Samsung Galaxy Note 9

Ακόμη και προβλέψιμο, ακόμη ασυναγώνιστο

Είδος: Κινητά τηλέφωνα
Τιμή: €1049,00

Εταιρία: Samsung
Διανομή: COSMOTE

Ακόμη ένας Σεπτέμβρης, ακόμη ένα Galaxy Note από την Samsung - και, αν αυτό ακούγεται με τον ίδιο τρόπο που μιλάμε πια κάθε Σεπτέμβρη για τα iPhone, μόνο τυχαίο δεν είναι: οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές έχουν καθιερώσει τα τελευταία χρόνια προβλέψιμο ρυθμό παρουσίασης των καλύτερων προϊόντων τους και (εξαιρώντας την παραφωνία της Samsung με το Note 7 το 2016) αυτός ο ρυθμός δείχνει να τούς εξυπηρετεί τόσο σε επίπεδο εντυπώσεων, όσο και εμπορικό. Η Samsung τις ίδιες ημέρες που η Apple αποκαλύπτει τα νέα iPhone προωθεί ανταγωνιστικά όχι μόνο το καλύτερό της κινητό για την ίδια τρέχουσα χρονιά, αλλά και (από ορισμένες απόψεις) τον κορυφαίο εκπρόσωπο του κόσμου του Android ως "αντίλογο" στον κόσμο των iPhone.

Το πρόβλημα και των δύο: γίνεται όλο και δυσκολότερο κάθε χρόνο να εντυπωσιάσουν με το νεότερό τους μοντέλο. Το περσινό Galaxy Note 8 ήταν ήδη πολύ καλό και το φετινό Galaxy S9 - ο "μικρός αδελφός" του νέου Note - κρίθηκε απ' όλους ως απλά εξελικτικό. Μπορεί το Note 9, με αυτά τα δεδομένα, να διεκδικήσει ξεχωριστή θέση στην αγορά;


Αν έκρινε οποιοσδήποτε από τις εντυπώσεις των πρώτων ωρών χρήσης... όχι: η Samsung έχει φτάσει κοντά στο όριο του τί μπορεί να εσωκλείσει κανείς σε ποιάς μορφής smartphone πια, αναπόφευκτα λοιπόν το Note 9 δεν απομακρύνεται σε ευδιάκριτο βαθμό από τον προκάτοχό του. Και ο σχεδιασμός του είναι πανομοιότυπος, και τα υλικά κατασκευής πρακτικά τα ίδια και η αίσθηση της χρήσης στο χέρι σχεδόν ακριβώς η ίδια. Αξίζουν βεβαίως τα εύσημα στην Samsung επειδή έχει καταφέρει στο ίδιο μέγεθος συσκευής να ενσωματώσει κατά τι μεγαλύτερη οθόνη και σημαντικά μεγαλύτερη μπαταρία (βελτιώσεις ευπρόσδεκτες), ενώ έχει μετακινήσει και τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων σε πολύ καλύτερο σημείο στο πίσω μέρος του κινητού (αν και προτιμούμε στο κέντρο του).

Στο εσωτερικό υπάρχουν, βεβαίως, αλλαγές άξιες αναφοράς: ο κεντρικός επεξεργαστής είναι ο νεότερος, ισχυρότερος Exynos της Samsung υποβοηθούμενος από 6 GB μνήμης λειτουργίας, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος έχει διπλασιαστεί (άφθονα 128GB αντί για 64). To... γνωστό πρόβλημα: το προηγούμενο Note ή τα φετινά Galaxy S ήταν ήδη τόσο ισχυρά, ώστε να μην διακρίνει κανείς ουσιαστική διαφορά στην χρήση της συντριπτικής πλειοψηφίας των διαθέσιμων apps για Android. Τα πλέον απαιτητικά games σε υψηλή ανάλυση και πολλά apps όλα ταυτόχρονα ενεργά στην μνήμη του Note 9 είναι τα μόνα σενάρια χρήσης που μπορούν να το... "καταπιέσουν ψυχολογικά", όμως μόνο κάθε επίδοξος αγοραστής του προσωπικά γνωρίζει αν τελικά θα το χρησιμοποιεί έτσι σε καθημερινή βάση.


Υπάρχουν άλλοι τομείς του Note 9, ωστόσο, όχι απαραίτητα σχετικοί με την μεγάλη επεξεργαστική του δύναμη, στους οποίους υπάρχει σημαντική διαφορά σε σχέση με το Note 8. Η κύρια κάμερα, για παράδειγμα, έχει διαμορφωθεί πλέον όπως η αντίστοιχη του Galaxy S9 (δύο διαφορετικά διαφράγματα εναλλάξιμα) και, ενώ δεν θεωρούμε πως το αναβαθμισμένο αυτό σύστημα προσφέρει απαραίτητα καλύτερα φωτογραφικά αποτελέσματα, δεν χωρά και αμφιβολία στο γεγονός ότι αυτά παραμένουν ανάμεσα στα κορυφαία εφικτά από smartphone αυτή τη στιγμή. Το ίδιο ισχύει και για την σύλληψη video ανάλυσης 4Κ, η οποία θα θέλαμε ωστόσο φέτος να υποστηρίζει και χρώμα HDR.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ