Sony Xperia Z5

Το κορυφαίο φωτογραφικό - μα είναι αυτό για όλους αρκετό;

Πολύ γρήγορα smartphones, ωστόσο, βασισμένα σε Android υπάρχουν ήδη στην ίδια ζώνη τιμών ουκ ολίγα - τόσο από την Samsung και την LG, όσο και από άλλους κατασκευαστές. Η Sony γνωρίζει πως με κάποιο τρόπο οφείλει να διαφοροποιηθεί, επέλεξε λοιπόν τον τομέα όπου είναι ούτως ή άλλως ισχυρή και τον... ώθησε στο όριό του (για τα δεδομένα του 2015 τουλάχιστον): τον φωτογραφικό. Η κύρια κάμερα συλλαμβάνει υψηλότατης ποιότητας φωτογραφίες όχι τόσο λόγω ανάλυσης (αν και βέβαια τα 23 Megapixels είναι πιο πολλά απ' όσα συναντά συνήθως κανείς), αλλά κυρίως λόγω μεγαλύτερου αισθητήρα, ταχύτερης εστίασης, καλύτερης αξιοποίησης του flash και σίγουρα εξυπνότερου software. Το Z5 μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές φωτογραφίες ακόμη και με αληθινά κακό φωτισμό, κάτι που δεν μπορούμε πάντοτε να πούμε π.χ. για τα Galaxy S6 και LG G4. Η πρόταση της Sony, άλλωστε, συλλαμβάνει και video σε ανάλυση 4Κ αρκετά καλό ώστε, σε ευνοϊκές συνθήκες φωτισμού τουλάχιστον, να πιστεύει δύσκολα κανείς πως... προήλθε από smartphone!

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, πάντως, του Z5 δεν κινούνται στο ίδιο επίπεδο: είναι ένα μίγμα αναμενόμενων, τυπικών και απογοητευτικών. Η οθόνη του, για παράδειγμα, ανάλυσης 1920x1080 pixels στις 5.2 ίντσες είναι ευκρινής, όμως δεν προσφέρει αρκετά υψηλή αντίθεση (για αυτού του επιπέδου κινητό) και στον φωτισμό εξωτερικού περιβάλλοντος αυτό γίνεται ολοφάνερο. Η αντοχή στο νερό από τα προηγούμενα Z παραμένει, μα η Sony δεν συνιστά πια την βύθιση του κινητού. Οι Ιάπωνες επικαλούνται αυτονομία σχεδόν 2 ημερών, όμως χρειάστηκε - έστω και με τον extra φόρτο των δοκιμών - φόρτιση πριν ολοκληρωθεί η πρώτη ημέρα. Ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, δε, που βρίσκεται κάτω από το νέο πλήκτρο ενεργοποίησης του Z5, είναι καλύτερος από άλλους που έχουμε συναντήσει, αλλά και πάλι όχι 100% αξιόπιστος.


Από τα... "ναι μεν, αλλά" δεν θα πρέπει να εισπράξει κανείς πως το Xperia Z5 είναι ένα smartphone μέτριο - γιατί μόνο τέτοιο δεν είναι. Είναι εξαιρετικό σχεδόν σε όλα, ενώ σε συγκεκριμένους τομείς, όπως αυτόν της φωτογραφίας και της απόδοσης μουσικής, είναι πρακτικά ασυναγώνιστο. Ακόμη και το συμπαγές σε διαστάσεις, στυλάτο ασύρματο ηχείο που προσφέρει ως δώρο η αλυσίδα καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ με το Z5 στην μαύρη, ειδική James Bond Edition, απέδωσε καθαρή μουσική και εφέ από video clips ακριβώς επειδή το νέο Xperia φέρει κύκλωμα βελτίωσης του ήχου. Yποστηρίζει, άλλωστε, πλήρως και την αναπαραγωγή υλικού υψηλής πιστότητας (hi-res audio): με ποιοτικά ακουστικά η απόδοση αρχείων FLAC που δοκιμάσαμε ήταν εντυπωσιακή. Το Z5 δεν παύει, ωστόσο, να ζητά €769 για την απόκτησή του - ποσό που το φέρνει αντιμέτωπο με Androidή που έχουν περισσότερο ενδιαφέροντα σχεδιασμό ή/και υψηλότερη αυτονομία ή/και ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Χωρίς να αναφέρουμε καν τα iPhone.

Το Xperia Z5 θα το συστήναμε ανεπιφύλακτα σε δύο συγκεκριμένα κοινά, λοιπόν: (α) τους χρήστες που συλλαμβάνουν πολλές φωτογραφίες και video και (β) τους χρήστες που αξιοποιούν το κινητό τους για ακρόαση μουσικής και έχουν απαιτήσεις αυξημένες. Και τα δύο αυτά είδη χρηστών, φυσικά, τείνουν να χρειάζονται ένα ισχυρό, ευέλικτο smartphone και για... όλα τα υπόλοιπα, οπότε το νέο Z5 θα τούς καλύψει απόλυτα. Εμείς, πάντως, για αυτές τις χρήσεις συγκεκριμένα θα προτιμούσαμε το απίθανο Xperia Ζ5 Compact, το οποίο σε αυτές είναι εξίσου top (αν δεν χρειάζεται κανείς τη μεγάλη οθόνη καθημερινά π.χ. για Web browsing) και κοστίζει λιγότερο. Το θέμα γίνεται... κόστους και μεγέθους, κοινώς - οπότε και η επιλογή απολύτως προσωπική. Ως τέτοια, την αφήνουμε στον καθένα ξεχωριστά!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ