Sony Xperia XZ Premium

Τεχνολογία αιχμής, προοπτικές αναντίστοιχες

Αν η οθόνη του Xperia XZ Premium είναι ο ένας λόγος-ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον οποίο οι καταναλωτές που επιθυμούν να βρίσκονται "στην αιχμή" της τεχνολογίας θα το επέλεγαν, ο άλλος είναι η κύρια κάμερά του. Ναι, το ξέρουμε πως η... πολυδιαφημισμένη της λειτουργία είναι αυτή της σύλληψης video στα 960 (!) καρέ - και η αλήθεια είναι πως μπορεί να προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα ενίοτε - όμως ο τρόπος με τον οποίο έχει υλοποιηθεί δεν είναι ο ιδεώδης. Αντιθέτως κατά πολύ σημαντικότερο θεωρούμε το γεγονός ότι (α) το νέο Xperia συλλαμβάνει video εικόνας 4Κ ομαλότατα και μ' εντυπωσιακή λεπτομέρεια, καθώς και ότι (β) το υποσύστημα σκόπευσης κι εστίασης είναι τόσο αποτελεσματικό, ώστε να συλλαμβάνονται καθαρές, πανέμορφες φωτογραφίες ακαριαία και στην ρύθμιση "Auto". Εννοείται πως για τους έμπειρους υπάρχει πλήρης σειρά ρυθμίσιμων και λεπτομερών επιλογών για να συλλάβουν την καλύτερη δυνατή φωτογραφία σε όλες τις συνθήκες. 

Για τα υπόλοιπα στοιχεία του Xperia XZ Premium δεν έχουμε παράπονο γιατί... δεν θα μπορούσαμε: η αυτονομία του, για παράδειγμα, με την οθόνη να λειτουργεί μονίμως σε ανάλυση 4Κ φοβόμασταν πως θα ήταν μικρή - είναι όμως συγκρίσιμη με του ανταγωνισμού και καλύπτει μία εργασιακή μέρα (με κανονικότατη μάλιστα χρήση). Από πλευράς επιδόσεων δεν χρειάστηκαν καν τα τυπικά μετροπρογράμματα για ν' αποδώσουν την ισχύ του: το νέο Xperia στηρίζεται στον ισχυρότερο επεξεργαστή για κινητά αυτή τη στιγμή (Snapdragon 835) και 4 GB μνήμης λειτουργίας, οπότε όλα γίνονται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση. Τα 64 GB αποθηκευτικού χώρου "ακούγονται" πολλά, αλλά διαθέσιμα στον χρήστη είναι περίπου 50 και με την σύλληψη φωτογραφιών ή/και video θα αρχίσουν να μειώνονται γρήγορα - όμως με κάρτες μνήμης microSD η επέκταση σε πολλά περισσότερα GB είναι εύκολη.


Τρία ακόμη πράγματα που αξίζει να αναφερθούν για το νέο Xperia. Ένα: οι ταχύτητες σύνδεσής του στο Internet ήταν μεγαλύτερες από αυτές ανταγωνιστικών συσκευών στο δίκτυο της COSMOTE στην Αθήνα, όπου κάνουμε πάντοτε τις δοκιμές μας - όχι στο επίπεδο... Gigabit LTE που υποστηρίζεται από την συσκευή, προφανώς, αλλά στα άκρως ικανοποιητικά σχεδόν 200 Mbps λήψης και 50 Mbps αποστολής κατά μέσο όρο (πετύχαμε και περισσότερα σε λίγες περιοχές). Δύο: η απόδοση ήχου του XZ Premium με ενσύρματα ακουστικά είναι πάρα, πάρα πολύ καλή (ειδικά με αρχεία hi-res μουσικής), ενώ από τα ενσωματωμένα του ηχεία μετριότατη. Τρία: η έκδοση Bluetooth που ενσωματώνει είναι η ολοκαίνουργια 5.0, αλλά δυστυχώς δεν... υπήρχε καμία άλλη συσκευή με την οποία μπορούσαμε να κάνουμε κάποια δοκιμή. Μελλοντικά ωστόσο θα φανεί πολύτιμη για ποιοτικά ακουστικά και άλλες χρήσεις.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί δεν είναι δύσκολο να καταλήξει κανείς σε... προφανές συμπέρασμα: το Xperia XZ Premium είναι ένα κινητό εντυπωσιακό σε χαρακτηριστικά, ειδικά σ' εκείνα που έχουν σημασία για το κοινό του - όπως οι επιδόσεις, η κύρια κάμερα και βέβαια η οθόνη. Όμως συνεχίζει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αναιμικής προώθησης από πλευράς Sony (και είναι κρίμα), η διαθεσιμότητά του στην ελληνική αγορά λιανικής είναι εξαιρετικά περιορισμένη (ακόμη και από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων), ενώ και η προτεινόμενη τιμή πώλησής του δεν είναι ακριβώς... γήινη στα €799 (μπορεί πάντως να βρεθεί και στα €670 στο Web site της COSMOTE). Οι Ιάπωνες κατασκεύασαν μετά από καιρό ένα κινητό που δεν είναι μεν τέλειο, αλλά είναι απολύτως ικανό να σταθεί συνολικά με άνεση δίπλα στον δημοφιλέστερο ανταγωνισμό του - και δεν δείχνουν να το "πιστεύουν" αρκετά ώστε να τού χαρίσουν την ευκαιρία του. Ο απαιτητικός χρήστης όμως - που εστιάζει το ενδιαφέρον του στα προαναφερθέντα κυρίαρχα στοιχεία του νέου Xperia - αξίζει, θεωρούμε, να το αναζητήσει.

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ