OnePlus 9 Pro

Κορυφαίο, επιτέλους (και) φωτογραφικό

H OnePlus προσφέρει κινητά προσεγμένης κατασκευής και κορυφαίων επιδόσεων εδώ και πολύ καιρό, φυσικά, αλλά ένας τομέας στον οποίο οι συσκευές της υπολείπονταν του ανταγωνισμού ήταν πάντοτε αυτός της φωτογραφίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί περίμεναν με αυξημένο ενδιαφέρον τα μοντέλα 9/9 Pro, ώστε να διαπιστώσουν πόση πρόοδο σημείωσε η OnePlus μέσα από την πολυδιαφημισμένη της συνεργασία με την θρυλική Hasselblad, μία από τις πλέον σεβαστές εταιρείες στον χώρο της φωτογραφίας. Έχουμε καλά νέα και... λιγότερο καλά νέα, αλλά όχι κακά νέα και αυτό είναι σημαντικό για την OnePlus. Εξηγούμε.

Τα καλά νέα: το 9 Pro είναι με άνεση το καλύτερο φωτογραφικό κινητό που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα η εταιρεία. Το τετραπλό κύριο σύστημα φωτογράφησής του δεν είναι μόνο το πλέον προηγμένο όσον αφορά στους αισθητήρες και τους φακούς που αξιοποιεί, αλλά εκμεταλλεύεται πλήρως και την ισχύ του Snapdragon 888 για να συλλάβει, να επεξεργαστεί και ν' αποθηκεύσει γρήγορα φωτογραφίες ακόμη και στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση (εκτός αν χρησιμοποιείται η ασυμπίεστη μορφή RAW βέβαια). Τα αποτελέσματα από την κύρια και την ευρυγώνια κάμερα είναι από πολύ καλά έως εξαιρετικά σε ημερήσιες λήψεις, αλλά προσπαθώντας να διατηρήσει υψηλά το επίπεδο λεπτομέρειας το 9 Pro συχνά προκαλεί στις φωτογραφίες κόκκο και υπεροξυμένα περιγράμματα. Αυτά μπορούν σαφέστατα να περιοριστούν μέσω αναβαθμίσεων λογισμικού - το επίπεδο συμπίεσης των αρχείων JPEG και η υπερόξυνση των περιγραμμάτων το λιγότερο - καθώς σε μορφή RAW αυτές οι ατέλειες δεν υφίστανται (αλλά δεν μπορεί να φωτογραφίζει κανείς και συνέχεια σε RAW μέσω της επιλογής Pro Mode).

H συνεισφορά της Hasselblad στον φωτογραφικό τομέα του 9 Pro φαίνεται να βρίσκεται στην χρωματική απόδοση των λήψεων. Ο στόχος ήταν ολοφάνερα ν' αποτυπώνεται στις φωτογραφίες μία παλέτα φυσική και περισσότερο κοντά στην πραγματική, αντί για την εντυπωσιακή μα υπερτονισμένη και εν πολλοίς αναληθοφανή που επιλέγουν άλλοι κατασκευαστές. Η υλοποίηση της OnePlus όντως προσφέρει αυτήν την φυσική παλέτα, όμως έτσι συχνά τα χρώματα εμφανίζονται υποτονικά και το δυναμικό εύρος τους περιορισμένο. Και πάλι, αυτό δεν συμβαίνει στην μορφή αρχείων RAW. Η συνολική ποιότητα των φωτογραφιών είναι πάντως υψηλή στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων και όσοι βελτιώνουν τις λήψεις τους σε Η/Υ σε δεύτερο χρόνο έχουν μεγάλο περιθώριο να "παίξουν" με αυτές για άψογο τελικό αποτέλεσμα.

To γεγονός ότι το 9 Pro σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο λογισμικό για την απόδοση των φωτογραφιών του και λιγότερο στους αισθητήρες ή τους φακούς του γίνεται αντιληπτό στην νυχτερινή φωτογράφηση: το κινητό της OnePlus ενίοτε συλλαμβάνει... καλύτερες φωτογραφίες το απόγευμα ή το σούρουπο στις ίδιες τοποθεσίες απ' ότι μέρα-μεσημέρι! Εκεί παίζει σαφώς σημαντικό ρόλο και ο αλγόριθμος επεξεργασίας NightScape της εταιρείας, απομένει λοιπόν να διαπιστώσουμε τί προσαρμογές και περαιτέρω ρυθμίσεις θα κάνει στο λογισμικό ελέγχου του 9 Pro συνολικά, καθώς και στο Camera app αυτό καθ' αυτό (το οποίο χρειάζεται λίγη δουλειά ακόμη σε ορισμένα σημεία).

Οι άλλες κάμερες αποδίδουν καλά, έστω και όχι εξαιρετικά, αποτελέσματα. Η τελέ, για παράδειγμα, προσφέρει οπτικό zoom 3x αλλά αυτό είναι το ανώτερο στο οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται (μετά αναλαμβάνει το ψηφιακό που στερεί λεπτομέρεια από τις λήψεις). Η μονοχρωματική κάμερα δεν δείχνει να συλλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες με μεγαλύτερο δυναμικό εύρος από αντίστοιχες καλές έγχρωμες που απλώς μπορεί να κάνει κανείς ασπρόμαυρες (και οι άλλες κάμερες δεν δείχνουν να την αξιοποιούν όσο έχουμε δει αλλού για την μέτρηση βάθους πεδίου). Η κάμερα "σέλφι" στην πρόσοψη του 9 Pro είναι καλή αλλά την έχουμε ξαναδεί σε παρελθόντα μοντέλα της OnePlus και παράγει ποιοτικά αποτελέσματα μόνο σε καλό φωτισμό - ενώ η έλλειψη οπτικής σταθεροποίησης δυσκολεύει την λήψη video με αυτήν.

Μιλώντας πάντως για σύλληψη video το 9 Pro κινείται σε υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλο κινητό της OnePlus. Μπορεί να αποθηκεύσει έως και υλικό ανάλυσης 8Κ σε 30 καρέ, μα η πλέον χρήσιμη επιλογή του είναι αυτή των 4Κ στα 120 καρέ, η οποία παράγει εντυπωσιακά λεπτομερή, ομαλά κινούμενη εικόνα (ειδικά αν επεξεργαστεί κανείς το υλικό αυτό σε Η/Υ και μειώσει τα καρέ σε 60 ή 30). Η οπτική σταθεροποίηση λειτουργεί μόνο στα 30 ή 60 καρέ, αλλά η ευρυγώνια κάμερα μπορεί να προσφέρει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα έτσι, ακόμη και με το κάδρο κατά τι περιορισμένο. Ακόμη και video ανάλυσης 2K σε επιλογή... Nightscape μπορεί να συλλάβει το 9 Pro, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα αυτά που ελπίζαμε. Η μόνη παράλειψη στον τομέα του video άξια αναφοράς είναι η μη υποστήριξη σύλληψης δεδομένων HDR σε καμία ανάλυση, κάτι που για τον πιο πολύ κόσμο θα ήταν σαφώς χρησιμότερο από π.χ. την σύλληψη video 8K. Και πάλι, είναι θέμα λογισμικού και ίσως προστεθεί μελλοντικά με σχετική αναβάθμιση.

Για να απαντήσουμε, λοιπόν, στην αρχική ερώτηση αυτού του άρθρου: αφού κοστίζει πλέον τόσο όσο τα κορυφαία κινητά άλλων κατασκευαστών, προσφέρει το 9 Pro περισσότερα ώστε να προτιμηθεί από εκείνους τους καταναλωτές που πάντοτε τιμούσαν τα προϊόντα της OnePlus; Σε αυτούς τους συγκεκριμένους, ναι. Ο κόσμος που αγαπά τα κινητά της μπορεί επιτέλους να αποκτήσει ένα τέτοιο που είναι πανίσχυρο, ποιοτικά κατασκευασμένο, προσφέρει περιβάλλον χειρισμού ώριμο και επιτέλους φωτογραφικές δυνατότητες συγκρίσιμες με αυτές των top μοντέλων της αγοράς σήμερα (έστω και με περιθώριο βελτίωσης ολοφάνερο). Η εποχή που τα καλύτερα κινητά της OnePlus ήταν "flagship-killers" έχει παρέλθει: τα κορυφαία της smartphones δεν είναι πλέον λιγότερο "flagships" από τα iPhone ή τα Galaxy S της ίδιας χρονιάς.

Οι χρήστες iPhone είναι βέβαια... αλλεργικοί στην μετάβαση σε κινητά βασισμένα σε Android, οπότε ο ανταγωνισμός του OnePlus 9 Pro προέρχεται στην ουσία από την Samsung, την Asus και τους Κινέζους κατασκευαστές που έχουν πρόσβαση στα Google Mobile Services - την Xiaomi και την Oppo δηλαδή. The 9 Pro διατηρεί ορισμένα πλεονεκτήματα απέναντί τους (όπως το Oxygen OS και την υπερταχεία φόρτιση), έχει κάποια μειονεκτήματα απέναντι σε ορισμένα (όπως η αυτονομία και η ευελιξία στην φωτογράφιση) όντας τιμολογημένο σε παρόμοιο επίπεδο ή κατά τι χαμηλότερο. Κανένα από τα 5 top κινητά αυτής της ομάδας δεν είναι ξεκάθαρα καλύτερη επιλογή από τα υπόλοιπα, καθώς στο κόστος των €1000 περίπου και τα πέντε είναι εξαιρετικά.

Στα μάτια των ανθρώπων που θεωρούν σημαντικότερη την εμπειρία χρήσης ενός κινητού και την απίθανα γρήγορη φόρτιση από την φωτογραφία ή τα games, πάντως, το OnePlus 9 Pro είναι προτιμότερο από τους αντιπάλους του της Samsung και της Asus αντίστοιχα, όντας παράλληλα προτιμότερο από τα μοντέλα των Oppo και Xiaomi βάσει Oxygen ή κόστους. Ανάμεσα στα πέντε καλύτερα κινητά Android αυτήν την στιγμή είναι μία θέση που κερδίζει "με το σπαθί του" το 9 Pro, ειδικά αν στον τομέα της φωτογραφίας και της αυτονομίας βελτιωθεί ακόμη περισσότερο με αναβαθμίσεις λογισμικού. Στο Top 5, η OnePlus πλέον βρίσκεται. Η αληθινή δουλειά, ωστόσο, που θα εξασφαλίσει πως θα παραμείνει εκεί μόλις τώρα ξεκινά. Για να δούμε!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ