Sony Ericsson C905

Αυστηρώς... φωτογραφικό

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €499,00

Εταιρία: Sony Ericsson
Διανομή: Sony Ericsson Greece

Η στήλη θυμάται ακόμη τις... θρυλικές συζητήσεις ανάμεσα σε δημοσιογράφους τεχνολογίας πριν από π.χ. 6 ή 7 χρόνια, όταν όλοι κουνούσαν τα κεφάλια τους συγκαταβατικά στους ισχυρισμούς ότι "τα κινητά τηλέφωνα σε λίγο καιρό θα έχουν ως standard την ψηφιακή κάμερα". Ε, πλησιάζουμε στο 2009 πλέον και τα πράγματα είναι περίπου έτσι - αλλά και ενίοτε... αντίστροφα: έχουμε φτάσει στο σημείο που οι ψηφιακές φωτογραφικές έχουν και... ενσωματωμένο κινητό τηλέφωνο, αν χρειάζεται να γίνεται και καμία κλήση πότε-πότε...! Ο λόγος βέβαια χιουμοριστικά για το C905, το νέο "φωτογραφικό κινητό" της Sony Ericsson που, αν το δει κανείς για πρώτη φορά από την πίσω του όψη, ελάχιστα διαφέρει από τις ψηφιακές κάμερες Cybershot της Sony. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ψηφιακές φωτογραφικές στα 8 Megapixels ψωνίζαμε μόλις πέρυσι!

Αυτό το τελευταίο είναι, προφανώς, το "μεγάλο ατού" της συγκεκριμένης συσκευής απέναντι στον ανταγωνισμό: το C905 είναι το πρώτο κινητό με τόσο υψηλής ανάλυσης αισθητήρα, ο οποίος μπορεί να συλλάβει φωτογραφίες κατάλληλες για "σωστή" εκτύπωση σε μέγεθος σελίδας Α4. Φυσικά, δικαίως πολλοί θα παρατηρήσουν ότι "τα megapixel δεν έχουν απαραίτητα ως αποτέλεσμα καλές φωτογραφίες" και θα έχουν δίκιο - γι' αυτό και η Sony Ericsson εφοδίασε το C905 και με ισχυρό φλας xenon, χειροκίνητη εστίαση, ποιοτικό φακό, αλλά και τεχνολογίες που σε "καθαρόαιμες" φωτογραφικές συναντούσαμε μέχρι πρότινος, όπως την ανίχνευση προσώπων και την αυτόματη ρύθμιση της έκθεσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που και τα menu ρυθμίσεων και χειρισμού θυμίζουν πάρα πολύ Cybershot: αυτό είναι ένα κινητό που απευθύνεται σε χρήστες με πραγματικές απαιτήσεις από την ενσωματωμένη κάμερα ενός κινητού, όχι σε εκείνους που την χρησιμοποιούν "μια στο τόσο". Και τα αποτελέσματα όντως δικαιώνουν τις προσδοκίες του συγκεκριμένου κοινού, όντας ίσως οι καλύτερες που έχουμε δει ποτέ από κινητό τηλέφωνο.

Παραδόξως, τα ποιοτικά οπτικά και ο υψηλής ανάλυσης αισθητήρας αποδίδουν κατά πολύ κατώτερα του αναμενομένου στην εγγραφή video, η οποία και σε ανάλυση μόλις 320x240 προσφέρεται, και από δυσάρεστα πολύ κόκκο συνοδεύεται. Η στήλη δεν θεωρεί την αδυναμία αυτή σημαντική, πάντως, σίγουρα όχι τόσο όσο την απουσία εμπρόσθιας κάμερας για βιντεοκλήσεις: για ένα κινητό που μπορεί να λειτουργήσει και στα τέσσερα δίκτυα του κόσμου, και σε υψηλές Δικτυακές ταχύτητες, δεν θα περίμενε κανείς αυτή την αβλεψία, είτε είναι μέσα στις προθέσεις του χρήστη το... καθημερινό video conferencing, είτε όχι. Καλύτερη θα μπορούσε να είναι σίγουρα και η αυτονομία του, αφού ναι μεν η μπαταρία είναι αξιόλογης χωρητιτκότητας, αλλά ο δέκτης και η έγχρωμη οθόνη του C905 καταναλώνουν φανερά πολλή ενέργεια.

Εκεί, πάντως, τελειώνουν και τα όποια παράπονα μπορεί να έχει κανείς από το C905. Σε όλα τα υπόλοιπα... top marks: το menu χειρισμού είναι εύχρηστο, οι επιλογές διασύνδεσης που προσφέρονται καλύπτουν τα πάντα (Bluetooth, Wi-Fi, 3G και USB για Η/Υ), ο δέκτης GPS, ο δέκτης ραδιοφώνου και η σύνδεση με τηλεόραση είναι όλα εδώ. Η ενσωματωμένη μνήμη των 160 ΜΒ δεν είναι πολλή, η SE ωστόσο έχει συμπεριλάβει κάρτα μνήμης τύπου Memory Stick M2 των 2 GB στη συσκευασία του κινητού. Όσον αφορά, δε, στο design; Δεν θα έλεγε κανείς πως το C905 είναι ακριβώς εντυπωσιακό, είναι όμως αρκούντως καλαίσθητο, ενώ η ποιότητα κατασκευής του είναι φανερή. Τα hi-end κινητά πρέπει να δίνουν και αντίστοιχη αίσθηση, άλλωστε, και η Sony Ericsson το γνωρίζει.

Με τα παραπάνω ως δεδομένα, τα περίπου 500 ευρώ που ζητά για την απόκτησή του ένα C905 δεν κρίνονται ως υπερβολικά πολλά χρήματα: πρόκειται για ένα κινητό πλούσια εξοπλισμένο, εύχρηστο, καλοσχεδιασμένο, που επικεντρώνεται στο ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα (τη λήψη φωτογραφιών) με τρόπο σχεδόν υποδειγματικό. Απλώς, τίθενται... ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της κατεύθυνσής του αυτής: χρειάζεται πραγματικά κανείς κάμερα ανάλυσης 8 megapixel στο κινητό του, όταν με τα ίδια ή λιγότερα χρήματα μπορεί να στρέψει την προσοχή του σε πληρέστερα μοντέλα με κάμερα μικρότερης ανάλυσης; Για όσους και όσες η απάντηση είναι άμεση και η επιλογή σαφής, δεν τίθεται ζήτημα. Οι υπόλοιποι και υπόλοιπες, πιθανώς να χρειαστούν μία "από πρώτο χέρι" εμπειρία με την χρήση του C905 και την ποιότητα των φωτογραφιών του. Από κει και πέρα... κάθε εντύπωση κι απόφαση!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ