Olympus E-520

"Βήμα μπροστά"... αλλά μόλις

Τιμή: €0,00

Εταιρία: Olympus

Είναι αλήθεια ότι, στην κατηγορία των "σοβαρών" φωτογραφικών τεχνολογίας DSLR, τα "μεγάλα ονόματα" (όπως αυτά της Nikon, της Canon και εσχάτως της Sony/Minolta) προσελκύουν το ενδιαφέρον του αντίστοιχου κοινού ευκολότερα από τους υπόλοιπους "παίκτες". Aυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι ένα ιστορικό όνομα όπως αυτό της Olympus μπορεί να περάσει απαρατήρητο όταν παρουσιάζει προϊόντα αυτής της συνομοταξίας (ή ότι τα τελευταία δεν μπορούν να είναι το ίδιο ποιοτικά με τα άλλα, τα πολυδιαφημισμένα). Η Ε-520 αποτελεί σαφή απόδειξη του γεγονότος, έστω κι αν "παίρνει τη σκυτάλη" από τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, τις Ε-420 και Ε-510, με διάθεση για μικρές κι όχι μεγάλες αλλαγές.

Η Ε-520 διατηρεί, καλώς ή καλώς, πολλά από τα στοιχεία της Ε-510 εντελώς... "ανέπαφα": η ανάλυση παραμένει αυτή των 10 megapixel, ο εξωτερικός σχεδιασμός του σώματος (και το αντίστοιχο "κράτημα") είναι ακριβώς τα ίδια, όμοιο είναι το σύστημα αποθήκευσης (σε κάρτες μνήμης Compact Flash και xD), όμοιο είναι το σύστημα κατά της σκόνης, όμοια και η διασύνδεση με Η/Υ, αλλά και η μπαταρία λιθίου (με την αντίστοιχα αξιόλογη αυτονομία). Από την άλλη πλευρά, έχει να επιδείξει βελτιώσεις "στα σημεία" σε σχέση με την προκάτοχό της: η οθόνη προεπισκόπησης είναι κατά τι μεγαλύτερη (2.7 ίντσες αντί για 2.5), υπάρχει πλέον προαιρετική σταθεροποίηση στον κάθετο άξονα, ενώ και προσφέρεται... μισό (!) καρέ παραπάνω στη σύλληψη συνεχόμενων φωτογραφιών (3.5 αντί για 3).

Καταφανώς, δεν πρόκειται για τις θεαματικότερες των βελτιώσεων - σίγουρα όχι αρκετές για να πείσουν οποιονδήποτε κάτοχο Ε-510 σε... αναβάθμιση - αλλά βελτιώσεις ευπρόσδεκτες σε κάθε περίπτωση. Περισσότερο ευνοϊκή επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα μιας Ε-520 (σε σχέση πάντοτε με μία Ε-510) θα έχουν πιθανότατα τα περισσότερα σε αριθμό και καλύτερα ορισμένα "σετ ρυθμίσεων" για διαφορετικές συνθήκες φωτογράφισης, ειδικά για τους "αρχάριους" ή αυτούς που θέλουν να συλλάβουν φωτογραφίες γρήγορα, χωρίς να διαβούν... σειρά επιλογών πριν. Οι "βετεράνοι", πάντως, θα εκμεταλλευτούν σαφώς πιο πολύ το γεγονός ότι σε πάρα πολλές από τις ρυθμίσεις οι αλλαγές φαίνονται στην οθόνη προεπισκόπησης αμέσως, καθώς και το γεγονός ότι σημαντικά μεγαλύτερη η οθόνη αυτή μπορεί να μην είναι σε σχέση με της Ε-510, αλλά προβάλλει με μεγαλύτερη ακρίβεια τα χρώματα που μπορεί να περιμένει κανείς στο προκύπτον αρχείο.

Ο βασικός λόγος, πάντως, για τον οποίο η Ε-520 δεν μπορεί να ισχυριστεί πως σημειώνει σημαντικό άλμα μπροστά σε σχέση με την προκάτοχό της, βρίσκεται στις ίδιες τις φωτογραφίες. Αυτές είναι πρακτικά πανομοιότυπες: το μεγάλο εύρος στη δυναμική χρωματική περιοχή που μπορεί να καλύψει ο αισθητήρας, ο άριστος έλεγχος της έκθεσης και το λειτουργικό flash φροντίζουν στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων να συνεργαστούν άκρως αποτελεσματικά. Από την άλλη πλευρά, πανομοιότυπες είναι και οι αδυναμίες, από τις οποίες δεν "υποφέρουν" πια στον ίδιο βαθμό άλλα ανταγωνιστικά μοντέλα: κόκκος, για παράδειγμα, αρχίζει να εμφανίζεται από τα 200 ISO κιόλας, ενώ σε άλλες DSLR περνά κανείς πέρα από τα 800 για να αποδειχθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο, πραγματικό πρόβλημα. Επίσης η λειτουργία autofocus παραμένει στην πράξη 3 σημείων, ενώ ο ανταγωνισμός προσφέρει 9, διευκολύνοντας τα πράγματα σημαντικά. Έστω κι έτσι, πάντως, η E-520 μπορεί να προσφέρει άριστα αποτελέσματα, ειδικά στα χέρια κάποιου που είναι διατεθειμένος να πειραματιστεί.

Από τα παραπάνω εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι, με απόλυτα μέτρα, η Ε-520 είναι μία πολύ καλή φωτογραφική μηχανή. Τα σημαντικά της "προβλήματα", τρόπον τινά, είναι δύο μόνο, αλλά σημαντικά: ο ανταγωνισμός και η τιμή της. Η δεύτερη είναι κατώτερη μεν των αντίστοιχων DSLR από άλλες εταιρείες, αλλά όχι αρκετά: τα 50 ή 100 ευρώ στα 500 ή 600 δεν παίζουν συνήθως καθοριστικό ρόλο, αν "αγοράζουν" καλύτερα αποτελέσματα (και στην περίπτωση συγκεκριμένων μοντέλων της Canon και της Sony, η σχετικά μικρή διαφορά όντως αντιστοιχεί σε καλύτερο αποτέλεσμα). Η Ε-520 χρειάζεται, με άλλα λόγια, είτε μία μείωση τιμής τέτοια που θα την απομακρύνει από τον ανταγωνισμό, είτε... μία μικρή έρευνα αγοράς εκ μέρους του υποψήφιου κατόχου της, αφού στο Web αντίστοιχες τέτοιες προσφορές υπάρχουν. Δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τί είναι... ευκολότερο, σωστά;

Βαθμολογία: ***

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ