Toshiba DPF7XSE

Κορνίζα, αλλά... multimedia

Είδος: Ψηφιακές κορνίζες
Τιμή: €0,00

Εταιρία: Toshiba

Άλλοι και άλλες έχουν ήδη φύγει για διακοπές (και έχουν γυρίσει), άλλοι και άλλες τώρα ετοιμάζονται... όσοι εξ όλων αυτών πάντως είναι κάτοχοι ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, έχουν ένα κοινό σημείο: είναι υποψήφιο κοινό και για μία από τις πολλές πλέον "ψηφιακές κορνίζες" που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, με σχετική επιτυχία. Τα συγκεκριμένα προϊόντα προσφέρουν έναν εύκολο και καλαίσθητο τρόπο να παρουσιάσει και να δει κανείς ψηφιακές φωτογραφίες - είτε τις έχει συλλάβει ο ίδιος είτε τις έχει αντλήσει από οποιαδήποτε άλλη πηγή - και η γκάμα των προτάσεων που υπάρχουν είναι πια πολύ μεγάλη, καλύπτοντας διάφορες "ζώνες τιμής". Η Toshiba δεν είναι εταιρεία που κάτω από κανονικές συνθήκες φημίζεται για "φωτογραφικά" προϊόντα, καθώς όμως οι "κορνίζες" αυτές είναι ουσιαστικά... λιλιπούτειες οθόνες, έχει πρόταση και για αυτήν την κατηγορία, και μάλιστα αξιόλογη: το όνομα αυτής, DPF7XSE.

Ομολογουμένως το κωδικό όνομα δεν είναι ιδιαίτερα... sexy, κάτι που πιθανώς μπορεί να ισχυριστεί κανείς και για την εξωτερική εμφάνιση της συγκεκριμένης "κορνίζας": ενώ άλλες επιδιώκουν να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο "αέρα" στην επιφάνεια προβολής αυτή καθ' αυτή και να μειώσουν το γύρω πλαίσιο, το προϊόν της Toshiba κατορθώνει το... ακριβώς αντίθετο, "πνίγοντας" σχεδόν την ήδη μικρή (διαγωνίου 7 ιντσών) οθόνη με "διπλό" πλαίσιο, ένα στις ίδιες αναλογίες με την οθόνη και άλλο ένα που εκτείνεται πάνω και κάτω από αυτήν. Βεβαίως, υπάρχει λόγος γι' αυτό: το DPF7XSE ενσωματώνει δύο ηχεία, ισχύος 1 Watt το καθένα, τα οποία αξιοποιούνται στην αναπαραγωγή αρχείων... όχι μόνο φωτογραφικών. Περισσότερα γι' αυτό, στη συνέχεια.

Η οθόνη των 7 ιντσών έχει την ίδια ανάλυση που συνήθως προσφέρουν και άλλα ψηφιακά photo frames άλλων εταιρειών, με άλλα λόγια 800x480 pixels (και ως είθισται η συσκευή μεταβάλλει το μέγεθος των αρχείων φωτογραφίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να προβάλλονται όσο το δυνατόν καλύτερα στα pixel αυτά). Η πρόταση της Toshiba ενσωματώνει 256 ΜΒ μνήμης, γεγονός που σημαίνει ότι - σε αντίθεση με ανταγωνιστικά προϊόντα - δεν απαιτεί τη χρήση κάρτας μνήμης για να λειτουργήσει με άνεση, αφού ο αντίστοιχος αποθηκευτικός χώρος είναι αρκετός για πολλές δεκάδες φωτογραφίες (το λιγότερο). Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι δεν υποστηρίζει και τις κάρτες αυτές - και μάλιστα σχεδόν όλων των τύπων, από τα Memory Stick διαφόρων ειδών και τις Compact Flash, έως τις MMC και Secure Digital (όχι όμως τις xD).

Πρακτικά, το DPF7XSE αφήνει σαφέστατα θετικές εντυπώσεις, χωρίς να είναι πάντως το κορυφαίο που έχει συναντήσει το Gamespin. Η οθόνη του είναι ευκρινής, αλλά η εικόνα στις φωτογραφίες φαίνεται ξεκάθαρα "ηλεκτρονική", παρά τη μικρή διαγώνιο, σε αντίθεση με π.χ. τα PhotoFrames της Philips που - έχοντας αυξήσει την "πυκνότητα" των pixel στις δικές τους οθόνες - δίνουν πολύ πιο "φυσική" εντύπωση. Το σύστημα χειρισμού του πάντως δεν δημιουργεί προβλήματα, όντας κατανοητό και έχοντας διαρθρώσει με σωστή δομή τις λειτουργίες και της επιλογές της συσκευής, ενώ η μεταφορά φωτογραφιών από PC γίνεται ταχύτατα, χάρις στη θύρα USB 2.0 που αξιοποιείται γι' αυτό το σκοπό.

Εκεί που υπερέχει των περισσότερων άλλων προτάσεων της αγοράς το DPF7XSE, είναι στην αναπαραγωγή ψηφιακών αρχείων που δεν περιορίζονται μόνο στις φωτογραφίες. Στην οθόνη μπορεί να παρακολουθήσει κανείς και video (σε μορφή αρχείου DivX ή MPEG4) με ήχο στερεοφωνικό που, έστω και αδύναμος λόγω μικρών ηχείων, είναι επαρκής. Για τον ίδιο σκοπό - ακρόαση από τα... 50 εκατοστά maximum, αφού το πιθανότερο σημείο να τοποθετηθεί μία τέτοια ψηφιακή κορνίζα είναι π.χ. ένα γραφείο ή ένα κομοδίνο - αρκούν τα ηχεία και για την αναπαραγωγή μουσικών αρχείων MP3 και WMA. Βεβαίως, πολύς κόσμος θα αμφισβητήσει το όποιο νόημα παρακολούθησης κινούμενης εικόνας σε διαγώνιο 7 ιντσών - και ίσως θα έχει δίκιο. Αυτό που δεν μπορεί εύκολα να αμφισβητήσει είναι το γεγονός ότι, για τα 130 ευρώ που ζητά, το DPF7XSE προσφέρει ποιοτική κατασκευή, πολλές δυνατότητες και απροβλημάτιστη λειτουργία. Για άλλου επιπέδου απαιτήσεις... είναι άλλου επιπέδου και τα χρήματα!

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ