OnePlus 9 Pro

Κορυφαίο, επιτέλους (και) φωτογραφικό

Το OnePlus 9 Pro στηρίζεται στον νεότερο επεξεργαστή της Qualcomm, τον Snapdragon 888, καθώς και το ισχυρότερο συνοδευτικό του υποσύστημα γραφικών, το Adreno 660. Αυτά, σε συνεργασία με την άφθονη και γρήγορη μνήμη του 9 Pro το καθιστούν ένα από τα ταχύτερα κινητά της αγοράς αυτήν την στιγμή - και όχι μόνο στα μετροπρογράμματα (αν και η βαθμολογία του είναι κι εκεί υψηλή). Χρησιμοποιώντας το κανείς αποκομίζει την εντύπωση πως μπορεί να ανταποκριθεί με απίθανη άνεση σε ο,τιδήποτε, από τα περίπλοκα φωτογραφικά φίλτρα ή την αναπαραγωγή video 4K πολύ υψηλής ποιότητας μέχρι τα πλέον απαιτητικά games όπως τα Asphalt 9 ή PUBG Mobile. Δεν υπάρχει κανένας "δισταγμός" στιγμιαίος στην πλοήγηση των μενού, στην λήψη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης ή οπουδήποτε αλλού.

H γοργή ανταπόκριση του κινητού σε όλα σχετίζεται και με το γραφικό περιβάλλον Oxygen που η OnePlus "περνά πάνω από" το λειτουργικό Android: το Oxygen έχει καθιερωθεί πλέον ως ένα από τα καλύτερα του είδους του - το αμέσως καλύτερο πράγμα από το "καθαρό" Android της Google - και στην 11η αυτή έκδοσή του προσφέρει σημαντικό αριθμό από έξτρα δυνατότητες και μικροβελτιώσεις χωρίς να περιορίζει τις επιδόσεις του 9 Pro. Οι αναβαθμίσεις που θα προσφέρει η εταιρεία γι' αυτό είναι ωστόσο... άλλο θέμα συζήτησης. Από την μία πλευρά η OnePlus έκανε μεν στο παρελθόν καλύτερη δουλειά απ' ότι οι πιο πολλοί άλλοι κατασκευαστές κινητών Android στον συγκεκριμένο τομέα, από την άλλη οι αναβαθμίσεις δεν γίνονταν τακτικά ενώ κάποιες δημιούργησαν προβλήματα που έπρεπε να λυθούν με άλλες ενημερώσεις αργότερα.

H OnePlus υπόσχεται 2 αναβαθμίσεις σε νέα έκδοση του Android κατά την διάρκεια υποστήριξης του 9 Pro (άρα τις εκδόσεις 12 και 13) και 3 χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας (συνήθως κάθε δύο μήνες). Αν η υπόσχεση αυτή τηρηθεί χωρίς καθυστερήσεις, θεωρούμε πως είναι επαρκέστατη για τους περισσότερους καταναλωτές. Το 9 Pro κυκλοφόρησε στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου και έχει δεχθεί ήδη τρεις ενημερώσεις βελτιώσεων και ασφαλείας, το οποίο είναι σαφώς ενθαρρυντικό. Ελπίζουμε με αυτό το μοντέλο η OnePlus να καθιερωθεί ως κορυφαία υποστηρίκτρια των κινητών της, καθώς αυτήν την παράμετρο την λαμβάνουν πλέον στα υπ' όψιν πολλοί καταναλωτές, ειδικά όταν οι συσκευές που τους ενδιαφέρουν είναι "του χιλιάρικου".

Όντας αυτής της κατηγορίας το OnePlus 9 Pro προσφέρει μία σειρά από άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά και extras. Είναι, για παράδειγμα, συμβατό με δίκτυα τηλεφωνίας 5G - κάτι που δεν σημαίνει ακόμη πολλά εν έτει 2021 με τα δίκτυα ακόμη στα πρώτα βήματα ανάπτυξης, θα έχει ωστόσο σημασία μέχρι το 2023. Είναι πιστοποιημένο κατά IP68, πράγμα που σημαίνει ανθεκτικότητα πολύ υψηλού επιπέδου σε σκόνη και νερό, ενώ η υποδοχή του για nano-SIM δέχεται δύο κάρτες. Το σημαντικότερο, ωστόσο: συνοδεύεται στην συσκευασία από ποιοτικό, μεγάλης ισχύος φορτιστή.

Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο γιατί... εχμ... συγκεκριμένοι άλλοι κατασκευαστές δεν συμπεριλαμβάνουν πια στην τιμή ακόμη και πανάκριβων κινητών φοριστή, αλλά και επειδή ο φορτιστής της OnePlus είναι ισχύος 65 Watt - ακριβώς της μέγιστης που χρειάζεται το 9 Pro για να αξιοποιήσει πλήρως την δυνατότητα υπερταχύτατης φόρτισης. Με αυτόν τον φορτιστή το συγκεκριμένο κινητό φορτίζεται στο 100% μέσα σε 30 λεπτά. Όχι, δεν είναι... ορθογραφικό λάθος: 30 λεπτά. Από μία πλευρά ευτυχώς, βέβαια, γιατί η ενσωματωμένη μπαταρία του 9 Pro είναι απλώς καλών, όχι εντυπωσιακών, αντοχών: τις πρώτες ημέρες των δοκιμών μας μόλις και ξεπέρασε τις 5 ώρες χρήσης, ενώ με την πρώτη αναβάθμιση λογισμικού άγγιξε τις 6.

Δεν είναι ακριβώς... νορμάλ οι συνθήκες χρήσης στις δοκιμές, βέβαια, καθώς προσπαθούμε επί τούτου να "πιέσουμε" μία συσκευή για να δούμε πώς αποδίδει, πότε υπερθερμαίνεται και διάφορα άλλα πράγματα - ενώ και η οθόνη του 9 Pro είναι φανερό πως σε πλήρη ανάλυση χρειάζεται αρκετή ενέργεια . Με την απίθανα γρήγορη φόρτιση όμως μέσω του συνοδευτικού φορτιστή μπορεί κανείς στην καθημερινότητά του να φορτίσει το 9 Pro π.χ. για 10 λεπτά το μεσημεράκι και η συσκευή να ολοκληρώσει την ημέρα με άνεση αν έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από το ξεκίνημά της. Φυσικά υποστηρίζεται και ασύρματη φόρτιση - με ισχύ έως τα 50 Watt μάλιστα, η OnePlus πωλεί ξεχωριστά και ειδικά σχεδιασμένη βάση φόρτισης γι' αυτόν τον σκοπό - καθώς και "αντίστροφη" φόρτιση, να φορτίζει το ίδιο το 9 Pro δηλαδή άλλο κινητό που εφάπτεται στην πίσω πλευρά του. Στα 5 Watt, βέβαια, αλλά... η χειρονομία μετράει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ