Sony Xperia Z5 Compact

Είναι μεγάλο, και top φωτογραφικό, το... μικρό!

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €619,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Πλησιάζοντας στο τέλος του 2015 και με... πληθώρα αποδείξεων πια στα χέρια του, οποιοσδήποτε εκπρόσωπος του "στρατοπέδου" των μεγάλων smartphones - αυτών που κάποτε κοροϊδεύαμε αποκαλώντας phablets - μπορεί να υποστηρίξει ότι η πλευρά του "νίκησε": σχεδόν όλα τα πολυσυζητημένα κινητά ενσωματώνουν οθόνη διαγωνίου άνω των 5 ιντσών, η τάση για την εμφάνιση νέων τέτοιων μοντέλων δεν φαίνεται να επιβραδύνεται (μάλλον το αντίθετο), οπότε οι θιασώτες τους δικαιολογημένα αισθάνονται "δικαιωμένοι". Πολλοί, ωστόσο, ξεχνούν πως υπάρχει σημαντικό ποσοστό του καταναλωτικού κοινού που ποτέ, μα ποτέ δεν θα προτιμήσει ένα smartphone που δεν μπορεί να κρατήσει και να χειριστεί άνετα με το ένα χέρι. Που θα προτιμά πάντοτε τα "μικρά" κινητά. Η Sony πάντως σίγουρα δεν το ξεχνά, γι' αυτό και ορθώς παρουσίασε μαζί με τα δύο "μεγάλα" ολοκαίνουργια Xperia Z5 (το "απλό" και το Premium) και το μικρότερων διαστάσεων Compact. Και, με τα παρόντα δεδομένα τουλάχιστον, αυτό ήταν το εξυπνότερο πράγμα που έκανε φέτος!

Παράδοση φυσικά στα πολύ καλά... "νορμάλ" μεγέθους smartphones η Sony έχει εδώ και πάρα πολύ καιρό: το Xperia Z1 Compact μάς είχε αφήσει άριστες εντυπώσεις την άνοιξη του 2014, το Xperia Z3 Compact απέσπασε επίσης πολύ καλές κριτικές φέτος την άνοιξη... μπορεί λοιπόν να συνεχίσει το Z5 Compact το επιτυχημένο "σερί" των προκατόχων του; Κρίνοντας από τις ημέρες που συμβιώσαμε μαζί του... άνετα!


Η πρώτη επαφή μαζί του, είναι η αλήθεια, δεν προϊδεάζει τόσο θετικά όσο το Compact αναμφίβολα αξίζει : η Sony θα έκανε εκ των πραγμάτων κάποιους συμβιβασμούς προκειμένου αυτό να κυκλοφορήσει σε χαμηλότερη τιμή από τα δύο "μεγάλα" Xperia Z5 - και αυτοί έγιναν στον γενικό σχεδιασμό του κινητού, στα υλικά κατασκευής και στην οθόνη. Αν και καλαίσθητο (το design που έχει καθιερώσει η Sony για τα Xperia αποδεικνύεται... ανθεκτικό στο χρόνο), το Compact είναι ελαφρώς... "παχουλό", βαρύτερο απ' ότι περιμέναμε και με μεγαλύτερο πλαίσιο γύρω από την οθόνη απ' όσο θεωρείται... chic εν έτει 2015. Το πλαστικό στις πλευρές του, δε, η αλήθεια είναι πως παραπέμπει σε μέσης κατηγορίας συσκευές κι όχι ανώτερης. Πάντως τόσο το πάχος όσο και το "ματ" υφής πλαστικό σταθεροποιούν το "κράτημα" του Compact, στοιχείο που μάς έχει προβληματίσει σε άλλα, λεπτότερα κι ακριβότερα, κινητά.

H συμπαγής κατασκευή του, πάντως, συνεχίζει να προσφέρει το γνωστό πια πλεονέκτημα των καλύτερων smartphones της Sony, την αυξημένη αντοχή στο νερό και τη σκόνη, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να καλυφθούν οι θύρες USB και ακουστικών με τα αντιασθητικά πλαστικά προστατευτικά παλαιότερων Xperia. Η οθόνη, δε, είναι χαμηλότερης ανάλυσης από αυτήν που προσφέρουν τα "μεγάλα" κινητά (1280x720 pixels και όχι 1920x1080) αλλά στις 4.6 ίντσες, για να είμαστε ειλικρινείς, ούτε "θολή" μάς φάνηκε, ούτε ανεπαρκής σε ο,τιδήποτε θελήσαμε να κάνουμε με το Compact. Τα χρώματα που προβάλλει είναι πειστικά χωρίς να είναι... αντιρεαλιστικά ζωηρά, η αντίθεση δε που χαρακτηρίζει την οθόνη είναι πολύ καλή (και προσαρμόζεται στο περιβάλλον ώστε π.χ. σε εξωτερικούς χώρους να αυξάνεται αισθητά). Ναι, θα προτιμούσαμε υψηλότερη ανάλυση στο νέο "μικρό" Z5 μα, όπως θα επιβεβαιώσουν και οι κάτοχοι των iPhone 6/6S (η οθόνη τους έχει την ίδια περίπου πυκνότητα), ο αριθμός των παρεχόμενων pixel πραγματικά είναι αρκετός για σχεδόν κάθε σενάριο χρήσης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ