Apple: Τσιγάρο, μακριά!

Από τους υπολογιστές της, δηλαδή, αλλιώς... νίπτει τας χείρας της. Ε;

Αρχικά είχε περάσει "στα ψιλά", στη συνέχεια ξεκίνησε να εμφανίζεται ως είδηση σε όλο και περισσότερα sites και - μετά από το γνωστό... domino effect του Web - έγινε θέμα σε μεγαλύτερα portals, αν μη τί άλλο επειδή κάθε είδηση σχετική με την Apple διαβάζεται τόσο από τους οπαδούς της, όσο και από τους... εχθρούς της. Η αμερικανική εταιρεία έγινε πριν από μία εβδομάδα γνωστό ότι αρνήθηκε να επισκευάσει υπολογιστές της που βρίσκονταν ακόμη εμπρόθεσμα μέσα στο διάστημα εγγύησης Applecare, επειδή οι χρήστες τους, καπνιστές, "εξέθεσαν τους Η/Υ σε περιβάλλον με καπνό" που είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πίσσας στο εσωτερικό τους. Τα υπολείμματα πίσσας συγκαταλέγονται στον κατάλογο βλαβερών ουσιών με τις οποίες το Υπουργείο Εργασίας έχει απαγορεύσει να έρχονται σε επαφή οι εργαζόμενοι... οπότε η Apple αρνείται την επισκευή των μηχανημάτων αυτών!

Το αν και κατά πόσο το κάπνισμα είναι συνήθεια ωφέλιμη για τους... χρήστες αυτούς καθ' αυτούς είναι εκ των ουκ άνευ, βέβαια, είναι όμως η πρώτη φορά που κατασκευάστρια εταιρεία hardware το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία - περί αυτού πρόκειται ουσιαστικά - προκειμένου να μην επωμιστεί το κόστος επισκευής Η/Υ που καλύπτει με την εγγύησή της. Οι κανονισμοί του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ είναι πάρα πολύ αυστηροί και αυτό είναι πιθανότατα σωστό για μια μεγάλη γκάμα βλαβερών ουσιών, στην περίπτωση όμως των υπολειμμάτων πίσσας από το κάπνισμα είναι πιο πολύ η... νευρωσική φύση των Αμερικανών και η εμμονή τους στο "γράμμα του νόμου" σε ανόητο συχνά βαθμό, παρά ο,τιδήποτε άλλο αυτό που φταίει. Σημειώνεται πως καμία άλλη εταιρεία από τις μεγάλες του χώρου (Dell, HP, Lenovo, Sony κλπ) δεν έχει "καταφύγει" σε ανάλογες δικαιολογίες μέχρι σήμερα - και το παράδειγμα της Apple μπορεί να τούς... βάλει ιδέες.

Σημαντικότερο ενδεικτικό στοιχείο όλων, πιθανώς, είναι το γεγονός ότι η Apple αρνήθηκε να επισκευάσει τους Η/Υ αυτούς ενώ δεν αναφέρεται πουθενά μέσα στους όρους της εγγύησης AppleCare οποιαδήποτε δικλείδα που καθιστά... άκυρη την εγγύηση αυτή αν ο χρήστης του εκάστοτε μηχανήματος είναι καπνιστής. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτή η στάση της Apple "μεταφράζεται" και σε τακτικές εκτός αμερικανικής αγοράς, όπως δεν γνωρίζουμε και αν θα συγκεντρωθούν κάποια στιγμή αρκετοί αδικημένοι χρήστες, ώστε να κατατεθεί αξιόλογη αγωγή κατά της αμερικανικής εταιρείας. Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι ότι στην Ελλάδα, στα παραγωγικά περιβάλλοντα όπου αξιοποιούνται υπολογιστές Mac, το κάπνισμα παραμένει... όχι ακριβώς σπάνιο φαινόμενο, ενώ και στο οικιακό περιβάλλον ισχύει κάτι αντίστοιχο. Ε, αν δούμε τους οπαδούς της Apple να... κόβουν και το τσιγάρο για να μη στερηθούν τον αγαπημένο τους Mac οποιουδήποτε είδους, τί να πούμε. Προσκυνάμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ