Panasonic Lumix G1

Νέα πρόταση, νέα... κατηγορία!

Είδος: Ψηφιακές φωτογραφικές compact
Τιμή: €749,00

Εταιρία: Panasonic
Διανομή: Intertech

Μέχρι και πολύ πρόσφατα, ο κόσμος των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών ήταν με... περισσή σαφήνεια διαχωρισμένος σε κατηγορίες. Για εκείνους/εκείνες που ήθελαν μία κάμερα μικρή σε όγκο και εύχρηστη, οι "τσέπης" (compact) ήταν η προφανής επιλογή. Από την άλλη, για εκείνους/εκείνες που είχαν υψηλές απαιτήσεις από το τελικό αποτέλεσμα, και δεν τους/τις πείραζε να κουβαλούν σε κατάλληλη τσάντα μεταφοράς τέτοια κάμερα και τους συνοδευτικούς φακούς της - στους οποίους έχουν επενδύσει στο παρελθόν πιθανώς με άλλη κάμερα - οι DSLR ήταν η μόνη επιλογή. Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα, γιατί μία νέα πρόταση από την Panasonic αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί μια νέα κατηγορία ανάμεσα στις δύο προαναφερθείσες με την Lumix G1.

Η καινούργια ψηφιακή φωτογραφική της Panasonic ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση ως προς τη λειτουργία της, γεγονός που έχει ως συνέπεια μία σειρά αλλαγών σε σχέση με όσα ισχύουν στις compact και DSLR. Συγκεκριμένα, η G1 καταργεί το ανακλαστικό κάτοπτρο που κατευθύνει το φως με τέτοιο τρόπο, ώστε να απεικονιστεί το προς φωτογράφιση κάδρο (όπως κάνουν οι DSLR): στη θέση του ενσωματώνει ηλεκτρονικό σύστημα για τον ίδιο σκοπό, το οποίο προβάλλει σε LCD οθόνη το κάδρο (όπως κάνουν οι compact). H G1 όμως κρατά τον μεγάλο αισθητήρα που θα συναντούσαμε κανονικά σε μία DSLR, διατηρεί δε και την ικανότητα να αξιοποιεί εναλλακτικούς φακούς, αρκεί αυτοί να είναι σχεδιασμένοι σύμφωνα με το ευρέως αποδεκτό πρότυπο 4/3, όπως αυτό ορίζεται από τον ίδιο τον αισθητήρα.

Τί κατορθώνει με τα παραπάνω η G1; Το εξής: να είναι η πρώτη compact με DSLR ιδιότητες ή... μία DSLR αισθητά μικρότερη σε μέγεθος και σημαντικά ελαφρύτερη. Τα 12.1 megapixel της, λόγω του μεγαλύτερου αισθητήρα, συνθέτουν σαφώς καλύτερες φωτογραφίες από αυτές που θα προσέφερε οποιαδήποτε compact της ίδιας ή μεγαλύτερης ανάλυσης. Το τελικό αποτέλεσμα, για παράδειγμα, δεν υποφέρει από κόκκο έως και το επίπεδο ευαισθησίας των 1600 ISO, ενώ το ψηφιακό σύστημα επεξεργασίας Venus Engine HD αποδεικνύεται ευφυέστατο στην αντιμετώπιση των ατελειών και τη βελτιστοποίηση της λήψης, ακόμη και με αυτοματοποιημένες ρυθμίσεις (εννοείται πως ο,τιδήποτε θέλει να προσαρμόσει με ακρίβεια ο ίδιος ο χρήστης, μπορεί πάντοτε να το κάνει). Τα ανώτερα οπτικά και οι εναλλακτικοί φακοί, βεβαίως, βοηθούν επίσης στην δημιουργική φωτογραφία που, κακά τα ψέματα, δεν είναι εύκολο να "κυνηγήσει" κανείς με μία τυπική compact, όσο καλή κι αν τυγχάνει η τελευταία.

Ως ψηφιακή φωτογραφική του 2009, βεβαίως, η G1 δεν στερείται κανένα από τα χαρακτηριστικά εκείνα που διακρίνουν τις σύγχρονες κάμερες, όπως τον εντοπισμό προσώπων, την προσαρμογή του focus σε συγκεκριμένα αντικείμενα, τη σταθεροποίηση του φακού κατά τη λήψη κλπ. Στα... τυπικά, άλλωστε, δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Δέχεται κάρτες μνήμης SD, SDHC και MMC, αποθηκεύει τις φωτογραφίες και σε συμπιεσμένη και σε ασυμπίεστη μορφή (JPG και RAW), η περιστρέψιμη οθόνη LCD για την προεπισκόπηση είναι επαρκώς φωτεινή και αξιοποιήσιμη ακόμη και απευθείας κάτω από το φως του ήλιου. Το όλο σύστημα ελέγχου και ορισμού των επιλογών της είναι εύχρηστο και γρήγορο, η εκκίνησή της είναι ευδιάκριτα ταχύτερη από την αντίστοιχη μιας compact, η αυτονομία της είναι ικανοποιητικότατη.

Ο προβληματισμός της στήλης για την G1, παραδόξως, είναι μόνος ένας και αφορά στην όλη... ουσία του εγχειρήματος της Panasonic: η νέα της ψηφιακή φωτογραφική ναι, είναι σαφώς μικρότερη και ελαφρύτερη από μία DSLR, αλλά παραμένει μεγαλύτερη από μία compact, σε βαθμό που πρακτικά και πάλι να χρειάζεται θήκη μεταφοράς για την ίδια και τους φακούς της. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση απλώς να μπει σε μία εσωτερική τσέπη ή έναν χαρτοφύλακα. Με τιμή πώλησης, δε, που αγγίζει τα 750 ευρώ, η νέα Lumix αντιμετωπίζει έντονο συναγωνισμό από... "κανονικές" DSLR μέσου επιπέδου (από "μεγαθήρια" μάλιστα του χώρου). Έχοντας πει αυτά, βεβαίως, δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχθεί ότι η G1 αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση προϊόντος, αν μη τί άλλο επειδή αποτελεί αληθινό τεχνολογικό επίτευγμα. Παραμένει, δε, μία εξαιρετικά καλή φωτογραφική μηχανή, κατάλληλη για πρώτη "σοβαρότερη" χρήση από π.χ. έναν ενθουσιώδη ερασιτέχνη που θα εκτιμήσει τον μικρότερο όγκο και την ευχρηστία της. Αναμένουμε την... έκδοση 2.0!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ