολογιστών είχαν παραμείνει στάσιμες για πολύ καιρό, την τελευταία τριετία όμως φαίνονται να... "κάλυψαν τον χαμένο χρόνο", τρόπον τινά, με διαδοχικές εξελικτικές φάσεις: οθόνες IPS καλύτερης χρωματικής πιστότητας και γωνιών θέασης, οθόνες 4Κ για πολύ μεγαλύτερο αριθμό pixel σε διάφορες διαγωνίους, οθόνες FreeSync/G-Sync για προσαρμόσιμους ρυθμούς ανανέωσης... και αυτές τις ημέρες οθόνες, για πρώτη φορά, τεχνολογίας OLED. Ή, μάλλον, οθόνη, καθώς η UP3017Q της Dell είναι για την ώρα η πρώτη και μόνη του είδους της στην καταναλωτική αγορά - ή... όσο μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τέλος πάντων "καταναλωτική" την αγορά ενός προϊόντος που κοστίζει πέντε φορές παραπάνω από ένα ποιοτικό monitor 4K, κοινώς... $5000!

Η UP3017Q έχει διαγώνιο 30 ιντσών, ανάλυση εικόνας UHD (3840x2160 pixels), ρυθμό ανανέωσης της οθόνης της στα 120 Hz και "αντανακλαστικά" ανταπόκρισης στο 0.1 ms (!!!), όταν τα αντίστοιχα άλλων οθονών UHD/4Κ δεν είναι ταχύτερα από 8, 12 ή 16 ms. Στο συγκεκριμένo monitor "όλα τα λεφτά" βρίσκονται βέβαια στην απίθανα υψηλή του αντίθεση (400.000:1), στην ευρύτατη χρωματική γκάμα (πάνω από 1 δισεκατομμύριο αποχρώσεις) και στην εντυπωσιακή κάλυψη χρωματικών φασμάτων (100% του Adobe RGB και 98% του DCI-P3) που προσφέρει η τεχνολογία OLED. Η οθόνη της Dell πάντως εμφανίζεται πλήρης και όσον αφορά στις επιλογές συνδέσεων, προσφέροντας θύρες miniDisplayPort 1.2, HDMI 2.0 αλλά και USB-C η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την τροφοδοσία περιφερειακών. Μόνη της σοβαρή έλλειψη αυτή των, έστω βασικού επιπέδου, ηχείων.

Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως ο,τιδήποτε προβάλλεται στην οθόνη ενός UP3017Q θα δείχνει "από άλλον κόσμο" σε σχέση με το αντίστοιχο οπτικό αποτέλεσμα σε μία οθόνη τεχνολογίας LCD, είτε πρόκειται για φωτογραφίες στο Photoshop, είτε για ταινίες, είτε για video games. Η διαφορά θα είναι, πολύ απλά, υπερβολικά μεγάλη για να αγνοηθεί απ' οποιονδήποτε σταθεί μάρτυράς της. Δεν είναι, ωστόσο, υπερβολή να υπογραμμίσει επίσης πως η Dell το παράκανε με την υπερχρέωση του προϊόντος της χάριν "πρωτιάς" και "μοναδικότητας": ακόμη και κορυφαίες τηλεοράσεις OLED 4Κ των 65 ιντσών, με πληρέστερο εξοπλισμό προφανώς και υποσυστήματα από ένα monitor, πωλούνται προς €5.500 πλέον. Οι 30 ίντσες, χωρίς ηχεία, θα έπρεπε θεωρητικά να κοστίζουν σημαντικά λιγότερο.

Ας ελπίσουμε πως σύντομα θα εμφανιστούν στην αγορά και άλλοι κατασκευαστές τέτοιων οθονών (έτσι κι αλλιώς το panel OLED αυτό καθ' αυτό της UP3017Q δεν κατασκευάζεται από την ίδια την Dell), έτσι ώστε ο ανταγωνισμός μεταξύ τους να ωθήσει το κόστος απόκτησης αυτών των οθονών σε συζητήσιμα τουλάχιστον επίπεδα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ