Canon HV-30

Βήμα μπροστά, αλλά... μικρό

Είδος: Βιντεοκάμερες
Τιμή: €1099,00

Εταιρία: Canon
Διανομή: Intersys

H... πορεία προς την τέλεια βιντεοκάμερα υψηλής ευκρίνειας για το καταναλωτικό κοινό δεν έχει βεβαίως φτάσει ούτε κατά διάνοια σε κάποιον "τελικό" προορισμό: διαφορετικές συσκευές έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα, ενώ περιθώρια βελτίωσης στην ποιότητα της εικόνας και του ήχου που μπορούν να συλλάβουν, έχουν πρακτικά όλες όσες κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Όμως κάθε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση (και όχι τα... "πισωγυρίσματα") έχει νόημα να προβάλλεται - και η πιο πρόσφατη πρόταση της Canon, η HV-30, καταφέρνει να σημειώσει ένα τέτοιο, έστω και μικρό σε σχέση με την πάρα πολύ καλή "προκάτοχο" HV-20 της περασμένης χρονιάς. Πώς "στέκεται", ωστόσο, απέναντι στον ανταγωνισμό, που έχει στο μεταξύ τοποθετήσει τον "πήχυ" σημαντικά ψηλότερα;

Όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση, η αλήθεια είναι ότι η HV-30 φαντάζει κάπως ογκώδης για τα δεδομένα του 2008, τόσο στην όψη, όσο και όταν την κρατά κανείς. Ο σχεδιασμός της δεν διαφέρει σημαντικά από της HV-20 (για την ακρίβεια οι βασικές της γραμμές είναι ακριβώς οι ίδιες και διαφέρει μόνο το μαύρο χρώμα από το περυσινό ασημί), αυτό όμως δεν είναι εν τέλει αρνητικό καθώς το design παραμένει καλαίσθητο και μοντέρνο. Αρνητικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιθανώς το γεγονός ότι το βάρος της δίνει την αίσθηση του "αζύγιστου", όντας μεν σχετικά μικρό - συγκριτικά π.χ. με κάμερες σκληρού δίσκου - αλλά όχι μελετημένα ισορροπημένο στο χέρι.

Ευτυχώς, πολύ σύντομα συνηθίζει κανείς στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ισορροπεί την HV-30, οπότε πρακτικά δεν επηρεάζεται η ευχρηστία της: αυτή κρίνεται ως άκρως ικανοποιητική, παρά την πληθώρα χειροκίνητων ρυθμιστικών (που θα ενθουσιάσει πάντως τους "βετεράνους" με απαιτήσεις). Οι φίλοι και οι φίλες της στήλης που έχουν χειριστεί στο παρελθόν κάμερα αυτής της κατηγορίας θα αποσπάσουν ποιοτικά αποτελέσματα από αυτήν άμεσα - οι απολύτως αρχάριοι πιθανώς να χρειαστούν περισσότερο χρόνο εξοικείωσης, είναι η αλήθεια, όμως από τη στιγμή που θα εμπεδώσουν "τα βασικά", ο πειραματισμός με τις περισσότερο εξειδικευμένες λειτουργίες της HV-30 αποδεικνύεται διασκεδαστικός και όχι... "ταλαιπωρία".

Αυτό που πάντως θα ενθουσιάσει τόσο τους "βετεράνους" όσο και τους αρχάριους, είναι η ποιότητα της εικόνας που μπορεί να συλλάβει η ανανεωμένη βιντεοκάμερα της Canon. Αυτή είναι εντυπωσιακά καθαρή, με χρώματα φυσικά και λαμπερά, οξύτητα σε αντικείμενα του προσκηνίου που δεν στερεί λεπτομέρεια από αντικείμενα του παρασκηνίου, αλλά και αξιοπρόσεκτα ομαλή κίνηση ακόμη κι αν ο χρήστης της είναι... απρόσεκτος με την ταχύτητα της σκόπευσης. Το νέο στοιχείο που αξίζει αναφοράς εδώ, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η HV-30 μπορεί να συλλάβει εικόνα και σε ρυθμό καρέ 30p πέρα από τον 24p και τον 60i, κάτι που συνεπάγεται - σύμφωνα με την Canon - πολύ καλύτερη ποιότητα στη μετατροπή του παραγόμενου video σε μορφή κατάλληλη για το Web. Αξιοσημείωτο, δε, είναι και το γεγονός ότι η κάμερα μπορεί να αποδώσει πολύ καλά και σε κακές συνθήκες φωτισμού, συνθήκη άκρως περιοριστική για άλλα προϊόντα του είδους.

Αν και ανάλυσης 1440x1080 και όχι 1920x1080, επίσης, η εικόνα της HV-30 κατά γενική ομολογία κατορθώνει να δείχνει περισσότερο "κινηματογραφική" κατά την αναπαραγωγή σε panel υψηλής ευκρίνειας και λιγότερο "ψηφιακή" από την αντίστοιχη άλλων προϊόντων που έχουμε δει κατά καιρούς. Σε αυτό ίσως συμβάλλει και το γεγονός ότι ως κάμερα HDV με κασέτες και όχι σκληρού δίσκου ή μνήμης Flash, η HV-30 επιβάλλει λιγότερη συμπίεση στην κινούμενη εικόνα, κάτι που έχει ως άμεση συνέπεια λιγότερες ατέλειες και τεχνουργήματα. Από την άλλη, φυσικά, η χρήση κασέτας μειώνει σε κάποιο βαθμό την πρακτικότητα στην οποία έχουμε... "καλοσυνηθίσει" με τις λύσεις των δύο άλλων κατηγοριών όσον αφορά στη μεταφορά του υλικού σε υπολογιστή για περαιτέρω επεξεργασία, αλλά για κάποιους αυτή είναι μάλλον αποδεκτή "ανταλλαγή".

Από τα παραπάνω, εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι μόνο θετικότατες εντυπώσεις δημιουργεί η HV-30 κατά τη χρήση και την αξιολόγησή της. Η μόνη ίσως ένστασή μας θα μπορούσε να εστιάζεται στην τιμή πώλησης της συγκεκριμένης κάμερας καθώς, με μόνα ουσιαστικά extra χαρακτηριστικά την εγγραφή σε 30p και την κατά τι ευκρινέστερη οθόνη προεπισκόπησης (πάντοτε σε σχέση με την HV-20), η ανανεωμένη έκδοση θα μπορούσε ή και θα έπρεπε να είναι περισσότερο προσιτή. Ναι, ακόμη κι αν πρόκειται για την κορυφαία HDV μιας κορυφαίας κατασκευάστριας. Βεβαίως εκείνα τα 1000 και κάτι ευρώ της προτεινόμενης λιανικής τιμής, μετά από μία καλή έρευνα αγοράς μπορούν να μειωθούν κατά 200 ευρώ σχεδόν, όμως στη ζώνη 800-1200 ευρώ ο ανταγωνισμός είναι πια πάρα πολύ σκληρός και η τεχνολογία HDV δεν είναι τόσο "in" όσο παλιότερα. Για εκείνους και εκείνες όμως που προτιμούν την περισσότερο "ζεστή" και λιγότερο "χειρουργική" εικόνα της HV-30 σε σχέση με αυτή των ανταγωνιστικών προϊόντων, όλα αυτά είναι... λεπτομέρειες. Και, ενδέχεται, δικαίως.

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ