Sony DPF-V900

Ωραία, μα... πανάκριβη

Είδος: Ψηφιακές κορνίζες
Τιμή: €249,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Οι λεγόμενες "ψηφιακές κορνίζες", ουσιαστικά λιλιπούτειες οθόνες LCD ειδικά σχεδιασμένες για την προβολή φωτογραφιών, έχουν σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου ως προϊοντική κατηγορία την τελευταία διετία: οι διαθέσιμες διαγώνιοι είναι πλέον πολλές, το κόστος απόκτησης έχει μειωθεί αισθητά, η ποιότητα της απεικόνισης έχει "ανέβει επίπεδο", οι δυνατότητες έχουν εμπλουτιστεί πολύ πέρα από τα "βασικά". Μέσα από όλα αυτά, βεβαίως, έχει οξυνθεί και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις κατασκευάστριες εταιρείες, επιτρέποντας σε... "ταϊβανέζικες της σειράς" να πωλούν πολύ φτηνά μοντέλα και αφήνοντας στα "μεγάλα ονόματα" το περιθώριο να συναγωνιστούν στο design, την ποιότητα κατασκευής και τα extras. Πού τοποθετείται σε αυτό το τοπίο της συγκεκριμένης κατηγορίας προϊόντων, λοιπόν, η καινούργια πρόταση της Sony, η DPF-V900;

Αν μη τί άλλο, ένα πράγμα βάσει του οποίου η "ψηφιακή κορνίζα" της Sony αποσπά αμέσως θετικές εντυπώσεις, είναι το design. Απέριττο και classy, με "καθαρές" γραμμές, προσεγμένη επιλογή υλικών και ποιοτική κατασκευή, το προϊόν αυτό δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας όσον αφορά το κοινό στο οποίο απευθύνεται (αυτό με απαιτήσεις) ή τους χώρους όπου είναι πιθανότερο να τοποθετηθεί (μοντέρνας διακόσμησης). Βάσει σχεδιασμού, δε, η DPF-V900 καταφέρνει να "κρύψει" έξυπνα όλες τις συνδέσεις και τις υποδοχές της, ώστε να παίζει και το ρόλο του αυτόνομα καλαίσθητου αντικειμένου, πέρα από αυτόν του... διακοσμητικού gadget.

Μιλώντας για συνδέσεις και υποδοχές, η συγκεκριμένη "ψηφιακή κορνίζα" προσφέρει εντυπωσιακά πολλές επιλογές. Δέχεται κάρτες μνήμης όλων σχεδόν των ειδών που η στήλη μπορεί να ανακαλέσει: από τα Memory Sticks προφανώς όλων των τύπων (με τους κατάλληλους προσαρμογείς) και τιs SD/MMC, μέχρι τις CompactFlash και τις xD, ακόμη και... MicroDrive (!). Διαθέτει θύρα USB για σύνδεση με PC - ώστε να μεταφέρει ο χρήστης εύκολα φωτογραφίες από εκεί στην ενσωματωμένη μνήμη της DPF-V900 - αλλά και θύρα HDMI, ώστε να συνδεθεί απευθείας με μεγάλη τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας και να προβάλλει τις φωτογραφίες αυτές, εκεί. Παραδόξως - για την κατηγορία του και την τιμή πώλησής του - το προϊόν δεν προσφέρει ασύρματη διασύνδεση: ο κάτοχός του θα πρέπει να αγοράσει το ειδικό περιφερειακό της Sony, που συνδέεται στη θύρα USB και παρέχει στην "κορνίζα" συμβατότητα Bluetooth (στο extra αντίτιμο των 50 ευρώ όμως).

Στην πράξη, η DPF-V900 αλλού ικανοποιεί απόλυτα και αλλού απογοητεύει. Συγκεκριμένα: η οθόνη 9 ιντσών που προσφέρει, καθώς και το γύρω πλαίσιό της, είναι του... "γυαλιστερού" είδους, γεγονός που αυτόματα σημαίνει ότι (α) οι αντανακλάσεις που δημιουργούνται κάποιους θα ενοχλήσουν, άλλους όχι, καθώς και ότι (β) το... "μην αγγίζετε" δεν είναι αστείο, καθώς οι δαχτυλιές φαίνονται αμέσως και ιδιαιτέρως άσχημα. Η ενσωματωμένη λειτουργία της "βελτίωσης" ή "διόρθωσης" φωτογραφιών άλλοτε έχει προβλέψιμα και όντως καλύτερα αποτελέσματα, άλλοτε όχι. Οι φωτογραφίες αυτές καθ' αυτές βεβαίως καθορίζουν κατά πολύ την ποιότητα της απεικόνισης της DPF-V900, όμως έχουμε την αίσθηση ότι τα χρώματα είναι μάλλον αδύναμα και η εικόνα γενικώς στερείται αντίθεσης (κάτι που γίνεται αμέσως κατανοητό αν η συσκευή συνδεθεί σε καλής ποιότητας panel HD). Το τηλεχειριστήριο της DPF-V900, επίσης, δίνει την αίσθηση του "φτηνιάρικου" κατά τη χρήση.

Από την άλλη, το όλο σύστημα χειρισμού και επιλογής των ρυθμίσεων είναι σαφώς μελετημένο και εύχρηστο, ο μηχανισμός που ανιχνεύει αν η "κορνίζα" έχει τοποθετηθεί οριζόντια ή κάθετα (και προσαρμόζει την προβολή των φωτογραφιών ανάλογα) λειτουργεί άψογα, τα 512 ΜΒ ενσωματωμένης μνήμης παρέχουν άφθονο χώρο για πολλές, πάρα πολλές φωτογραφίες. Τίποτε από τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα 250 ευρώ που "ζητά" η DPF-V900 είναι πολλά χρήματα ακόμη και για την top κατηγορία - ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν "ψηφιακές κορνίζες" με κλάσεις ανώτερη ποιότητα απεικόνισης (όπως της Philips) και άλλες με ενσωματωμένη διασύνδεση Wi-Fi και μεγαλύτερη διαγώνιο (όπως της Kodak) με σαφώς λιγότερα χρήματα. Μόνο για... πιστούς θιασώτες της Sony η DPF-V900, με άλλα λόγια, που συνηθίζουν να "τιμούν" το brand name της σε όλες τις συσκευές. Ειδάλλως...

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ