Samsung Galaxy Note 9

Ακόμη και προβλέψιμο, ακόμη ασυναγώνιστο

Η σύνδεση του Note 9 με το Internet, πάντως, μετά από τα - για κάποιο λόγο που δεν εντοπίσαμε ποτέ - "απλώς ΟΚ" αποτελέσματα που είχαμε εισπράξει πέρυσι από το Note 8, επανέρχεται σε κορυφαία επίπεδα φέτος: στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της COSMOTE - το οποίο όντας τεχνολογίας 4G+ προσφέρει στα σύγχρονα κινητά την ταχύτερη δυνατή Δικτυακή πρόσβαση σήμερα και δεν μάς έχει απογοητεύσει ποτέ ως προς την κάλυψη, ξεπερνώντας το 92% της πληθυσμιακής στην χώρα μας - καταγράψαμε έως και 160 Mbps σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας και ανάμεσα στα 70 και 90 Mbps στις περισσότερες άλλες περιπτώσεις. Το νέο smartphone της Samsung έδειξε να αξιοποιεί και τα Wi-Fi hotspots των 5 GHz με περισσότερη... προθυμία φέτος, κάτι που δεν περιμέναμε αλλά διασταυρώσαμε μετά από πολλαπλές δοκιμές τόσο σε οικιακό όσο και σε εργασιακό περιβάλλον.

Δύο στοιχεία του Note 9 που αξίζουν ξεχωριστής αναφοράς είναι η οθόνη και η γραφίδα του. Η πρώτη είναι όπως πάντοτε κορυφαίας ανάλυσης και φωτεινότητας (έχει προρυθμιστεί από το εργοστάσιο για χρώματα ακριβέστερα από ποτέ και προσφέρει αρκετές επιλογές για περαιτέρω ρύθμιση), συνεχίζει να μην αλλοιώνεται από την ύπαρξη της πολυσυζητημένης το 2018 "εγκοπής" (αλλά και το σύστημα αναγνώρισης προσώπου να μην είναι ικανοποιητικά ακριβές) και αποδίδει υλικό τεχνολογίας HDR από YouTube ή Netflix υπέροχα.


H γραφίδα εμφανίζεται φέτος σημαντικά βελτιωμένη, όντας ασύρματης διασύνδεσης Bluetooth (επιτρέποντας έτσι π.χ. την χρήση της ως τηλεχειριστήριο για το κινητό) και καλύτερης διαχείρισης ενέργειας από ποτέ. Ναι, μάλλον δεν θα πείσει όσους δεν έβρισκαν καθημερινό σενάριο χρήσης για μία γραφίδα σε smartphone να αγοράσουν το Note 9 γι' αυτήν - αλλά όσοι έχουν βρει ένα ή περισσότερα τέτοια σενάρια για δουλειά ή διασκέδαση, θα την αξιοποιήσουν σε πιο πολλά πράγματα με πιο πολλή άνεση.

Με την πάροδο των ετών έχουμε πια συνθέσει... συγκεκριμένο προφίλ τόσο για τον επίδοξο αγοραστή ενός Galaxy Note όσο και για την ίδια την Samsung. Είναι πλέον μάταιο, λοιπόν, να γκρινιάζουμε για την πολύ υψηλή τιμή του - τα €1049 είναι πολλά με οποιαδήποτε μέτρα και σταθμά και ελάχιστοι καταναλωτές μπορούν στην πραγματικότητα να τα δικαιολογήσουν - ή για την εμμονή του κορεατικού κολοσσού να προωθεί την εικονική βοηθό Bixby και άλλες του υπηρεσίες ενώ υπάρχουν οι αντίστοιχες καλύτερες της Google ήδη παρούσες στην ίδια συσκευή. Σε τελική ανάλυση είτε μπορεί να διαθέσει κανείς αυτά τα χρήματα, είτε δεν μπορεί. Και, αν το κάνει, πρακτικά αποδέχεται και τις συζητήσιμες επιλογές της Samsung.


Μάταιο δεν είναι καθόλου, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε στην εταιρεία το γεγονός ότι κάθε Σεπτέμβριο προσφέρει την καλύτερη πρόταση της αγοράς από τον κόσμο των κινητών με Android - και το Note 9, έστω και με τις πάρα πολλές "βελτιώσεις στα σημεία" αντί για το ευδιάκριτο άλμα μπροστά που θα θέλαμε να δούμε κάποια στιγμή, παραμένει και για το 2018 η καλύτερη, συνολικά και ευρέως διαθέσιμη, τέτοια πρόταση. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ